Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goatman
aktív tag
Üdv!
Van egy Compaq Evo N800v notebookom, amiben 2 memória-slot van, és maximálisan 2x512 Mb PC2100-as DIMM DDR memóriát támogat (hivatalos HP specifikációk szerint). Jelenleg csak egy 256-os van benne, szeretném felfejleszteni a maximumra.
Az lenne a kérdésem, hogyha nem találnék PC2100-ast, csak 2700-ast, vagy 3200-ast, vajon működnének-e azok a modulok (persze levett órajellel), vagy nem valószínű, hogy mennének?A választ előre is köszi!
92 pirospont a régi Hardveraprón: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Goatman
-
Morty1987
csendes tag
Hali van egy probléma:
GA P45T ds3
Q8400
OCZ P16002gk ramok (4*1)
Ga Ati 5850
Chieftech 500 W tápocskával megtámogatvaAz eredeti gépnél is voltak a ramokkal gondok, lefagyott, de aztán addig addig cserélgettem, míg egyszer csak jó lett...(proc E7200, 8800 GT és egy FSP 400W táp ennyivel különbözött az eredetitől)
Most viszont olyan szinten és nagymértékben "szopok" hogy az már nagyon fájdalmas, és a hétvégére pedig kéne a gép is... Ezért fordulok hozzátok hátha van valakinek valami ötlet.
Mivel időm szűkös így nincs időm végig böngészni a közel 20k hsz-tElső körbe 2 okra gyanakszom. A ram nem kompatibilis (de akkor a régi gépnél miért ment igaz nagy nehézségek árán?:S) vagy az alaplap ramvezérlőjével van valami gebasz.
Kérek mindenkit, ha van valami használható ötlete írja meg ide, vagy privátba fontos lenne!
Előre is köszi mindenkinekOlyan nincs hogy valami nem sörnyitó
-
sagvary
aktív tag
Ha ki szeretném számolni a pc tápegység igényét, akkor DDR2-800 2GB és a DDR3-1333 2GB fogyasztására mennyit számoljak? Van eltérés köztük?
"Hadrianus falának felhúzásához 750 milliárd köbméter követ mozgattak meg."
-
fgordon
senior tag
-
04ahgy
nagyúr
Persze. A lényeg csak annyi, hogy alapfeszen a limit 1,65V. Tuningolt és feszemelt CPU-val az arány eltolódik, és magasabb feszültséggel is használható a RAM kvázi biztonságosan, degradáció nélkül. Én azt mondom tehát, hogy egy 1,1V ---> 1,35V uncore, QPI és 1,2V ---> 1,45V CPU feszemeléssel, a nem feszemelt arányokat figyelembe véve, kis biztonsági tartalékot ráhagyva a SOA (Safe Operation Area) kitolható egészen 1,8V memóriafeszültségig.
Tehát ha van valakinek egy amúgy bitangjó RAM-ja van, 1,8V névleges feszültséggel, annak nem létszükséglet lecserélni.
A fent leírtak pesze nem készpénznek veendők, aki emiatt szétsüti a processzorát, így járt. Tessék mindent alapfeszültségen hagyni!
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz fgordon #29855 üzenetére
CL6-8-6-24 / 1600MHz 2*2GB OCZ Platinum. Thubannal még 1333MHz-en sem indul 1,65V-on, még CL7-en sem. Holott 1600/CL6-on is kéne ezen a feszen. Intellel még nem teszteltem.
OCZ3P1600C6LV4GK, OCZ oldalán a kereső szépen meg is találja, de rákattintva: not found... Fura.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz sagvary #29858 üzenetére
LGA775 foglalat mellett nem is volt a GEIL-lel soha baj. Az IMC-s procik nem szeretik csak.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz 04ahgy #29857 üzenetére
OCZ Support fórumra is feltettem a problémát. Kvázi hülyének néztek, mikor meg leírtam amit kérdeztek, megállt a tudomány... [link]
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Szerencsére én gariban kaptam, de amint intellel is leteszteltem (hátha azzal megy) eladom. Ha azzal sem megy, akkor meg gari.
Én is mindenkinek Corsairt, Crucialt vagy Kingmaxot ajánlok.HGyu
-
Derrewyn
senior tag
Üdv!
Egy gyors kérdés, 2x2GB 1066MHz-es DDR2 esetében mekkora különbséget jelent a CL5 a CL6-tal szemben?
A gyorsabb Kingston lenne, a lassabb meg Geil, ha számít ez is valamit. -
04ahgy
nagyúr
válasz Derrewyn #29863 üzenetére
Elegendően kicsiny a különbség, hogy a jobb minőségű Kingston javára dönts.
AMD-nél az IMC miatt nagyon pici a késleltetés, ott azért nem érzed, LGA775-nél meg a rendszerbusz áteresztőképessége korlátol, ott meg azért nincs számottevő különbség.
HGyu
-
Qru
MODERÁTOR
-
guczy
csendes tag
Következő lenne a problémám: ma vettem 2X1GB Kingmax memóriát a meglévő 2X1GB, ugyancsak Kingmax mellé, az alaplapom Gigabyte-EP31-DS3L. Megnéztem a gyártó honlapját, a memóriáknak gond nélkül kellene működniük az alaplapommal, mind a 4 memória 800Mhz-es, tehát minden tökéletesnek tűnt, minden arra mutatott hogy végre 4GB lesz a gépemben, meg is vettem. De mikor beszereltem az Istenért sem akart működni, lerövidítve a sztori: fogalmam sem volt, hogy memóriánál is van Dualside és Singleside, amíg előbbiből kettőt raksz az alaplapomba minden dandy, viszont ha az ember 4X1 GB ramot akar, akkor mind a 4nek egyoldalúnak kell lennie. Az eredeti két memóriám DS-es, utóbbi kettőről még mindig nem sikerült kiderítenem, de nem is számít elméletileg, hisz a 2 DS-es mellé úgysem tudom betenni őket.
Kérdésem az lenne, hogy erre BIOS-frissítéssel vagy vhogy máshogy létezik -e megoldás,hogy ezt a 4et beletegyem az alaplapomba vagy mindenképpen kell vennem 4X1GB RAM SS memóriát (amire még mindig nem jöttem rá, hogy annak hol lehet utánajárni, h SS/DS, a boltok honlapján legtöbbször a pontos típus sincs feltüntetve)? Válaszotokat előre is köszönöm!
-
rigo82
csendes tag
sziasztok fórumozók lenne egy kérdésem:Gigabyte GA-M61PME-S2P alaplap,AMD Athlon 2 x 240proci,2x1gb geil ddr2 800 ram.Na most a bajom az hogy a ramokat vissza kell vegyem 667 re akkor megy minden normálisan ha felteszem 800-ra fél órán belül kékhalálozik.Segitségeteket elöre is köszönöm.És bocs ha kicsit láma voltam.
-
04ahgy
nagyúr
válasz rigo82 #29870 üzenetére
Modulonként, 800MHz-en egy-egy éjszaka memtest86+ 4.10 hadd fusson. Amelyiknél hibázik, ott a bibi.
HGyu
-
Uzmany
őstag
Léteznek már normális áron 4GB-os ddr3 modulok?
Pagefile-t mennyi ramnál lehet kikapcsolni?
Köszönöm.® visions created with passion
-
-
HolyFire
aktív tag
Szevasztok!
Tudnátok segíteni abban hogy hogyan deríthetem ki milyen chip-ek vannak egy Geil Ultra 800-as ramon anélkül hogy leszednénk róla a hűtőt? Sorszám alapján lehet keresni valahol?
Neeee!!! Csak a rumot ne!!!
-
ViZion
félisten
Helló mindenki!
Giga alaplapomba a meglévő 4 GB mellé vetem még 2 GB RAMot, ugyan az a típus, időzítés, etc. Kingmax 1066-os a ram, bedugtam a meglévők mellé.Indítás, bios látja, viszont 1066 helyett 800 MHz-en ketyegnek. Pfff... biosba be, manuálisan beállítom, erre Win7 nem indul: bad pool header... auto-ra rakva 800 MHz-vel símán megy.
Anno azt hallottam, h Kingmaxot túlfeszelni kell. 4 GB-vel auto-n volt minden, és 1066-on ketyegett.Kingmax oldalán előrelátóan 1,8-2,1 V van megadva, ami sokat segített...
Neten láttam, h 2 V kell neki, beállítottam, plussz a northbridge-re is adtam +0,1V-ot. Nem volt jó. Időzítéseket állítgattam, egyszer elindult a win, de lefagyott. Szerintem ott lesz a gond, csak nem tudom a pontos értékeket. Arra gondoltam, h az új nélkül megnézem a régit min hajtotta (bios kiírja az auto detect eredményét), és azzal megpróbálom.Tapasztalat? Tanács? Vélemény?
Köszönöm!Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
04ahgy
nagyúr
válasz ViZion #29876 üzenetére
Mivel nem tudni, pontosan egyforma-e a kezdeti két modul és a vásárolt, ezért több probléma is fellép.
1066MHz-es Kingmax van Infineon, Micron, Elpida, Nanya, Hynix és "Kingmax" chipes (és amit még kifelejtettem). Van CL5 és CL6-os is. Ha a kezdetiek CL5-ösek voltak, és te arra állítottad a CL6-osat, az bizony baj. A különböző chip is baj (aszimmetriát okoz). Továbbá auto-n simán lehet (némely 1066MHz-es Kingmax 1100MHz-es X.M.P.-vel van felprogramozva), hogy a lapod auto-n megadta neki az összes szükséges beállítást. Haár az adatlapodon levő konfig arra nem hiszem, hogy képes (egyrészt AMD, míg az X.M.P-t az intel rendszerek támogatják, másrészt nem az a kategóriás lap, ami auto-n X.M.P.-vel indítana. ).
A harmadik momentum, hogy a szintén adatlapod alapján megállapított CPU, a 7750-es egy négymagos Phenom butítása. A négymagos Phenom viszont csak két modult támogat 1066MHz-en, tudomásom szerint azt is csak megkötésekkel.
Tehát eddig minden az előre is látható forgatókönyv szerint történt...
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz 04ahgy #29878 üzenetére
XMP nincs AMD-nél, illetve DDR2-nél biztosan nincs. Nem is az a gond.
CL6-os volt az eredeti, illetve elvileg az új is az, bios autodetect annak is látja, illetve egy HW detect progi is ilyen időzítéseket ír, próbálkoztam magasabbal, el is indult, de még a progik betöltésekor bele is merevedett a W7.
Lehet, h valóban a CPU a gond... arra nem is gondoltam
Elvileg a kockám párban kezeli unganged módban a ramot, tehát nem lehetne probléma...elvileg.Mondjuk sebességben nem tapasztaltam semmi különöset... gyakorlatban ez mennyit jelent?
Grafikai progiknál a menniség és nem a ram sebessége az elsődlegesen fontos (hiszen a swapnál még ez is sokkal gyorsabb), de pl. játéknál nem tudom mi van / lesz.
Idióta módon sok progi akkor is HDD-re akar dolgozni, amikor ott a ram.
Felraktam egy RAMDISK progit, egyenlőre próbálgatom."Tehát eddig minden az előre is látható forgatókönyv szerint történt..."
Dehogy láttam, nem vagyok jós!
Köszönöm a segítséget, akkor nem piszkálom az időzítéseket.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
04ahgy
nagyúr
válasz ViZion #29879 üzenetére
A hsz-emben írtam, hogy AMD-nél nem támogatott az XMP... Ne hw detect programra hagyatkozz, hanem a RAM-on található címkére.
Másrészt, hiába akarsz párban vagy nem párban 1066Mhz-et, nem a ganged-unganged móddal van a gond, hanem az 1066MHz-es sebességgel. Ezt csak két modullal biztosítja a proci memóriavezérlője, minden egyéb esetben a 800MHz a támogatott.
HGyu
-
ViZion
félisten
válasz 04ahgy #29880 üzenetére
Értettem én, nem tudtam, h nem tudja. Nem piszkálom. Majd ha lesz újabb kockám
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
fgordon
senior tag
válasz ViZion #29876 üzenetére
Nekem 8 GB Kingmax van, 4x2 gb, nekem P45-ös chipset-tel, Core2Duo-val megy alap fesz-en (1.8 v), 1066-on, 2.0 volt-on 1111 Mhz fölött is, stabilan, akár tunningot is bírja, de minek?
Swap 64 bit-en ki van kapcsolva, 32 bit-en 3.5 gb ram + 4.5 gb ramdisk van, amire a pagefile + temp kerül, és hihetetlen gyors. Ideiglenes file-okat használó programok, pld photoshop, nagyon érezhetően gyorsul, SSD+ feeling
Okos advanced user 4+ gb ram-ot használ 32 bit-en is, és legalább 1 gb ramdisk pagefile-t használ, mert gyorsabb, mint a 3.5 gb ram + a címzés miatt elveszett fél gb ram, vga memóriától függetlenül... no mindegy...
▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏
-
ViZion
félisten
válasz fgordon #29882 üzenetére
Yah. 64 bites W7 van, illetve Ubuntu 64 bites szintén.
Nálam is van ramdisk, de eddíg 4 GB mellé nem erőltettem, csak FF temp, pagefile (egyik, meg még van HDD-n is ha kell vminek), meg ilyesmi mentek oda. ...és szépen törli a tempet, nem halmozódik a sok vacak, mint a HDD-n.Este megpróbálom még ganged-ben 2.0 V-al, hátha... ha meg nem akkor nem.
PS scratch-nek nem kell ramdisk, mert használja a ramot rendesen 64 biten.
32 biten valóban ügyes trükkHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
04ahgy
nagyúr
válasz ViZion #29883 üzenetére
"Ne próbáld! Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!"
[link]: "However, similar to the way the original Phenom handled DDR2-1066, current Phenom II platforms limit the usage of DDR3-1333 to one DIMM per channel; otherwise, the DIMMs are underclocked to DDR3-1066."
1066MHz-en 1 DIMM okés csatornánként. Két csatorna ganged és unganged módban is két csatorna. Kitartásod tehát nem fogja siker koronázni...
HGyu
-
IHSSMV
csendes tag
Sziasztok!
Segítség kellene. Toshiba notebookba vennék ramokat. Intel Cantiga GM45 az alaplap típusa. A jelenlegi Samsung DDR2 2GB 800MHz-es ram mellé szeretnék bővíteni. Lenne most lehetőségem venni 4GB-os Hynix ramot csak az a problémám, hogy mi van ha más az időzítése a Hynix-nek?
A másik kérdésem, hogy mi van ha 1066-os FSB-vel működő processzort veszek a 800MHz-es ramok mellé? Az alaplap leveszi az FSB-t 800-ra vagy mi lesz? Egyáltalán hogyan kezeli ezeket a különböző paramétereket?
Előre is köszi a választ.
Üdv.
-
04ahgy
nagyúr
válasz IHSSMV #29885 üzenetére
"RAM-vásárlással kapcsolatos kérdéseknek külön topic nyílt!"
Ez a kérdés oda illik, nem ide.
HGyu
-
ViZion
félisten
válasz 04ahgy #29884 üzenetére
Kevés bennem a Midi-chlorian? Vagy tényleg kell még egy modul, ahogy mondták?
Sebaj, nem találom lassabbnak, de PS örül a plussznak, legalábbis úgy érzem, de lehet ez is csak érzéki csalódás, majd nagyobb melónál kiderül.
Elnézést ha raboltam az idődet/időtöket.Qru: igen, a néhány 100 MB-os PSD-k vannak nyitva akkor a PS írja is, h a munkából mennyi van RAM-ban, és mennyi a scratch disken.
Köszönöm a segítséget.
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
04ahgy
nagyúr
válasz sagvary #29891 üzenetére
Abban a program cache is benne van, amiket épp rendelkezésére álló memóriába tölt be a Win7. Így gyorsítva az esetleges prefetch által gyakori használatúnak titulált alkalmazások betöltését. Amint operatív tárra van szükség, ezt a tárhelyet azonnal üríti.
HGyu
-
Nacho Libre
csendes tag
Helló
Előre elnézést kérek ha már feltette valaki ezt a kérdést korábban, de a topik gigantikus méretét látván nem olvastam végig az előzményeket.
Nos a problémám hogy bővítettem 1G-val a konfigom és azóta a gép indításnál az eddig megszokott rövid pitty helyett egy hosszú síp majd a szokásos rövid pitty fogad, de ez mindig csak az első indításnál, reset után csak rövid pitty. Ha jól tudom akkor a hosszú síp memória hibát jelent, de a gép simán indul Win nem fagy semmi gond. Gondoltam memtestel tesztelem, boot CD be és kb 2,5 óra után talált egy hibát. A tesztet megszakítottam mert már késő volt . A memtest meddig tart? Most használtam először és a beállításaival sem voltam teljesen tisztába.
Ha valaki tud segíteni az köszönöm.Az élet egy nagy játék, csak a hardwert kell folyton fejlesztgetni hogy jól fusson
-
04ahgy
nagyúr
válasz Nacho Libre #29893 üzenetére
Konfigod nem töltötted ki, így megkérdezem a kritikus pontokat.
- Milyen alaplap, melyik BIOS-szal, és milyen proci van benne?
- Milyen fajta az az 1GB RAM, DDR1-2-3? Milyen márkájú?
- Előtte mennyi volt a gépben, és azok milyenek? Melyik slotba tetted be az új modult?
- Konkrétan melyik verziójú memtesztet használtad?A memteszt egyébként úgy jó ahogy elindul, neked nem kell állítgatni, és az örökkévalóságig fut. (Ideális esetben.)
HGyu
-
Levin01
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire van értelme a mostani 4x1GB Geil Ultra 800-as DDR2 ramomat (4-4-4-12) 2x2GB 1066-osra cserélni?
Konfig:
Gigabyte MA78GM-S2H alaplap
AMD Phenom II X2 555 3200MHzProfitálna a gép az 1066-os ramból? Semmi nincs tuningolva.
Ezt néztem ki: G.Skill DDR-2 4Gb /1066 KIT F2-8500CL5D-4GBPK
Előre is köszönöm a választ!
[ Szerkesztve ]
-
HIM
csendes tag
Sziasztok. 1giga ramom volt és a kihasználtsága Win 7 allat 50% és 60% közt mozgot. raktam hozá még 2gigát a kihasználtság 35 -55% 1200-1400mb 3 giga alat több mint egy gigával. Ez normális??? a gépem amd 250 x2 ram kingston kvr 800 3g. alap.asus m2n68-am Alap programok allat. Köszönöm a választ!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest