Új hozzászólás Aktív témák

  • ojb

    tag

    válasz koala69 #34085 üzenetére

    Szóval:
    A kapcsoló lekapcsolt állapotában a mögötte lévő (1N4007) 1A-es diódán folyik át a hálózati fél-periódus (230V/2 = 115V ) a SonOff és azon keresztül a fogyasztó felé.
    A SonOff-nak ez semmi problémát nem okoz, hiszen teljesen mindegy, hogy a 230V AC-t egyenirányítja vagy a 115V-ot engedi a kapcsoló üzemű tápegységére, ami majd a működéshez szükséges 5V körüli DC-t előállítja.
    De ugyan ezt a félperiódust - kvázi egyenirányított feszültséget -- kapcsolja a SonOff a kimenetére is, ami nagyon nem 230V AC.
    Tehát ebben az állapotban (kapcsoló off, de relé távvezérelve on) a dióda nyitóirányú max 1A-es áramával és az általa egyenirányított feszültséggel lehet számolni, ami egy jó minőségű kapcsoló üzemű tápegységgel ellátott ( 85! - 230V AC ) tehát drága LED vagy CFL esetében semmi gondot nem okoz. Ellenben az olcsó csak ~230V-os LED-ek vagy normál 230V-os izzók nem fognak megfelelően működni. Természetesen csak néhányszor 10W terhelés adható az áramkörnek az említett dióda nyitó irányú áramkorlátja miatt.
    A kapcsoló felkapcsolása megszünteti ezt az állapotot (rövidre zárja a diódát) és kapcsolja a relét.
    A SonOff R2 esetében biztosan jó lehet ez az optocsatolós megoldás, mert az S1 és S2 kapcsok alacsony feszültségű (GPIO) portok ismereteim szerint.
    Shelly-k és a régebbi SonOff-ok esetében viszont, ha jól tudom az S bemenetre a fázist kell kötni.

    Bocs már megint hosszú lett...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák