Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz akoska07 #87180 üzenetére

    Nem júniusban jön, míg az AMD-é igen. Az Ice Lake-U-t az Intel júniusban kezdi el szállítani, de mire arra összerakják a gyártók a notebookokat, addigra lesz ősz.

    Egyébként nyilván lesz Intel-AMD-féle 10-7 nm-es harc, de leginkább januárban, mert az AMD a Renoirt szeptemberben kezdi el szállítani a gyártók felé, tehát arra notebook kb. a CES-en lesz. Itt mérkőzik meg először az Intel 10 nm és az AMD 7 nm. Másodjára pedig majd a szerverben. Asztalra pedig a 10 nm nem is jön az Inteltől. Kb. képes 2 GHz körül működni az Ice Lake. Nem véletlen, hogy az érkező modellek alapórajele 800-1300 MHz lesz. Nem tudja hozamosabb ideig tartani a magas órajelet, már a kezdetek óta ez a 10 nm-es node problémája, és ezt még a harmadik verziónál sem sikerült megoldani. Emiatt jön asztalra a 14 nm-es Comet Lake, majd később a 14 nm-es Rocket Lake.
    7 nm-nél nem tudni hogyan lesz, ott az Intel annyit mondott a befektetői rendezvényen, hogy GPU jön rá leghamarabb, aztán szerverproci, aztán mobil, és csak utána az asztali. Hogy ez időben mit jelent azt nem lehet tudni, valószínűleg olyan 2022 vége.
    Az AMD-nél annyit tudni, hogy 7 nm-ről a half node-nak számító 6 nm-re mennek, és vannak már rá pletykák, hogy az 5 nm-t ki is hagyják, helyette rögtön a 3 nm-es GAAFET-re ugranak. Ez valószínűleg olyan 2023 eleje lesz, kiindulva abból, hogy a TSMC a tömeggyártást 2022-re ígéri. Az Intel nem mondta, hogy ők mikor vezetik be a GAAFET-et, mondjuk ők 7 nm-en még nem küzdenek a FinFET korlátjaitól, míg azért 3 nm-en ezek már igen erősen előjönnek.

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák