Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
Mennyivel kell szerinted több fesz?
Milyen hiba várható emiatt?
Meddig érdemes a memóriát DOS memtesttel tesztelni?
Ha én sem szeretnék vtt feszt emelni, akkor csak tegyem vissza az uncore-t, és a vtt feszt 1.28-ra, a ramot pedig hagyjam így?
Múltkor azt írtad, hogy ne erőltessem a 200mhz-es bclk-t.
Ha fel szeretném emelni 181mhz-ről 200-ra, mit kell és meddig emelni még (feszek, órajelek)[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz envagyok #43301 üzenetére
Igazából ha 200-ra rakod a BCLK-t, semmi extra nem történik, 20-ra kell rakni a CPU-szorzót, és hozzá igazítani a dinamikus Vcore-t, mivel a 20-as szorzóhoz gyárilag kisebb feszültség tartozik. Lehet, nem fogja szeretni, de kipróbálni szvsz miért ne.
Az Uncore-t ha visszaveszed, azonnal csökkenni fognak a memóriád értékei. Ezt el kell dönteni, mennyire akarsz gyors memóriát, vagy kis feszes működést. Nálam ez a kompromisszum az lett, amit a Linx-es képemen láthatsz.
-
-
envagyok
veterán
Mégse stabil a 3.2GHz NB clock 1.3V-on, visszavettem 2.9GHz-re és 1.28V-ra.
Mekkora feszen lehetne szabilizálni kb?
Bár így se rosszak az eredmények memtestben, lehet itt hagyom.
Ide elég a 1.28V?
Érdekes a memtest,a linx, minden rendesen lement, játék közben viszont kék halál volt félóra után. -
envagyok
veterán
Most olvasom, hogy a Core i7-980X Extreme Editionnál 3.2GHz az uncore frekvencia gyárilag.
Akkor ez mégse számítana akkora tuningnak?
Lehet újra nekiszaladok.
Lenne javaslat a vtt feszre 3.2GHz körüli uncore órajelhez? -
Laraxior
titán
válasz envagyok #43315 üzenetére
3,6GHz-ig nem valami nagy szam... Felette lehetnek gondok.
Viszont a 12GB ramnak sok lehet az az orajel... Illetve a rendszernek.[ Szerkesztve ]
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
Alpi.
addikt
válasz envagyok #43291 üzenetére
Mindkét teszt 2 szálat használ(gat) a 3d-s részeknél. A cpu teszt a Vantage-ben sokkal jobban profitál a 4 fölötti szálból. A 06 továbbá a kissebb vga terhelés miatt sokkal inkább reagál az erősebb cpura. Vantage-nél a jóval magasabb cpu pont miatt még épp meg tudja verni a 6600K-t összpontszámban, ez 06-ban nem sikerül.
4 Ghz-en már egészen jól kipörgeti a vgat Vantage alatt, de még mindig talál 1-2 fps-t a 1151.
Valós körülmények közt elég ritka, hogy a 3D06-hoz hasonló cpu limit legyen, legtöbbször igen kellemesen, zökkenőmentesen mennek a játékok egy ehhez hasonló, tuningolt 1366-os rendszeren.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
Nem megy Cr1-el a ramod ? Szerintem többet érnél egy direktebb, alacsonyabb latency-s ram beállítással, mint magasabb uncore vagy ram frekivel.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
envagyok
veterán
válasz #74018560 #43320 üzenetére
@mindenki
Nekem 181mhz bclk mellett 4ghzen stabil minden, amíg kisebb a nb clock. Mikor felraktam 3.2ghz környékére, és a vtt-t is emeltem 1.28-->1.3 voltra, akkor is stabilnak tűnt, de játékban nyomott egy kékhalált. Szóval nekem 1.3v-on nem megy annyit. Vagy lehet a cpu vagy a ramfeszt is kell(ene) Ilyenkor emelni?
-
HSM
félisten
válasz #74018560 #43320 üzenetére
Procilottó kérdése. Plusz lapé is. Nekem az Asus deszkában inkább 1,35V magasságát kéri a VTT 3600 környékén, nekem sajnos nem annyira erős ezen a téren a CPU-m. Azért írom, hogy lapé is, mert nálad úgy látom Gigabyte UD5 van, ami ismert arról, hogy kissé többet ad a VTT-nek, mint ami be van állítva.
-
pomorski
őstag
Sziasztok!
