Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- PlayStation 5
- PlayStation 4
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- Android játékok topikja
- Magic: The Gathering Arena
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Xbox Series X|S
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziszifeca
őstag
Sziasztok!
Adott 2x1Gb Geil 1066 4-4-4-12 2.4V rampár.
Nem indult el a gépem 800mhz-n 5-5-5-15 se, csak ha 2.2V-ot adtam neki.
Ennek a memónak ennyi fesz kell??
Akkor az 1066 4-4-4-12-t hogy bírja??
Vagy ennél a ramnál az MCH-nak kell adni feszt?>>Youtube/Sziszifeca<<
-
Dj Polc v.2
csendes tag
Hali!
Adott egy gyári dell gép,integrált VGA,2,8ghz P4,mást nem tudok.Volt benne két különböző fajtájú 256-os ram,most be akarok rakni egy 2gb-os A-data modult,de windows indításnál kifagy.Újra kéne rakni?Nekem ez régen segített.
-
dienesoft
csendes tag
Sziasztok!
Elég nagy bajban vagyok, sajnos új RAM-ok vásárlása után egyszerűen (és spontán) bepusztult a számítógépem. Vettem (a hardverapron, újonnan) egy Corsair Dominator 2x2GB DDR2-es, 1066mhz-es RAM-ot, gondoltam ez a régi 2GB-os Kingston után elég nagy ugrás lesz, így összességében egy jó gépem lehet. Miután összeraktam a gépet, 5 percenként bedobta a kékhalált. Volt, hogy játék indítása előtt, volt hogy utána, volt hogy netezés közben. Gondoltam, ha fogom és újrateszem a windows 7-et, elmúlik a baj, mert a gép csökkentett módban elindult, ott tudtam másolgatni,stb. Aztán miután újrarakta a windowst, utána ugyanugy lefagyott egy 20 perccel, a BSOD-ból pedig ki tudtam olvasni a hibát. Egyszer azt írta, hogy IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, illetve "Memory Management" hibákra hivatkozva indította újra. Legutóbb már a kékhalált sem dobta ki, csak újraindult. Próbáltam beállítani az alap értékeit az "AUTO" funckió helyett a BIOS-ban, (5-5-5-15, 2.1V, 1066mhz-re állítottam), de ez sem akadályota meg, hogy megfagyjon. Kezdek arra gyanakodni, hogy ez a cucc bármennyire is megbízható meg "élettartam garanciás", az enyém bizony gyárilag egy rakás ****. Valaki tudna nekem segíteni? Vissza annak, akitől vettem?
Köszönöm a segítséget! dienesoft
-
Воланд
titán
válasz dienesoft #31306 üzenetére
Letölt, cd-re kiír, arról bootol, tesztel.
A gyári értékeket hagyd beállítva a BIOS-ban, ne tedd vissza auto-ra."Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."
-
Воланд
titán
válasz dienesoft #31308 üzenetére
Ramcsere.
Túl sok értelme nincs annak, hogy szenvedj vele, főleg, hogy a gyártó által írt beállításokon sem hajlandó jól működni. Nem feltétlenül hibás a ram, lehet, hogy csak az alaplapod nem szereti."Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."
-
dienesoft
csendes tag
válasz Воланд #31309 üzenetére
Valószínű, hgoy sok mindent nem fogok vele tudni kezdeni, annyit tudtam még tenni, hogy a North Bridge áramellátását AUTO-ról átraktam 1.2v-ra, azóta nem fagy, (bár ez csak egy fél óra, még bármi történhet) Ilyen beállítások mellett most szét fogom hajtani, másolok-játszok, hogy minnál jobban megdolgoztassam, aztán ha van valami baja úgy is, akkor úgy is ki fog jönni.
Köszönöm a segítséget. -
Sziszifeca
őstag
HELP!!
Geil 2x1Gb 1066 4-4-4-12 2.4V ramot vettem. Nos gépe rakáskor nem akar beindulni, csak ha előtte a másik rammal beállítok neki 2.1-2.2V-ot.
De ha már benne van a ram, és visszateszem load defaultra a biost, akkor megint nem indul..
Itt most a ram a hibás, vagy ez normális.
Meg ugye én nem merek 2.4V-ot adni a ramnak, max 2.3V-ot, mert a biosban 2.4V-nál már Pirosan villog a szám..Kérlek segítsetek, vagy vigyem vissza?
>>Youtube/Sziszifeca<<
-
ricshard444
veterán
Hello
Gondom van a rammal,szval mióta feltettem a hűtőt, azóta szaraxik a gép..., az van hogy van ugye 4 ram slot, a 3ikban most nem megy egyik ram sem,tegnap is ezt csinálta de egy idő után csak jó lett a gép, ma bekapcsoltam és megint szar...nincs kép ha van a slotba vmi. Tök random adta be tegnap is, semmi logika nem volt benne. Ötletet tudtok mondani mit csináljak?
Vannak dolgok...
-
nemethati
senior tag
válasz ricshard444 #31314 üzenetére
Sziszifeca is:
Nekem is ezeket a jeleket produkálta a P5Q lapom a Buffalo memóriáimmal. Kicsit játszadoztam az időzítésekkel meg a frekvenciával de csak ideig-óráig bírta. Egyáltalán nem indult vagy kékhalálozott. Oprendszer újrarakás után viszont default-on hibátlanul megy és már jó pár hónapja stabil, prime alatt is több óráig.
A gyártó által megadott feszek általában túl vannak biztosítva, szerintem 2.5-ön se lesz baja csak ha nem hűtöd rendesen.Nekem is lenne egy kérdésem:
[G.Skill]
Ezek a memók szerintetek egy v kétoldalasak? Nem tudom mennyi sünit rendeljek[ Szerkesztve ]
-
nemethati
senior tag
válasz ricshard444 #31316 üzenetére
Próbáld meg másik gépben a ramot, vagy egy másik ramot a te lapodban, hamar kiderül melyikkel van gond
-
ricshard444
veterán
válasz nemethati #31317 üzenetére
Eddig nemvolt fél évig, tegnaptól van ez, a hűtőcsere után, csak a slot miatt nemjó,de a ramokhoz nem is nyúltam hűtőcserekor,szóval ezért nemvágom:S
Tegnap úgy lett jó,hogy ki-be tettem a ramokat legalább 4x, és jó volt
De most nem lett jóXD[ Szerkesztve ]
Vannak dolgok...
-
ricshard444
veterán
Akkor az én bajomra nincs semmi ötlet?
Mert így 5gb ramom van és nem is mennek dual-ba mert 2x2+1 =/Vannak dolgok...
-
dienesoft
csendes tag
Sziasztok!
Sajnos a Corsair RAM-ok semmiképpen sem akarnak működni a gépemben, tegnap addig állítgattam az értékeit és a feszültséget a memoriákon, amíg a gép ment egy ideig. 4 ÓRA gépezés után dobta a kékhalált (előtte 1-2 percen belül is képes volt). A vicces, hogy a memtest egyikre se ír hibát külön-külön, még egybe se, viszont együtt a kettő, használat közben megfagy/kékhalált dob. Kezdem feladni, mit csináljak szerintetek? Szervíznek ilyenkor van értelme, mikor TUDOM, hogy semmi baja a memóriáknak? Nem kompatibilis az alaplapom a RAM-al, ilyenkor mit lehet kezdeni? Már BIOS frissítést raktam az alaplapra, az sem segített neki. (Gigabyte GAMA78G-DS3H az alaplapom és Corsairs Dominator DDR 2 2X2GB 1066mhz-s a ram-om)
-
dienesoft
csendes tag
válasz #65675776 #31324 üzenetére
Azért tűnik annyira feltűnően RAM és alaplap összeférhetetlenségnek, mert:
1. MOST (és érdekes, eddig ilyet nem csinált) ha a két modult akarom egyszerre indítani a gépben, a gép be sem kapcsol, egyenként tökéletesen működik mindkét ram. Ha volt olyan szerencsém, hogy egyszerre a kettő működött és elindult a gép, akkor 1-2 perc, vagy akár 1-2 óra után dobta a kékhalált.
2. a BIOS "Memory_management" hibára hivatkozik és semmiféle driverhibára nem hívja fel a figyelmet
3. Eddig egy gyengébb Kingmax memória hajtotta a gépet és mióta kicseréltem a RAM-okat, azóta hülyült meg a gép (2-3 napja próbálkozok összehozni ezt)De nézd meg a kékhalált, hogy mit ír:
[link] -
Progression
csendes tag
Sziasztok!
Van 2x 2 GB Kingston Hyperx 1600 Mhz-es RAM-om, amit úgy néz ki hogy nagyon messze van az 1600 Mhz-től...
Az Aida ezt mutatja: [link]
Mi a teendő akkor ha fel akarom pörgetni 1600ig?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz dienesoft #31325 üzenetére
A memory management azért eléggé szerteágazó dolog. Pl hibás driverek is okoznak ilyen hibakódokat.
A BIOS nem is fogja felhívni a figyelmed driverhibára, mert nem is tudja mi az. A linkelt hibakódokat sem a BIOS adja, hanem a Win.
Előzőleg mennyi RAM volt a gépben? Csere előtt visszaállítottál-e mindent Auto-ra? Azóta állítgattad-e a memóriára vonatkozó beállításokat?
Progression: Első körben ne az SPD-nél nézd, hanem a Túlhajtásnál. (Másodsorban pedig teljesen lényegtelen a memóriák sebessége.)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Progression #31329 üzenetére
A lényeg ott van: Memóriabusz: 668.7MHz (Magyar nyelven miért nem bír tizedesvesszőt írni egy magyar sw?) Ez ugyanis a beállított valós frekvenciája a RAM-oknak. Ennek ugye a kétszerese az effektív, azaz ~1333MHz. (Az SPD-nél nem a beállított értékeket mutatja, hanem az SPD-ben tároltat. Akkor is ha te teljesen mást állítasz be.)
Egyébként BIOS-ban engedélyezned kell az XMP profilokat, máskülönben automatikusan soha nem fog DDR3-1333-nál magasabb órajelet beállítani.
Mondjuk nagyon egyszerű az ok is: a processzorod csak DDR3-1333-ig támogatja a memóriákat.
-
dienesoft
csendes tag
válasz #65675776 #31328 üzenetére
Igen, elég sok mindent állítgattam azóta.
Előzőleg 2GB volt a gépben, 1db 800MHz-es Kingmax.
Most ugye 2x2gb Corsair Dominator-ról van szó, amik egyenként 1066mhz-esek. Sajnos a RAM előtti AUTO-ra állítást nem tettem meg előtte, azért azt még is csak kellett volna. Azóta viszont rengeteget piszkáltam a BIOS ram beállításait (3 napja szívok vele). Jelenleg 1db ram megy a gépben, 1066mhz-re állítva, a feszültség 2.1v-on, az NorthBridge feszültsége 1.3v-on, az időzítések 5-5-5-15-2T- re van állítva. Ha most belerakom a gépbe a másik ram-ot, feket képet kapok és a bios-t se tölti be. Zsírúj Windows 7 van a gépen. -
Speed
addikt
Napot mindnekinek!
Lenne egy kis problémám!
Van a gépemben 6gb memória és csak 4 használlható!
Próbálltam már cserélgetni meg kivenni stb... de nem mozdul a dolog, szerintetek mi lehet erre a megoldás?\\\--->>> HUN eXtreme OC Team <<<---///
-
Воланд
titán
válasz Chaser #31334 üzenetére
Miért ne látná, hiszen ott van. Csak használni nem tudja.
(#31335) Speed: Memory remap bios-ban legyen engedélyezve.
"Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."
-
-
deathtania
senior tag
válasz #65675776 #31330 üzenetére
progression problémájára:
pár apró megjegyzés:
csinálj egy sebesség tesztet (alul van egy sebesség felirat, na ott vagy eszközök és ott is van egy gyorsítótár és memória sebességmérés), és ott ki fogja írni a valós sebességét a ramjaidnak.
nekem 1600on mennek a ramok, de mindenhol 1333as moduloknak írja ki őket az Aida (holott 2000Mhz-sok valójában) szal nem kell parázni. ha memória szorzót felállítottad 1600asra, akkor azon mennek.
és a 667.8 pedig azért van, mert a lap auto csökkenti a cpu órajelét az fsb és a feszkó csökkentésével, ha kevésbé használod a gépedet, ezzel is energiát takarítva meg, és a procc élettartamát növelve. és a memória frekvenciája is az FSBhez van kötve ugyebár...
a 667,8 a lap által automatikusan beállított freki, mivel változtatja.
ha megnézed feljebb ott is ott van, hogy 1203,7 a cpu órajele az eredeti pedig 2800Mhz. áldásos dolog, hogy már nem konstansan 180Wot fogyaszt a gépünk, mint anno a Prescottnál, mert max órejelen ketyegett feleslegesen...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz deathtania #31339 üzenetére
Nem csinálok ilyen teszteket, mert az égvilágon semmi értelmük. Ismerem az Everest/AIDA családot, szóval nem kell felvilágosítani róla.
"ha cpu szorzót felállítottad 1600asra, akkor azon mennek." Majdnem. A CPU szorzó a CPU-ra vonatkozik, nem a DRAM Clock-ra. Utóbbit a DRAM ratio, magyarul memóriaosztó határozza meg.
FSB nincs sem AMD vonalon (K8 óta), se intel vonalon (Nehalem óta). Az energiagazdálkodás pedig nem nyúl az External Clock / BCLK értékéhez. Ahogy a DRAM clock is csak akkor változik, ha az valamilyen szinten kötődik a CPU szorzóhoz (K8 esetén van ilyen függőség).
A CPU élettartama semmivel sem növekszik meg emiatt.
-
deathtania
senior tag
válasz #65675776 #31340 üzenetére
1. nem neked, hanem másik elvtársnak szántam a sebességmérést, mert ott kiírja a valós sebességet.
2. memória szorzót írtam, memory clock néven fut igen sok helyen.
3. igazad van, meghajlok tudásod előtt tényleg nincs FSB, hanem helyette CPU clock host control van. most azt szorozzuk fel. -
proximus
senior tag
Szerintetek meddig lehet feltolni a RAM feszt, normál kingmax DDR3 1333-nál?
A dobozán 1,5-1,9V -ot ír, de mintha több fajta RAM-hoz is ugyanez lenne a doboz?
A memória pdf-jében viszont már ez van: 1,5 +- 0,075V
Melyiknek hihetek?
Nem akarom kinyírni őket, de a Prime 95(64bit) az istennek se akar stabil lenni. Állandóan hardware failure-vel leáll vagy az egyik szál, vagy mindkettő.(Athlon X2)...
Ja igen, most már úgy vannak betéve, hogy ne legyen DC és így is megfekszik.
Egyenként tesztelve a RAM-okat, nem hibázik a Windows Memory Test, a kettő együtt viszont kampó.
1,6 vagy 1,65 még nem főzi meg igaz? -
Воланд
titán
válasz proximus #31342 üzenetére
1.: Ha a memória leírásában meg van adva, hogy mennyi feszt lehet neki adni, akkor én nem mennék fölé. Rövidtávon lehet, hogy nem lesz semmi baja, de hosszútávon ez már korántsem olyan biztos.
2.: Ezzel teszteld, ne oprendszer alól."Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."
-
proximus
senior tag
válasz Воланд #31343 üzenetére
Nem az alatt megy.(oprendszer) Vista óta van egy ilyen memória tesztelő a win segédprogramjai között. Az általad is említett memtest fél napos futtatásokkal sem talál hibát, ezért tovább keresgéltem, mert ha a futó win alatt megdöglik, akkor "kint" is megkell. Ezt sikerült is igazolni ezzel a memtest szerű windows memory tester -el.
A Prime-nak ugye semmilyen körülmények között sem lenne szabad hibát dobnia igaz?
Ha azzal el tudom érni hogy stabil legyen, akkor szerintem már nem lehet baj. fél-egy óra alatt hibázik a prime, nem kell neki túl sok idő. Ja a CPU-NB és a memó is enyhén emelt feszen megy már így is. NEM AKAROM ELHINNI, hogy ezzel a kingmax 8GB-os kittel nem kompatibilis a lapom. Az nagy cumi lenne... -
Chaser
legenda
Azt mondjátok már meg, Speed problémájára mi a megoldás. Tervezek én is venni 2x4GB ramot, de nem gondoltam hogy buktatók is lehetnek
szerk: proximus : 770-es lapok ahogy olvastam problémásabbak az átlagnál.
[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Воланд
titán
válasz proximus #31344 üzenetére
Azt a segédprogramot is az oprendszer indítja el.
Nem lenne szabad hibáznia se fél óra, se egy nap után.(#31345) Chaser: Én néznék egy oprendszer reinstall-t.
"Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."
-
Chaser
legenda
válasz Воланд #31346 üzenetére
Nem vágom milyen összefüggés van egy reinstall és a ram mennyiségének kezelése között. Úgy viselkedik mintha 32 bites lenne, notiknál pl biztos nincs az általad elmondott opció biosban, de desktopnál se láttam, szóval az is kilőve. Ha tényleg reinst kell az még érdekes.
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
-
törölt tag
válasz Chaser #31347 üzenetére
Pl abban befolyásolja, hogy telepítéskor mennyit tesz félre az OS Hardware reserved-be. Nálam kemény 3MiB-ot, ami azóta sem változott. Ha tudsz módszert, amivel ennek a mértéke újratelepítés nélkül változtatható, akkor ne tartsd magadban.
A 32 bites és 64 bites memóriakezelés merőben más, már hw szinten is! (Kezdve azzal, hogy 32 biten nem is címez már semmi jó ideje...)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest