Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
sambenez
addikt
-
LouiS22
veterán
válasz sambenez #36452 üzenetére
A kínaiak szeretnek minden szart ráírni a termékeikre, szóval erős fenntartásokkal kezelendő minden adat. Ezzel persze nagy újdonságot nem mondtam.
FW frissítés nincs hozzájuk?
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
stigma
addikt
válasz sambenez #36435 üzenetére
Hi, én eddig 3-at rendeltem, most úton van 2 db , eddig bajom nincs vele.
Itt írtam ugye róla, TS011F_plug_1 -nak ismeri fel a HA.Nálam ilyen gond nincs, én mind3-at FW frissítettem nemrég. (FW frissítéskor kikapcsol, szóval az eszközeidet amiket rádugsz ha elosztóval nyomod kapcsold le, kb 3-4 perv volt nekem a frissítés)
Egyetlen apróbb "bug" van amire nem jöttem rá, hogy 3-ból 1 konnektornál HA-ba felvett Státusz (ON/OFF) esetén azt mutatja ki van kapcsolva, pedig folyamatosan megy , mert arra van 2 NAS+ router rákötve.
Ezen kívül nekem nincs nagy bajom vele:
1. konnektor: 2 NAS, router + Tado Bridge van rákötve
2. konnektor: TV, házimozi, Xbox, médialejátszó (Itt még minden nem volt egyszerre bekapcsolva mennyi a max)
3. konenktor: Asztali gép (i5-8400 + HDD+SSD + RX580+monitor), szerintem loadban max 300-400W-ot ehet, netezéskor 110W-ot eszik mindennel együtt.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
zsamiatt
őstag
használ valaki garmint és HA-t? Nincs véletlenül ötlete, hogyan lehetne a last activity típusát és a közben megtett km-t leszedni?
Sajnos a HACS-ban lévő integráció nem tudja pont ezt.Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Régebben kérdeztem, hogy HA-t szeretném Cloudflare alól elérni, amire az alábbi megoldásokat találtam/végigpróbáltam de sikertelenül:
- VPN(Wireguard, Tailscale) :addonok feltéve, de kapcsolódás után el sem érem a Ha felületet
- CF Tunellel próbálkoztam az elmúlt 3 órában sikertelenül, mert mindig hibára fut. Access menüpont alatt nincs is Tunnelem, ha engedélyezem valami olyan error-t dob a webes felüelten amire nem találtok semmit sem.
szerintem kb 1 sor írok rossz helyre ezért lehet bajom, mert hibaüzenetem nincs logban, de ha a domain főoldalára lépek és belépek felhasználónév + jelszó párossal, akkor számol visssza 60mp-ről és nem enged be újracsataolkozik.Tehát, amiben segítséget kérnék (NEM CF tunnel, nem VPN) hanem egy CF-ben lévő doaim-en hogy tudom HA-t elérni:
Tehát akkor sorban írom miket csináltam:
- Az egyik itthoni NAS-om van Nginx Proxy Manager amivel a hálózaton lévő gépekre gyártom a cert-et eddig 1-2 éve tökéletesen működig, pont hétvégén frissítettem, OMV6-ra. IP-je legyen mondjuk 192.168.50.10.
- Eddig legyártott 10 cert már tökéletesen működik, még mielőtt ez lenne a gond.
- HA-nak van egy HP T630-as kliensem,(IP:192.168.50.50), ahol a sima 8123-as porton elérem. Debian 11 telepítés + Ha supervisor dockerben.
- CF-ben generáltam egy subdomaint neki ahol elérem: ha.domaincimem.hu
- A Fő NAS-on(192.168.50.10) a certer legyártottam, domain-címen elérem a HA-t, de nem enged be, azt írja újracsatlakozás (60mp-ről visszaszámlál)HA-s gépen a configuration.yml-be az alábbiakat írtam bele:
- Valszeg mint írtátok a dockeres hálózat hiányzik, viszont melyiket is írjam bele pontosan? [kép] [kép]
Egyesével már minden hálózatot, vagy azonosítót beírtam , de de sikertelenül sajnos.configuration.yml-em így néz most ki:
homeassistant:
external_url: https://ha.domaincimem.hu
http:
server_port: 8123
# Add use_x_forwarded_for
use_x_forwarded_for: true
# Add the Cloudflare IPs as trusted proxies https://www.cloudflare.com/ips-v4
trusted_proxies:
- 192.168.50.1 #router ip-je
- 192.168.50.10 #cert-et legyártott nas, amin a Nginx Proxy Manager van.
- 192.168.50.50 #Ha-s gép IP
- 173.245.48.0/20 #innentől lefele mind a CF-es trusted IPv4-es megbízható ip-k
- 103.21.244.0/22
- 103.22.200.0/22
- 103.31.4.0/22
- 141.101.64.0/18
- 108.162.192.0/18
- 190.93.240.0/20
- 188.114.96.0/20
- 197.234.240.0/22
- 198.41.128.0/17
- 162.158.0.0/15
- 104.16.0.0/13
- 104.24.0.0/14
- 172.64.0.0/13
- 131.0.72.0/22
ip_ban_enabled: true
login_attempts_threshold: 5
Egyenőre tárgytalan vagyok, mert bárki csináln CT tunnel vagy VPN-el (addonnnal) elérést mindenkinek megy csak nekem nem. Lehet gond lehet az, hogy debian 11-re teszek HA-t, és az kavar be valamit?
Ha most nyomok egy full backupot akkor az bármilyen más HA suerpvissio eszközle jó lehet?
Ezt azért kérdezem, mert elgondolkodtam azon, hogy egy Ubuntu Desktop-otkiirok, Live boot, majd leszedek egy balenaEtcher progit és a HAOS generic NUC-os image-t kiírom, hátha nem kell vele annyit szenvednem. Megoldás lehet?
Segítséget előre is köszönöm.
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
vampire17
addikt
Nem ertem miert csinalsz barmit HA oldalon? Marmint ha a NAS-odon van Nginx, akkor siman tedd reverse proxyba a HA localis cimet (lehetoleg SSL-el, barmelyik cert-es domainedre.)
Amugy gondolom sajat reszre van a Nginx, meg szabad kerdeni miert csinalsz tobb certet? marmint nalam pl ugy van, hogy van egy darab "domain.org" es let's encrypt-el folvettem megbizhatonak 5-6 subdomaint ("ha.domain.org", "sonarr.domain.org", etc..) es kesz. Egy cert eleg mindenre.
Off, de en pont most alliottam be egy Tailscale + Headscalet (nyilt forraskodu tailscale management server) otthoni serveren, teszt gyanant. En a tuzfalon HAProxy-t hasznalok, de az igazabol mind1 is. Tok szepen mukodik, azt az egyet sajnalom, hogy a Tailscale user-space wireguardot hasznal... ez az egy oka annak, hogy nem csereltem le ra meg a "vanilla" wireguardot (OPNSense alatt)
Talaltam a Headsale hez webes UI-t is, tok meno! Csak az a franya userspace wireguard....
Bar iperf3-al 10 szalon 100mbites nettel 70-75 mbit kijon amugy a userspace wireguardbol is, the a kerneles jobb lenne....
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz stigma #36460 üzenetére
A második kép alapán a docker (és ez a default is) network-je:
- 172.17.0.0/16
Ez nincs a listádban, ugye a HA felé a reverse proxy-n keresztül jön a kérés (kintről), abban kell megbíznia.Itt egy leírás is: [link]
szerk:
Mobilnetről eléred?[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
stigma
addikt
válasz amargo #36462 üzenetére
Hi, köszi a leírást, pár hasonlót már láttam.
Az általad írt dockeres hálózatot hozzáadtam, gép restart majd sajnos nem érem el, sem belső hálózatoról (asztali gép), se mobilon 4G-n.Kéri a felhasználónév jelszót, ha beírtam utána csak számol vissaz 60mp-re mert nem tud csatlakozni.
-
amargo
addikt
válasz stigma #36463 üzenetére
Közben vampire17, figyelmesebben nézte és látta, hogy a reverse proxy másik gépen van, de az szerencsére ott van a listában.
Azért egy F12 debug logot nézhetnél chrome-ban, nem lehet, hogy valami CORS gondod van (inkognitóba is teszteld)?
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
stigma
addikt
válasz amargo #36464 üzenetére
Hi, most látom írt, de nem válasz volt, ezért nem vettem és észre.
F12-vel azt látom a token kap egy post 400-as piros hibát, de akkor itt még valami nem kerek.
Bővitményeknél a Cloudflare addon-t feltettem, beléptek api key-el, gép restart de semmit nem segített.Egyenlőre még kitartok 1órát és keresgetek milyen megoldásom van/lesz, de köszi a segítséget.
-
stigma
addikt
válasz vampire17 #36461 üzenetére
Hi, bocs, hsz-ed nem olvastam, mert direkt üzenet volt nem válasz.
Nem bonyolítom a dolgokat, de leírom mi a szitu nálam. 1 domain véve , kb 10 db sumdomain (cname) le vagy gyártva az alábbi módon CF-ben:
-1. NAS - Fő NAS: OMV6 (ez gyártja a certeket Nginx Proxy managerrel). Itt a főbb docker alkalmazásaimat neten is el akarom érni, erre van 4-5 tanusítvány generálva NPM-el. pl.: Nextcloud, plex, qbitorrent, transmission, stb
- 2. NAS - Backup NAS: Xpenology NAS van összetéve backup feladatokra + Syology Photos + cloud mentések , stb... Ide az átalam használt pár xpeno alkalmazás van kiengedve pl.: Dashboard felület, photos, audi stb. (mind 2FA-val belépve)
- 3. gép - HA : Itt csak a T630-on Debain+ Ha fut, amit akarok kienedni.Mindkét NAS-on ddclient fut, Cloudflare--re ip-t így frissítem 2-3 éve problémamentesen proxied módba, ha valaki megtámadna akkor elsősorbana cloudflare-t támadja ne engem.
Ország szűrés megvan + botok szűrése is, szóval kb le vagyok védve.Egyetlen bajom, hogy azt hittem, ha sima HA szerverem (192.168.50.50) porján lévő certer legenerálom(8123) akkor nem kell szórakoznom semmivel és minden megy rendesen, mint a többi NAS-on. Ez így tökéletesen megy mindkét NAS-om alkalmazásaival, HA esetén configuration.yml-ben kell ugye szerkesztenem.
Eddig ez nem jött össze sajnos, mert az is lehet még a Debian 11-re tett HA docker + supervisor esetén valami hiányzik a "képletből."
Én kitartó vagyok, szemetelni nem akarok a fórumba, ez szerintem nekem egyedi eset, mert szerintem senki nem használja így Ha-t mit én
-
stigma
addikt
Illetve egy fontos kérdés mielőtt még elgurulnak a gyógyszereim
Ha a mostani rendszer (Debain+Ha Supervisor) lementem (Beállítás \ rendszer \ biztonsági mentés: teljes), majd törölném és Ubuntu Live segítségével HaOS-t (Link) tennék fel, akkor a lementett biztonsági mentést minden gond nélkül vissza tudom állítani?
Nem kell újrakonfigurálnom semmit sem? HACS/templatek/zigbe2mqtt stb, dashboardjaim
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz stigma #36466 üzenetére
Valami más gond van nálad, rengetegen használjuk hasonló setup-ban, pl én is.
Első körben én a trusted proxies -t raknám rendbe (ez a sok ip ott borzasztó fura és nem is értem, ha csak egy belső hálózatod van..), de ahhoz tudni kell, hogy ott van-e a gond:
0.0.0.0/1ha ezzel megy, akkor szűkíteni tovább konkrétan a belső hálózatra:
192.168.50.0/24“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz stigma #36469 üzenetére
És mit csinál vele a HA, ha az összes keresed a reverse proxy felől jön?
A HA felé mennek a kérések a RP-tól, és erre kell ez: [link]
Amit szeretnél geo location alapján szűrni a kéréseket azt magának a RP-nek kell tudnia azaz a nginx-ben ott van az access lists alatt, de a CF-ben is bekapcsolható a geo location szűrés a tűzfalnál, igaz csak 1 országot tudsz kizárni, az engedélyezős az fizetős már talán.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
stigma
addikt
válasz amargo #36473 üzenetére
Hi, köszi a linket, elég hasznos.
trusted proxy esetén én úgy hittem, hogy csak meg kell adni ezeleket az IP tartomáynokat/címeket és kész is, de akkor mégsem.
Geo location alapján le van szűrve CF-ben 5 szabályt enged, eddig 2-t tettem bele, mert lehet kombinálni. Ország szinten HU és DE(melóhely miatt) és a botok szűrését.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Rosep
senior tag
Ha lenne egy BLE képes Wi-Fi AP-m, azt képes lenne gateway-nek használni az RPi-n futó Home Assistant?
-
LouiS22
veterán
Az elmélet ott bukik meg, hogy hiába van a wifi ap-ben bluetooth, azt valamivel meg kellene szólítani, tudnia kellene, hogy miket fog és miket dekódol, de lealábbis milyen nyers adatokat továbbítson feldolgozásra valahova (egyszerű hasonlattal élve: hiába van a mobilodban is bt, nemigen fogja tudni, hogy mit kezdjen a számára ismeretlen eszközökkel párosítás hiányában, nem fog foglalkozni velük).
Ennél lényegesen egyszerűbb megoldás fogni egy esp32-t és tetszőleges helyre lerakni (elrejteni) a házban, kellően erős a blueetooth része és kulcsrakész megoldást találsz HA-hoz a ESPHome személyében, nagyjából tényleg copypaste-elni kell csak az alapkódot.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
modflow
veterán
Vettem egy Blitzwolf okos wifi dugaljt.
Hogy lehet ezt működésre bírni?Azt hittem 10 mp lesz. De semmi...
Bedugom, 5 mp-ig nyomon a gombot, villog a dugalj.
Közben appban ráléptem a 2,4Ghz-s wifire, jelszót beírtam, majd keres és ennyi.
Nem talál semmit. -
stigma
addikt
válasz amargo #36473 üzenetére
Hi, és meg is lett a megoldás : Link
Websocket- support-ot engedélyezni kellett.Nason, ahol az Nxing Proxy Manager van, engedélyeztem a certhez a Websocket-et, majd , kb elég volt a cert-et tartalmazó gép ip-jét megadni és már megy is:
http:
server_port: 8123
use_x_forwarded_for: true
trusted_proxies:
- 192.168.50.10 #NAS IP
Érdekes, mert ilyesmit nem szoktam ahsználni tanusítvány gyártásakor, de max megjegyzem.
Azóta kiváncsiságból a Xpenology NAS-om VM-be feltettem a HAOS-t, majd cert ip-jét átírva és ezt a pár sort hozzáadva tökéletesen megy.Egy apróbb bug, amibe nem halok bele, hogy:
- Ha ip-vel lépek be (192.168.50.50:8123) akkor a gyári sötét téma jön elő nekem
- ha homeassistant.local:8123-al akkor a téma fehér
- Ha a domain-el (ha.domaincimem.hu) akkor szintúgy fehér téma fogad.A probléma élhető, picit fura bug de annyira nem izgat, lényeg, hogy megy.
Köszönöm mindenkinek.
-
Degeczi
nagyúr
válasz modflow #36484 üzenetére
Mert a zigbee nem wifi.
Szintén 2.4 GHz, de teljesen más protokoll, más célra (kimondottan okosotthonhoz való, jóval kisebb energiafelhasználással, emiatt léteznek elemről működő zigbee eszközök is)Vagy
- visszaküldöd
- elpasszolod olyannak, aki tudja használni
- veszel egy zigbee-wifi gatewayt (ám ha nem akarsz okosotthonnal komolyabban foglalkozni, fontos, h kompatibilis legyen)Amúgy nem rossz típus, bár jellemzően tizenpár %-al túlmér.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz stigma #36481 üzenetére
Ezért lett volna jó egy kép a RP beállításairól is, de legalább meglett websocket nélkül csak long polling-al tud operálni, ami itt nem egészséges. Szerintem mindig érdemes bekapcsolni ezt a támogatást max nem használja ki az adott program (ritka, hogy gondot okozna).
(egyszer rá akartam kérdezni, de mivel a leírások alapján csináltad és amit linkeltem abban is benne van, így gondoltam ez a része jó)
-
LouiS22
veterán
válasz modflow #36489 üzenetére
A leírásokban mindig ott van, hogy WIFI, vagy Zigbee (hasznos dolog a google, de egyébként a kereső is - ctrl+f a chrome-ban - egy weboldalon ). Egyébként ez wifis, lásd weboldalon ékes betűkkel a wifi szócskát.
[ Szerkesztve ]
-
modflow
veterán
válasz LouiS22 #36494 üzenetére
Most fogalmam nincs hogy, de csatlakozott.
Mondjuk fura, hogy pirosan világít, és mellette kéken egyszerre, szinte egymáson van a két led és így megy...Ez a blitzwolf bw-shp10.
Akkor a másik tuti nem fog menni?
Mert akkor tényleg felrakom apróra.És köszi a segítséget, de irtó idegesítő, hogy a leírás szerint nem lehetett üzembe helyezni.
Pl. ha nyomtam 5 mp-ig, akkor kikapcsolt, vagy pirosan világított, nem pedig kéken villogott.[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz amargo #36488 üzenetére
Hi, köszi az infót, itt azért kettőnk között kijön a különbség, hogy jóval hozzábbértőbb vagy mint én
Igaz IT-sként végeztem, de a NAS/DIY NAS/hálózatok részt kb magamtól tanultam/gyakorolom hobbiként itthon, attól függ mit "faragtam össze" magamnak.Jelenleg 2 szervert összepakoltam, és Nginx Proxy Managerrel már egy ideje ,,jóban" vagyok, ezért nem értettem miért nem megy az ami másik esetben igen (aldomain elérés)
Az elmúlt 1-2 évben szinte csak dockeres appokat engedtem netre, ott bármilyen leírást néztem nem volt kötelező a websocket(igaz nem is néztem utána), viszont kipróbálom a napokban, hogy viselkedik más dockeres appokkal.Egyenlőre más hálózaton(mobilnet/melóból) ha belépek itthoni dockeres alkalmazásokba, akkor max 1-2sec-et várok míg megnyilnak a konfigurált domain-ek, de az nem vészes szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
- HONEYWELL HR92EE rádió frekvenciás radiátor termosztát 3db
- ÓRIÁSI Philips Hue csomag - Hue Go, Iris Black, Play Bar, Light Strip V4 stb...
- Három db SONOFF Zigbee okos relé/kapcsoló eladó
- Dreame D10 Plus robotporszívó és nedves feltörlő
- Xiaomi Kami Doorbell wifi csengő arcfelismeréssel - foxpost az árban!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest