Új hozzászólás Aktív témák

  • anrb

    aktív tag

    válasz Macika66 #6686 üzenetére

    Sziasztok!

    Párezer hozzászólással korábban már megcáfoltam egy szkeptikus fórumtag állítását, hogy nem létezik vérnyomásmérésre képes (okos)óra.

    Nem csak oszcillometrikus megoldások léteznek (pl. a várva-várt Omron HeartGuide), hanem pl. ott van a Pulse Transit Time alapú becslés is. Itt az EKG hullám R csúcsától a pulzus az optikai szenzoron, a photoplethysmogram-on való megjelenéséig tartó idő alapján egy függvény alapján becsülik meg a vérnyomást. A becslés pontossága nagyon sok fiziológiás paramétertől függ (ezért is szükséges az eszköz kalibrációja, valamint a viselője pontos fizikai paramétereinek (pl. nem, kor, magasság, testsúly) megadása.
    A PTT alapú vérnyomás becslés nem újdonság, hiszen a Casio már 1993-ban adott ki ez alapján működő órát. Az utóbbi pár évben terjedtek el tucatszám az ilyen elven működő eszközök, a 20 dolláros kínai kacattól, a klinikai validációval rendelkező méregdrága orvosi eszközökig (pl. Somnomedics).

    A vérnyomásmérő és annak az orvosi eszköznek való megfeleltetése két különböző dolog.
    Ez utóbbi - nagyon helyesen - egy igen költséges és időigényes (klinikai validációt magában foglaló) folyamat a világ nagy részén. A magas költség mellé (kütyük esetén rövid életciklusú, nem túl nagy példányszámban eladott termékekről beszélünk) társul a megbízhatósággal kapcsolatos felelősség is, amit az eszköz használatából adódóan kellene vállalni a gyártónak. Ez IT cégeknél vörös posztó. Még az Omron HeartGuide, valamint az Apple Watch sem kapta meg a megfelelő FDA approval-t. Az Asus a Vivowatch BP-vel nem is erőltette a dolgot; a Huami az Amazfit Health Band 1/1S-sel nagyon helyesen nem is hozta fel a vérnyomásmérést, csak a HRV-t. A kínaiaktól ilyet szerintem ne is várjatok.

    Tudtommal egyébként létezik validált hagyományos, oszcillometrikus csuklós vérnyomásmérő, csak nem szeretik azokat használni, mert könnyű velük hibásan mérni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák