Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz MK VII #47142 üzenetére
Találtam közben egy memória listát, de nem sokat lehet leszűrni belőle [link], elég régi.
Én mindenképp kingston-t, ha lehet, hyperx blu-t szeretnék bele. Ha mást nem, akkor veszek még 2x2g-t a másik KIT mellé (kingston khx1600c9ad3 2x2g), aztán ha már nem elég a gép, akkor eladom az alaplappal és a processzorral együtt mind a 8g-t. A lista alapján nekem úgy tűnik, hogy 2GB-nál támogatja a single side-ot is, szóval ott ilyesmivel elvileg nem lehet gond, hogy 4GB-nál miért csak a double side-ot, az nekem magas. Ha jól tudom a 4x2g felállásban hasonlónak kell lenni a KIT-eknek, különben nem fognak megfelelően működni. Erről tudni valamit, hogy mennyire hasonlónak, esetleg teljesen egyformának?
Olvastam itt [link] még olyat, hogy van rows/banks is, amit nézni kell, szóval hogyha 2 oldalasból vennék még kettőt, akkor az 8 banks-et jelentene, és azt már nem biztos, hogy elbírja az alaplap. Erre sem találtam semmilyen adatot ezzel az alaplappal kapcsolatban. A manual-ban tutira nincs benne, arra toltam keresést.
Nagyon sok a kérdőjel így. :SBuliban hasznos! =]
-
MK VII
veterán
válasz inf3rno #47151 üzenetére
A lista alapján én úgy látom, hogy csak DS modulokat támogat 2gb fölött.
"hogy 4GB-nál miért csak a double side-ot, az nekem magas"
A nagy kapacitású memória chipeket nem tudja címezni a lap. Ilyen egyszerű. Ezért kell régebbi gyártású még nem nagy kapacitású chipekkel gyártott memóriát nézned bele."Ha jól tudom a 4x2g felállásban hasonlónak kell lenni a KIT-eknek, különben nem fognak megfelelően működni."
Nem szokott gondot okozni a különböző típusú dual-chanel memóriák működése. 1-es 3-as slotban ez egyik kit és 2-es 4-es slotban a másik kit. Külön külön elvileg menniük kell dual-chanelben. A működési feszültségre kell odafigyelni, hogy mindegyik ugyan akkora igényű legyen!A kérdés tényleg sok.. A válaszok meg sajnos legtöbb esetben akkor világosulnak meg amikor betetted a rendszerbe és meglátod, hogy viselkednek..
Ez a memória vásárlás főleg régebbi lapoknál picit macera.. Ez van...[ Szerkesztve ]
-
MK VII
veterán
válasz inf3rno #47153 üzenetére
Ahogy látom az is egyoldalas, de jó lehet.. Régebbi gyártású ram az tuti..
rambazáros-tól nyugodtan vásárolhatsz megbízható nagyon.. Szerintem informáld le nála a memóriát..
Kérdezd meg tőle, hogy egyoldalas-e vagy kettő.. Illetve szerintem azt is meg tudod vele beszélni, hogy, ha ne adj' Isten nem működne a lapodban akkor visszavenné-e. -
inf3rno
nagyúr
Közben sikerült mélyebbre ásni a dologban, és csak még zavarosabb minden.
Wmic szerint ugye 4 bank-et használ a mostani, szóval double sided, legalábbis a Bank0/1 és Bank2/3-ból ezt szűrtem le.
BankLabel Capacity DeviceLocator Tag
Bank0/1 2147483648 A0 Physical Memory 0
Bank2/3 2147483648 A1 Physical Memory 1Bár wmic-ben nem bízom igazán, a speed-re 400Mhz-et ír, ami igazából 666Mhz speccy szerint. A valóság is a 666Mhz, mert a processzor 1333Mhz-en megy.
A speccy szerint 1.616V-ot kap és single channel, ami meglepő, mert 6 éven át azt hittem, hogy dual-ban van, majd ránézek, hátha rossz slot-ban van, és azért nem dual.
Ami nálam totál bezavart az ez az oldal: [link]. Azt írják, hogy
"What are banks and sockets? A bank is a group of memory sockets. A socket is where a memory module is inserted. A bank can have one or more sockets.
One or more of the sockets in your system is already filled with memory. When you upgrade your system, you can either add memory to one of the open sockets and/or remove memory from a filled socket and replace it with a higher capacity memory module.
How many banks and sockets does my Gigabyte GA-EP Series have? Your Gigabyte GA-EP Series GA-EP43T-USB3 has 4 banks of 4 sockets each for a total of 4 memory sockets."A "has 4 banks of 4 sockets each for a total of 4 memory sockets" kifejezés nekem nem értelmezhető, vagy én nem tudok eléggé angolul, vagy a mondat írója nem. Ha csak 4 bank a maximum, az egyáltalán nem logikus, mert akkor a 4GB-osra is támogatni kellene a single sided-et, különben lehetetlen lenne elérni a 16GB-os maximum memóriát, amit az alaplap be tud fogadni. Úgyhogy most vagy ez a 4 bank-es limit nem stimmel, vagy 4GB-osból képes befogadni egyoldalasat is, nem csak két oldalasat, ahogy írtátok. Más infot nem találtam eddig arról, hogy mi lehet a bank limit, de most totál el vagyok veszve.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Teszteltem a mostani RAM-ot 1,3 és 2,4 dual channelként is. Így a wmic szerint 0-7-ig vannak bank-ek, szóval 8 bank-et tud, nem 4-et. Nem találtam ennél jobb megoldást, hogy megkapjam a számot. Beszéltem rambazárossal, azt írta, hogy régi fajták a memóriák, 2 oldalasak. Szerintem jók lesznek. Azt mondta vállal cseregaranciát. (Elvileg hivatalosan ezt alapból is kellene mindenkinek, ti. törvény szerint 8 napig el lehet állni netes vásárlásoktól.)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
aktív tag
Hy emberek.
Következő kérdésem volna 2011-es gépem van a quad kitből egy modul meghalt 2400-es volt,mire cseréltessem be 1866 cl9 vagy 2400 cl11/egy árban van/,melyik quad kit lesz a gyorsabb??
Előre is köszönöm a tanácsokat..**Kedvenc állatfajom a napokig nem válaszoló de minden nap többször belépő majmok !!!**
-
Hunter2
addikt
nekem 2x8GB GEIL EVO Leggera kit -em van 1866 CL 9-10-9-28 1.5V
Eddig 1600 CL9-9-9-24 1.6V-on használta mert a tuning így adta ki a lapommal és a következő lépcső a 2000MHz lenne.
Az lenne a kérdés hogy szerintetek milyen időzítésekkel mehet ez stabilan 2000MHz-en.
1,6V CL 10-11-10?? -
Askformore
senior tag
Sziasztok!
Van 4GB Kingston HyperX blu 1600Mhz ramom, hozna érdemben változást még 2 esetleg 4 giga? Ha igen, akkor mindegy milyet veszek? Vagy csak ugyanilyen ajánlott? (nem kapni, csak a Fury változatot)
-
Imy
veterán
Milyen win-es program van, amivel le tudom tesztelni a RAM-ot?
Notebookomba akarok venni, s vásárláskor beletenném, letesztelném. -
inf3rno
nagyúr
válasz Askformore #47161 üzenetére
Az attól függ, hogy mennyire használnád ki. Én rendszeresen túllépem a 4GB-ot. Eleve a windows elhasznál belőle 1-et... A dual channel gyorsabb, de olyat csak úgy tudsz, ha teljesen egyformák. Megpróbálhatod eladni, és venni 2 fury-t KIT-ben, de érdemes előtte megnézni, hogy az alaplap támogatja e. Nálam pl úgy néz ki, hogy az 1 oldalas 4GB-os memóriát nem támogatja. Lehet úgy is, hogy 2 single-t teszel bele, az kb ugyanolyan sebességű, mint a mostani. Nem tudom, hogy 2 single channel memória használata növeli e a sebességet, de mások megmondják.
Buliban hasznos! =]
-
honda 1993
senior tag
Sziasztok.
A haverom alaplapja valamiért nem kezeli az 1db 4gb-os modult, míg ha 2db 4gb-os van benne akkor minden oké.Én szintén 1db 4gb-os modult vettem az épülő gépemhez, de most nem tudom hogy nálam is jelentkezni fog- e ez a probléma.
Szerintetek ez miért lehetett a haveromnál?
[ Szerkesztve ]
XD alias IKSZDé
-
Askformore
senior tag
válasz honda 1993 #47167 üzenetére
Nekem kezeli, most is így van benne.. de amint az előző hozzászóló is írta, alaplapja válogatja.
-
zolikaDB
veterán
Üdv mindenki!
Hamarosan megérkezik az új konfigom:
- Asrock B85M Pro4
- Corsair Vengeance 2x4GB, 1600Mhz, CL9, 1.35V
Van jelenleg 2x2GB Kingmax RAM-om, 1333Mhz, CL9, 1.5V.
Mik a teendőim, h a RAM-ok szépen működjenek együtt? Ha jól sejtem, egyforma órajelen, feszkón és időzítéssel kellene menjenek, nemde?
Ez megoldható a két külön típusú RAM esetében a lapomban? -
HRC95
tag
Adott ez a ram: KINGMAX 2GB DDR3 1600MHz FLGE85F-C8KL9A, emellé ha vásárolok még ilyen ramot akkor nem fognak összeveszni? [link]
MSI Z270 | i5 7600K | G.Skill Ripjaws 16GB | Rog Strix GTX 1080 TI
-
arch7nGel
csendes tag
Memória bővítésen gondolkozok és ebbe kérnék egy kis segítséget. Van a gépembe 2x2Gb Kingston HyperX LoVo 1600MHz memória. Eddig fontos volt a dual-channel mert APU-t használtam, de nemrégiben váltottam dedikált VGA-ra. 8Gb-ra akarom felfejleszteni a gépet, csak azt nem tudom, hogy vegyek e még 2x2Gb-ot vagy adjam el a régit és 4x2Gb legyen? Esetleg felejtsem el a dual-t és csak 1 modul legyen. Sajnos a mostani memóriámat már nem forgalmazzák és nem tudok ugyan olyat venni mellé.
-
szepsy
senior tag
Hali!
2x2gb kingmax ddr2 800mhz-hez passzol 2x2gb kingston ddr2 800mhz?
Mindkettő CL5, ezt kell nézni ugye? -
törölt tag
Sziasztok milyen Inteles procitól kezdve érdemes/lehet 1866MHz-s RAM-ot használni?
Üdv.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Askformore #47166 üzenetére
Szerintem igen, ha mindegyik 1-1 slot-ba megy. Egyébként bent van az alaplap manual-jában ez a rész.
Buliban hasznos! =]
-
Benga_allat
csendes tag
Kicsit elakadtam egy kérdésben, remélem ti tudtok segíteni
Egy Gigabyte GA-H55M-D2H alaplapról van szó, a specifikációi szerint maximum 8Gb memóriát bír el.
Eddig 2x2 1600MHz dolgozott benne, most szerettem volna bővíteni. A régi memóriákat el is adtam, sajnos azzal nem tudok már próbálkozni.
Most van nálam (ugyan abból a márkából: Kingston Fury HiperX) szintén 1600MHz-es 8Gb, és 2X4Gb
Namármost: a 8-assal addig jut a gép, hogy beolvassa a bios a memóriát, és lefagy (bizony, bootolás közben).
A 2X4-essel elindul, de a windows 8.1 üzeni hogy ő bizony feladta, kékhalál (ha jól emlékszem: 0xc000000e ). Ha csak az egyik 4est rakom be (mindegy melyiket, mindegy hova), szintén azt csinálja, mint a 8Gb-osnál.
A BIOS mindkettőt (3-at) 1333MHz-nek látja, 1600 helyett.
Ugye ez nem is lenne gond, mert gondolná az ember, hogy a 2X4-est használva felrak egy új windows-t. És itt a végső probléma:
Most már a pendrive-tól is lefagy a gép, dvd-ről pedig bootolás közben áll meg.
Eddig semmi problémám nem volt. Tápra is gondoltam, de 600W-tal ketyeg, nem hiszem hogy az a baj (ráadásul 3 hónapos). Külön szép, hogy 1156-os foglalattal van ellátva az alaplap, tehát még csak gyorsban cserélni sem tudok, hogy kipróbáljam másikkal...
Ötletek?
Előre is köszönöm -
04ahgy
nagyúr
válasz Benga_allat #47175 üzenetére
Csak olyan RAM-ot fogsz tudni hibamentesen használni ebben a gépben, amire egyszerre teljesül, hogy:
- egy modul 4GB-os.
- mindkét oldalon vannak chipek, szám szerint 8db.Ez a fenti két kritérium jelenti, hogy 2 gigabites lapkák vannak a modulon, és azokkal a modulokkal nem boldogul, amiken 4gigabites chipek vannak. A CPU a gyenge keresztmetszet, amiatt nem megy. A CPU-ban van az IMC.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz 04ahgy #47176 üzenetére
Nincs mit. Kicsit visszaolvasva látom, hogy nem voltam 100%-ban egyértelmű. 16db chip kell, hogy legyen az olyan 4GB-os modulon, ami megy a gépeddel.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
DioKVP
tag
Sziasztok!
A következő fura problémám van: most fejlesztettem a gépemen, eddig: ASUS H61M LE/USB3, i5 2320, 4 giga ram (Patriot 4 gb 1333 Mhz, CL9, double sided), HD7850, 2 winchester. Most került bele még 4 giga ram (ez egy oldalas, de ugyanolyan típusú mint az előző), egy ssd és egy vinyó. Újraraktam a rendszert az SSD-re (Hyperx Fury 120GB) és azóta egyszerűen nem tudok játékokat telepíteni, állandóan telepítés közben elszállnak hibával. Olyanok amik az előző gépemen is fent voltak. Battlefield 4, NFS Rivals, GTA V, Crysis 2... Az új memóriát már kivettem, úgyse ment (bár cmos resetet nem csináltam), driverek a legújabbak, .net is már próbálgattam sok mindent. Az volna a tippem, hogy valamit a nagy fájlok kezelésénél szúr el a rendszer, mivel mindegyik iso 10 giga felett van és általában mindig valami corrupt filera hivatkozik. De a hibaüzenet játékonként más. Próbáltam már újra letölteni az isokat stb. Van valakinek valami ötlete esetleg? Próbáltam guglizni a hibaüzeneteket és pár esetben találtam olyan megoldást, ahol a memória volt a probléma. A Memtest86 error nélkül lefutott. Kövektezőnek azt találtam ki, hogy lehúzok mindent a gépről, cmos reset és utána csak egy memóriát és egy winchestert dugok rá és úgy telepítek egy Win7-et. Ha akkor is ezt csinálja akkor nem tudom mi lehet a gond... Ja és tegnap BIOSt is frissítettem, semmi változás -
petivalter
csendes tag
sziasztok!
olyan problémám lenne,hogy az alaplapom nem használja az újonnan beletett memória modult.felismerni felismeri a biosban,de úgy látszódik,hogy:
-slotok 1 illetve 3
memória mérete: 4096 4096
engedélyezve: 4096 illetve nulla
így az összes felhasználható memória 4096mb
gondolom biosban kellene valamit működnöm,de nem találtam meg a beállításokat.
gépem paraméterei:
gigabyte g1 sniper a88x
amd quad-core a10 5800k
asus radeon r7 250 2gb ddr3
régi memória: 4gb 1600mhz ddr3 ram kingston( kvr16n11s8h/4 )
új memória: 4gb 1600mhz ddr3 ram kingston( kvr16n11s8/4 )
op rendszer : 64bit win 7
bios tipusa: AMI EFI verzió F7
a régi memóriát használja,bármelyik slotba is rakosgatom őket.
van valakinek valami ötlete,hogy mit kellene csinálnom?hja ha csak simán az ujjat hagyom benne elindul a gép felismeri gond nélkül.
Köszönettel: Peti -
Forestgreen
aktív tag
A G.Skill nem maszatol
ASROCK Z790 Riptide WiFi + Core i5-12600K+MAG Coreliquid E360, Gainward GeForce RTX 3070 Ti Phoenix, 1 TB SSD, CORSAIR 32GB Vengeance RGB DDR5 6000MHz + Corsair 6500X
-
szepsy
senior tag
Hali!
Van 4x2gb kingmax ddr2 800-as ramom.
Ebből az 1-2 slotba (dual mode) 5-5-5-18-23, a 3-4 slotba (dual mode) 6-6-6-18-24 400mhz-n.
Valójában meg 333mhz-n megy:SJó ez így?
Sajna elfelejtettem megnézetni az eladóval mikor vettem.
Úton van egy amit tudok, hogy 5-5-5-18-23-as.Eladjam a két 6-6-6-18-24-est és vegyek helyette egy 5-5-5-18-23-ast és akkor mind a négy 5-5-5-18-23-as lesz?
Remélem érthető
[ Szerkesztve ]
-
-
04ahgy
nagyúr
válasz szepsy #47184 üzenetére
Azért vette vissza, mert nem egyformák a RAM-ok, még ha külön mind 800-as is. Most csak 667MHz-en mennek. Ez önmagában normális. Egy képet tegyél fel, ahol az összes RAM címkéje jól olvasható!
HGyu
-
szepsy
senior tag
-
04ahgy
nagyúr
válasz szepsy #47186 üzenetére
Semmit nem kell cserélni. A második kettővel sem lettél átverve, azok eleve CL6-osak. A Kingmax RAM SPD-je lehet Crucialnak programozva, volt már ilyen, nem hamis az sem. Manuálisan állíts CL6-6-6-18-at, 800MHz-en és csókolom.
HGyu
-
petivalter
csendes tag
válasz petivalter #47180 üzenetére
sziasztok
szóval a problémámra nincsen megoldás,vagy nem érthető mi a baj,vagy rossz helyen tettem fel a kérdésem?![ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz petivalter #47180 üzenetére
Mivel a régivel eddig jó volt, az újjal is próbáltad magában, ezért evidens, hogy a RAM-ok hibátlanok. Nem egyformák azonban, és valószínűleg valahol annyira eltérnek a paramétereik, hogy együtt nem mennek.
HGyu
-
inf3rno
nagyúr
Megjött a 2x2G RAM-om, hibátlanul működik a másik kettővel ugyanúgy dual channel-ben. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Buliban hasznos! =]
-
04ahgy
nagyúr
válasz drmazsi #47192 üzenetére
Nem a színt kell nézni, hanem a rev. számot. Ha a fő rev. egyezik, akkor jó eséllyel mennek majd együtt. Két teljesen egyező rev. esetén csak a hűtőborda színe tér el. Ha a fő rev. egyezik, az alrev. eltér, akkor a chipek gyártója azonos, de a szervezése, mérete, vagy valamely egyéb paramétere eltér. Amennyiben a fő rev. sem egyezik, akkor a modulokon a chipek gyártója sem azonos.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz MK VII #47194 üzenetére
Nem, nem, nem és NEM! Ha már csak egy hozzászólással van előtted az infó, akkor légyszives értelmezd!
Ez az 1600-as 4GB-os Vengeance ezzel az 1600-as 4GB-os Vengeance-szel és ezzel az 1600-as 4GB-os Vengeance-szel nem igen fog együtt menni (vagy kis eséllyel), mert eltérnek rajtuk a chipek, nagyon. Pedig a színük sem tér el.
Az elsőn Elpida, a másodikon Hynix IC-k vannak, míg a harmadikon Nanya. [link].
Szeretnéd, hogy még egy negyediket is keressek? Biztos vagyok abban, hogy Micron és PSC chippel is volt konkrétan ez a típus, csak lusta vagyok és késő van.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz 04ahgy #47195 üzenetére
No, a Micron chipeset meg is találtam, [link], külön öröm, hogy ez egyoldalas, míg a korábbiak kétoldalasok voltak!
Ebből a négy, külön-külön is eltérő RAM-ból a te értelmezésedben milyen frankó quadkitet ki lehetne állítani! Nyami.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz 04ahgy #47196 üzenetére
És a PSC is meglett. Még a színük sem tér el! [link]
Már nem is tudom, melyiket szeressem a sok közül. Hmmm. Gulf mellé az Elpida, Lynnfielshez és Bulldozerhez PSC, Haswellhez a Samsung lesz az ideális, a Micron meg egy öreg Thuban Phenom II mellett vígan elszaladgál magas feszen. A Hynix és a Nanya nem kiemelkedőek, azokat tuningra nem venném.
HGyu
-
MK VII
veterán
válasz 04ahgy #47195 üzenetére
Jó,jó,jó,JÓ!
Bocsánat, hogy a másfél perccel később idekerült hsz-em amit előbb kezdtem el írni mint, hogy a tied megjelent volna, nem igazodik a Te hozzászólásodhoz.. Igaz én vagyok a buta, hogy ahogy megírtam nem olvastam vissza hátha valaki nálam okosabb már megmondta a tutit.."Szeretnéd, hogy még egy negyediket is keressek?"
Nem,nem nem és NEM szeretném, ha keresnél egy negyediket.. Meghajlok a tudásod előtt így is..
Őszintén örülök, hogy Te ilyen mélyen bele tudod magad ásni a memóriák rejtelmeibe és ilyen vehemenciával tudod a másikat leültetni egyessel..Fura, hogy egy tök normális hozzászólásra ami még, ha nem is helyénvaló ilyen: "Ebből a négy, külön-külön is eltérő RAM-ból a te értelmezésedben milyen frankó quadkitet ki lehetne állítani! Nyami." következtetéseket tudsz levonni..
Ha frusztrált vagy az ünnepek miatt vagy akármi miatt megértem, de nem hiszem, hogy ilyen hangnemben kell letámadni valakit..
Gyakorlatilag mintha főbenjáró bűnt követtem volna el.. Kicsit túlreagáltad a dolgokat szerintem..
És akkor mi van, ha megrendeli és nem megy neki? Visszaküldi és rendel másikat vagy megkérdez téged, mert úgyis mindent precízebben és okosabban tudsz.. Nem is értem mi a faszomnak vagyok én itt... Tök felesleges..Dobj két xanaxot whiskey-vel aztán szúszá!
Részemről a topik törölve.. Elvagy Te itt magadban!
-
MK VII
veterán
válasz drmazsi #47192 üzenetére
Tehát.. Ne vedd meg azt a kitet a meglévő mellé, mert NEM fog működni!!!
Egy jó tanács. Mikor mész ramot vásárolni akkor tépd fel a hűtőbordát a ramokon és nézd meg, hogy ugyan olyan chipek vannak-e rajta, mert, ha nem akkor jön a világvége... De akár megfoghatod a kezét 04ahgy-nak és elrángathatod magaddal a boltba.. Ő majd kézrátétellel kiszagolja, hogy milyen chipek vannak a modulokon! -
04ahgy
nagyúr
válasz MK VII #47199 üzenetére
Nem kell kézrátétel, hiszen rá van írva, ott a rev. feltüntetése, ami megadja a chipet. Ha a rev. egyezik, a chip is igen közel azonos, még akkor is, ha a RAM színe (fekete piros, kék, stb.), mérete (normál, LP, stb.) eltér.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest