Új hozzászólás Aktív témák

  • guess.who

    senior tag

    válasz Chal #12653 üzenetére

    Régen volt egy olyan szabály az egykörös rendszereknél, hogy termofejet csak a radiátorok felére illik tenni (a többin sima kézi szelep legyen), mert ha a kazán elkezdi nyomni a vizet és mindenütt termofej van, amik lezárnak, akkor a torlónyomás eléggé durva lesz, amit a kazán szivattyúja nem biztos, hogy szeretni fog hosszú távon. A dupla vezérlés egy szobánál (tehát pl. szobatermosztát ÉS termofej együtt) egyébként sem okos döntés, de szerintem a többkörös rendszernél sem árt, ha van mondjuk egy mindig hideg (fűthető) helyiség (kazánház, nyárikonyha, bármi), aminél lehet valamennyi alapfűtés állandóan, és ott akkor is tud keringeni a víz, ha a többi körön teljesen zárt minden szelep.
    Szóval azt akartam kihozni ebből, hogy az osztókörös ÉS radiátoronkénti automata vezérlés nem biztos, hogy jó ötlet: pénzügyi szempontból sem, de ha egy körön csak egy radiátor csücsül, akkor egyébként is felesleges. Hőfokot meg nyilván a szobában érdemes mérni, és ebből szerintem logikusan inkább az következik, hogy ott érdemes szabályozni is a radiátort. Én központi elosztóra inkább kézi szelepeket tennék, amivel szerelés vagy hiba esetén az adott kör (=szoba) leválasztható a teljes rendszerről, és így mondjuk egy nem várt szelep- vagy radiátorcsere esetén a lakás többi része fűtött maradhat.
    Padlófűtésnél nyilván más a helyzet radiátorok híján, ott csak az osztónál tudod vezérelni, azaz annál marad az általad írt szobai hőmérő + osztónál motoros szelep verzió.

Új hozzászólás Aktív témák