Segítséget kérnék! Van egy Asrock X58 supercomputer alaplapom, amelybe ramokat szeretnék venni. A gépbe 3db 4GB-os modult tervezek venni most, pár hónap múlva pedig még három darabot. A gépet programozásra is és játékra is használom majd. Milyen márkájú/típusú/frekvenciájú ramokat lenne célszerű venni ehhez az alaplaphoz? A gépben lévő proci X5660, amit majd tuningolni szeretnék, de az egy későbbi kérés/levél tárgya... (Most még nem tudok tuningolni semmit sem, mert 0db ramom van az alaplapban...)
Nekem ezt javasolták, hogy ez tuti jó lesz bele: Kingston HyperX DDR3 Fury 1866MHz 4GB C10 Black, HX318C10FB/4. A boltomat felhívtam, ők pedig azt mondták, hogy szerintük nem lesz jó, de azt nem fejtették ki, hogy miért nem lesz jó... Ezért a tanácstalanság...
Köszi előre is választ!
-
törölt tag
válasz pomorski #43324 üzenetére
Gondolom nem volt a boltosoknak vagy nem értettek hozzá. Nem csodálkoznák ha már nem lennének képben a S1366 platformot illetően
Én használtan vettem RAM-ot, mert így sokkal olcsóbban jött ki és "úgyse romlik el" (ha meg igen, akkor még mindig olcsóbb cserélni).
Igazából a gyakorlatban nem sok előnye van a tuningmemóriának / memória tuningnak, így olyat választottam, amiből könnyen lehet csere példányt kapni.
Corsair Vengence 1600 CL9, ebből van fent egy csomó. Ha akarom ez is megy 1866-on, de minek
3x4GB-ot kb megkapsz 15k-ért. Szerintem remek vétel, 30k-ból meg van oldva az egész memória probléma évekre előreTuning: 6 modullal NB-nek kell 1,35V, mindegyik proci megy 4GHz-et (21x200 kb 1.30V környékén), ha le tudod hűteni, akkor mehet a 4,2GHz is 22x200-on 1,35-1,40V körül. Fölötte már nagyon elszáll a fogyasztás, szerintem nem nagyon éri meg foglalkozni vele. Benchmarkolni persze lehet 4,4GHz-en is, csak ott már 200W felett is benyel a proci, nem túl egészséges.....
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ma kipróbáltam (először ) underlockolva a rendszert.
4200 @ 1.4V helyett
3200 @ 1.1V
Wolfenstein II és CoDWW II alatt semekkora fps esést nem tapasztaltam.... aztán jött az ötlet, hogy a VGA-t is visszarakom alapra, úgyis megvan a 60fps (inkább 100 körül mindkét játékban). Hát simán megvolt így is... és a hőfokok elég rendesen leestek:
CPU 70-ről 50 alá
GPU 70-ről 60 aláÉs a gép full elhalkult Eddig miért nem így használtam?
-
HSM
félisten
válasz #74018560 #43326 üzenetére
Nálam ezért van csak 4,05Ghz belőve minden energiatakarékossággal belőve. Ha csak egy-két mag megy, ugyan megkapja a durván 1,28V-ot, de mivel a többi C6-ban pihen áramtalanítva, nem lesz jelentős a fogyasztás. Amikor meg megindul a többi mag, LLC nélkül esik kicsit a fesz, és már csak 1,25V körül kap, és szintén nem melegszik/fogyaszt túlzottan sokat.
Nálam a síri kuss így garantált, alig forog a procihűtő így, egyedül a prime/linx tudja megpörgetni, de az se vész 1500rpm-el, a hangtompító szivacs a gépházam oldalán elnyel belőle elég sokat.
Egyébként a legjobb kompromisszumok szvsz valahol 3,6-3,8Ghz körül van, amikor bőven úszol még a teljesítményben, de még nem nagyon kéri a feszt.(#43328) erer1000: Milyen gyönyörűen látszanak a vezetékelési rétegek! Köszi a képet!
Várjuk a többit, ha lesz még. -
-
erer1000
őstag
válasz #74018560 #43330 üzenetére
hőlégfúvóval lemelegítettem, laborban található legfinomabb vizes csiszolópapírral megmunkáltam, majd ezután készült a kép optikai mikroszkóp alatt.
jövőben még más cpu-król is készítek képeket, pásztázó elektron mikroszkóp alatt is, ami 10-20 nanométeres felbontásig le tud menni
elég nehéz mobillal fotózni, mert csak néhány szögből nézve lászik így szépen, különben csak egy világos barnás paca látszik
[ Szerkesztve ]
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
Laraxior
titán
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
envagyok
veterán
Ki gondolná...
A belőtt rendszert beszereltem házba, volt benne 2db átszellőztető venti, és nem értettem miért, de játék közben fagyott, utána meg a prime95 sem futott le rendesen.
Basszus a ramok tűzforróra melegedtek, pedig csak 1.55V-on mentek.
Igaz az 1600-as cl9 es ramok cl10-en mentek 1800-on.
Ettől hibázott a gép.
Most raktam be ram hűtőt, kíváncsi leszek. -
Laraxior
titán
válasz #74018560 #43335 üzenetére
Hát már nem tudjuk meg, mert elaludtam mire lejárt a licit. 245EUR-ért ment el. Vicc összeg érte.
-
envagyok
veterán
Szerintetek Noctua NH-U12F ventivel teljes venti sebességgel 1.28V-on 181BCLK/2.9GHz NB frekinél és 1440MHz ram sebsségnél normális, hogy belenyal linx közben 80-85 fok köré negyed óra után?
A feszültség sok neki, vagy a hűtő kevés? Vagy a noname szürke paszta ekkora gáz?Idlében visszamegy a fesz 1.13V-ra, és akkor olyan 34-40 fok körül mozog.
Mindez zárt házban. Egy befújó venti megy elöl lent, és egy kifújó hátul fent.
Vagy érdemes még ventit pakolni Felülrevagy elölre is (itt is ott is 2 hely van)
Egy Aerocool aero 500 házról van szó.Már ram frekit is visszavettem 1800-ról 1.56V-on (CL10) 1440-re 1.5V (CL9), mert már az is úgy melegedett, hogy ramhűtőt kellett tegyek rá, mert 1 óra BF1 után hibázott, akkor már a prime is rögtön hibát dobott.
Most visszavettem ,és kivettem a ram hűtőt.Az ember nem gondolta volna, hogy tesztpadon hibátlanul működő géppel házban ennyi nyűg van.
-
HSM
félisten
válasz envagyok #43338 üzenetére
Itt van rendesen TDP, tehát oda kell figyelni a szellőzésre. A forrósodó ram, és a magas CPU hőfokok szvsz azt jelzik, hogy nem kielégítő a ház belső szellőzése.
A noname szürke paszta is gáz lehet, hiszen nem mindegy, vezeti vagy szigeteli a hőt a hűtő és a processzor között.
Egyébként a CPU-hőfoknál a Distance To TJmax-ot érdemes figyelni, pl. HWiNFO-val [link], amíg az nem megy 20 alá teljesen jó a processzornak, rövid szélsőséges tesztre le lehet menni vele bő 10 köré is, de az már nem az igazi. Kb. 5 környékén kezd throttlingolni, és elvileg 0-nál lövi ki alóla a feszültséget a hővédelem, hacsak nincs kikapcsolva a szolgáltatás. -
envagyok
veterán
11-17 lett 10 perc linx után.
Mivel a CPU hűtőn nem tudok most változtatni esetleg rakjak be még házhűtőt?
Ti nyitott házzal használjátok, vagy mennyi venti van benn, és mi a ki és befújó ventik aránya?
Azt olvastam, hogy j obb ha több fúj kifelé, mint befelé.
Amíg nyitott padon volt a gép, addig bőven kisebb hőmérsékleten ment.
Ramhűtőt ti használtok? -
HSM
félisten
válasz envagyok #43340 üzenetére
Hát, nem szégyen teszt közben belenézni a házba, nincs-e benne arcpirítóan meleg pl.
Ha csak úgy kidől belőle a meleg mikor lenyitod az oldalát, akkor nem elég jó a szellőzés.Nekem csukott ház, hangszigetelő habbal, és két 18cm-es 700rpm-es fúj befelé porszűrőzve, és egy 12cm-es fúj hátra kifelé egy potméterrel szabályozva fogalmam sincs mennyire, de nem hallom a hangját.
Ramhűtő a mostani ramjaimra nem kell, mert 40 fokot sem érik el, a régebbi kitem sokkal forróbb fejű volt, de annak is általában tudtam elég szellőt biztosítani. A processzorhűtőt nálam egy max 1500rpm-es PWM venti hűti, és a VGA VRM-je mögött van egy ha jól emlékszem 5V-ról hajtott halk 8cm-es, az szellőzteti a VTT VRM-et, a lap fő VRM-jét, az északi hidat, és a VGA VRM-jét, ott eléggé állna a levegő nélküle. (Ez ugye az 1X-es PCI-E csatlakozójánál van a P6X58D-E lapomnak.)
Kábelek szépen elvezetve, HDD tartók kiszedve, így elég szépen áramlik a levegő.Mondjuk ezek nélkül is elég szellős kis kuckó, szeretem. [link][ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Szerintem igen, határozottan van értelme.
Pl. így 4Ghz magasságában ha be van kapcsolva, akkor egy weblap betöltésekor a fogyasztás 120W-ról felugrik 150W környékére, C6 nélkül felugrik azonnal 200W-ra is.
A HWiNFO-s monitorozáson is azt szoktam látni, hogyha kicsit itthagyom a gépet és nem csinálok rajta semmit, akkor olyan 80%-ban C6-ban pihennek a magok, egy átlagos netezős, videónézős, zenehallgatós napon nézegetve pedig 50% körül van a C6-ban pihenés aránya minden magon, ami igencsak sok. Mindezt teljesítménycentrikus energiatakarékossági profillal, ami igyekszik a teljesítményt maximalizálni, nem a pihenését a processzornak.Két esetben nincs értelme bekapcsolni:
-ha totál nem érdekel a fogyasztás, csak a teljesítmény
-ha a géphasználat nagy részében magasak a magok terhelései, pl. valami durvább CPU-zabáló játék, vagy ilyesmi fut, ami folyamatosan megtölt legalább 4-5 szálat.[ Szerkesztve ]
-
Laraxior
titán
Úgyfest lesz egy Sabertooth alaplapom, egy 970-el.
-
-
Laraxior
titán
Némelyik ram megy, némelyik nem. Ha van lehetőség próbáld ki...
Sabertooth is ugyanolyan mint a többi szerintem. Nem hiszem, hogy különösképpen több lenne.
De szép dobozos...
Jó lesz tartaléknak, vagy mittudomén mire.
Van itthon még egy dobozos i7 950, még 6x2GB ram, úgyhogy még egy konfig kijön belőle."Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
envagyok
veterán
Azért ezekkel a tartalékokkal érdemes vigyázni.
Egy szerelő ismerős mondta, hogy hiába szilárdtest, stb kondi, kb 8-10 év után megdöglenek a kondenzátorok, még ha nem is volt a hardver használva, szerinte simán előfordulhat, hoy egy vadonatúj 10 évre eltett alaplap üzembe helyezés után nem sokkal megadja magét.
Aztán ember legyen, aki kicseréli egy ilyen lapon az összeset.
Persze lehet szimplán hülyeség, amit az ember mondott. -
Laraxior
titán
válasz envagyok #43347 üzenetére
Én max 1 évre tervezek vele. Úgyis lecserélem majd az egészet. Most csak a motor miatt takarítottam el a 7700K- 1080Ti SLi konfigot.
Majd úgyis jönnek vissza a cuccok, ha beáll végre az Intel vergődése.."Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
envagyok
veterán
válasz Laraxior #43348 üzenetére
Én is pont ezért cseréltem.
A 6600k is erőlködött már néha, meg hát kijött az új 6 magos széria, gondoltam eladom gyorsan mielőtt lemegy emiatt a 4 magosok ára, ami most már több mint valószínű. Vége lesz a 70000-es 3-4-5-6-7 szériák használt árának abban a pillanatban, amikor kicsit leesik a 8-as újdonságok ára. Most egy I3-as Ks proci simán hozza egy i5-7600k teljesítményét újan 50k körül. Jövőre jönnek az új lapok, rögtön borul a játék.
Mellesleg az x5670 nagyon pozitív benyomást keltett bennem is, nem hinném hogy elkapkodom majd a váltást. -
HSM
félisten
válasz Laraxior #43344 üzenetére
Az egy nagyon jó lap. Nálam csak a szerencsétlen PCI-slot elhelyezése miatt esett kis a jelöltek közül, nekem fontos az a hangkártyám miatt.
(#43347) envagyok: Az ismerősöd kijelentéseit sem a gyakorlat, sem az elmélet nem támogatja.
A kondenzátorok elsősorban a hőtől döglenek meg, és leginkább a hagyományosak. De még azokból a gagyibbak is általában elmennek 2-3 évet, ha nincs nagyon melegük.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest