Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jorus

    nagyúr

    válasz djg #13735 üzenetére

    Ez attól függ, hogy milyen DRAM/FSB frekin járatod a gépet. 333MHz-es FSB-n, ha 1:1-ben, tehát szinkronban járatod a RAM-okat, akkor a magórajelük 333MHz lesz, ami effektív 667MHz-es buszórajelet jelent. Értelemszerűen a lapod BIOS-ában beállíthatsz ettől eltérő DRAM/FSB arányt is, jellemzően ezek lehetnek 5/4, 4/3, 3/2, 2/1, de ez a lapodtól is függ. Inteles lapoknál nincs visszaosztás (csak 975x-nél volt), nf-es lapoknál pedig az FSB-től függetlenül állíthatsz be tetszőleges DRAM órajelet. A RAM-okat a gyári specifikáció közelében célszerű járatni, tehát az 1066-os modulokhoz, miután kitaláltad, hogy mien FSB-n fogod járatni a gépet, megkeresed azt a szorzót, aránypárt, amivel a legközelebb tudod vinni - lehetőleg alulról - a gyári frekijéhez, vagyis az 1066-hoz. Ehhez 1:1-ben ugye 533MHz-es FSB kell, 5/4-ben 426MHz, 4/3-ban 400MHz, 3/2-ben 355MHz, 2/1-ben 266MHz. A BIOS-ban persze az FSB felöl nézed a dolgot (FSB/DRAM arány), tehát ezek ugye szorzások lesznek.

    Ha olyan beállítast mentesz el a CMOS-ba, amit nem bír egy adott alkatrész, akkor vagy instabil lesz a rendszered, és fagyni fog, vagy újraindul mondjuk boot közben, esetleg el sem indul, csak szirénázik. Ekkor, ha be tudsz lépni BIOS-ba, akkor átállítod olyan értékre, amit bír, esetleg defaultra, ha meg nem tudsz belépni, akkor reseteled a CMOS-t az alaplapod leírásában foglaltaknak megfelelően.

    Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

Új hozzászólás Aktív témák