Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Dare2Live #17935 üzenetére

    A mostani 12 nm-en jön. De a következő már 7 nm-en.

    Igen, csak ha nem rakják bele a méretcsökkenés által megengedett tranzisztorokat, akkor a fejlődés sem lesz akkora.

    Az NV már rég megmondta, hogy a 28 nm volt az utolsó ingyen ebéd. Azóta a gyártástechnológia csak drágább. És a 7 nm-es node mind közül a legnagyobb áremelkedést hozza egy generációs ugrásnál. Ennek nyilván köze van ahhoz, hogy a bérgyártóknak le kellett cserélni egy csomó berendezést, de bizonyos node esetében, ahol még nem cseréltek, ott is a gyártási folyamat rendkívül költséges lett a levilágítás bonyolultsága miatt. Ezzel senki sem tud mit kezdeni az iparban, mert a fizika törvényei határozzák meg a változást, vagyis el kell fogadni, hogy innentől kezdve a chipgyártás drága mulatság lesz. Ezért is merült fel az AMD-féle "superglue" EPYC koncepció a GPU-knál, mert azzal ugyan a gyártás továbbra is drága lesz, de arányaiban olcsóbb kettő vagy négy kisebb lapkát felhasználni a tokozáson, mintha egy nagy lenne helyettük.
    Persze szerintem a GPU-knál ez nem így lesz, hanem inkább a TSMC-féle tükrözött 3D-s tokozás lesz bevezetve, aminél két ugyanolyan, csak éppen egymáshoz viszonyítva tükrözött lapka egymásra lesz rakva. Ez aránylag olcsó, és gyakorlatilag egy dizájnt kell tervezni, onnan azt már fizikailag le tudod úgy tervezni, hogy az egyik eszközszintű kialakítás a másik tükörképe legyen, és akkor a routing sem probléma, ami egyébként majd egy újabb kellemetlenség lesz a 3D-s tokozások bevezetésével.

    Szóval jelen pillanatban olyan irányba tartunk, ahol a mostani VGA-árak megőrzése egyszerűen nem megoldható. Bármennyire is fáj, gyakorlatilag minden drágul, és pusztán jótékonyságból nem éri meg egy üzletet fenntartani. Az Intel és az AMD el fog menni a tokozott GPU-k felé, mert azok azért lényegesen olcsóbbak lehetnek a VGA-khoz képest, hiszen az alaplapgyártó viseli a komponensek költségeit, amelyik alaplapot a proci mellé úgyis megveszed, ráadásul a CPU-kon nagyságrendekkel nagyobb haszon van, mint a GPU-kon, tehát van miből engedni is, ha stratégiailag ez fontos szempont lenne.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák