Új hozzászólás Aktív témák

  • Andras6800

    senior tag

    válasz amargo #35266 üzenetére

    Persze, tudom, hogy elszálltak. Mint ahogy remélem mindenkinek világos, hogy az egészet mi fizetjük, csak úgymond másik zsebből. Nem nyeli le senki sehol, csak máshogy fizeti ki a lakosság.

    Jelenleg mondjuk a tanárok béréből meg a korházak fenntartásából fizejük, meg az extra drága üzemi rezsidíjakkal melyeket persze a cégek továbbterhelnek a fogyasztói árakra.

    Balga példa, de ha havi X helyett 3X fűteni a kemencét, bizton drágább lesz a kenyér, ahogy lett is :) (Az mondjuk most nem tudom, hogy mely kisiparosokra érvényes a rezsicsökkentés, és kikre nem)

    Aztán most meg majd fizetni fogjuk a banki költségek emelkedésével meg a drágább repjeggyel meg drágább percdíjjak/ internet havidíjjal IS. Nincs ingyen ebéd.

    Persze önámítás végtelenségig hatósági árral számolni. Viszont elég nagy valószínűséggel 4 évig marad a fix ár. Vagy ha bedől és emelkedik is, akkor sem piaci árra szerintem. De itt már lassan jóslás kategóriába csúszik a dolog.

    Most persze azért nem éri meg ez a beruházás, mert lassan eltörik a mérleg nyelve. Az energetikai beruházások (napelem, szigetelés, hőszipka, stb) mennek szépen piaci áron ahogy kell, a másik serpenyőben meg ott a fixált ár. Így az olló egyre csak nyílik.

    Viszont az is belátható, hogy egy átlag magyar család nem teheti meg, hogy kiad 2-3M extrát arra, hogy:

    - talán majd kis eséllyel 2-3 éven belül változik a piac, drágul az energia
    - jó eséllyen 5 év múlva változik a piac, drágul az energia

    Ahogy olvastam az ilyen központi hőszipkák inverter egységei 5-7 évesen kezdenek megkotlani. Csere meg egy új rendszer árának a fele.

    A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

Új hozzászólás Aktív témák