Új hozzászólás Aktív témák
-
modflow
veterán
válasz Barret001 #7702 üzenetére
Köszi, valami ilyesmire gondoltam én is.
Téglám van, ásóm is. :)
Mondjuk nem tudom mi lenne a fedél, de gondolom ha deszkára alulról teszek az itthon lévő 2 cm-es hungarocell lapból, esetleg jó lehet.Az 1 m3-es aknában nem fogja felfűteni magát?
Ugye maga a motor az léghűtéses.
(feljebb van kép)
Mondjuk nagyobbat nem akarok ásni, ha nem muszáj.Továbbá igen, az nem lesz gáz, hogy a szívó rész össze-vissza kanyarogni fog? Konkrétan egy U alak lesz?
Mert ugye a szivattyú lejjebb lesz, mint a kút peremre.
Mert az jó, hogy önfelszívó, de ha kanyarban lesz, a levegő miatt lehet gáz..[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz modflow #7704 üzenetére
...gondolom ha deszkára alulról teszek az itthon lévő 2 cm-es hungarocell lapból, esetleg jó lehet
Nem igazán. Mezei hungarocell nem jól bírja a vizet és 'vadonban' szimplán nem jó semmire.
Felülről tófólia vagy: bádog.Az 1 m3-es aknában nem fogja felfűteni magát?
Nem.
Mert ugye a szivattyú lejjebb lesz, mint a kút peremre.
Vissza kell vágni a kút peremét...
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
Nálunk a vízóraakna ilyen. Pár éve néhány hungarocellt raktunk rá, meg régi szőnyegeket.
Tavaly már tizen-centi száraz levél ment a tönkrement hungarocell helyett.
Érdemes ilyenkor nagyobb területet lefedni, nem csak a tetejét./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Dorian
félisten
Nálunk a vízóraakna teteje 25 cm-rel a talaj alatt van, de a zsalukő keret a felszíni fut. Nem tudom miért így csinálták, de akkor már kihasználtam: a tetejére raktam 10 cm hungarocellt, a talajszintre pedig egy másik aknaajtót.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
inf3rno
nagyúr
Fedett erkélyre ti miből tákolnátok össze ládákat? Már úgy értve, hogy van valami olcsó alapanyag, amiből megoldható manapság? Arra gondoltam, hogy valami vályú formájú dolgot rakok össze, ami olyan fél méter mély, aztán kibélelem fóliával és geotextillel vagy ilyesmi. valahogy mégis vízhatlanná kell tennem, különben folyatni fog. Bármi egyéb tanács, ötlet? Sosem csináltam még ilyet. Magaságyásokat szoktam tákolni. Ha esetleg van valami természetesebb módja ennél a vízhatlanná tételnek, akkor azt is szívesen meghallgatom.
Buliban hasznos! =]
-
ncc1701
veterán
válasz inf3rno #7722 üzenetére
Fóliát nem eröltetném, mert ha lebomlik, akkor megeszed szépen. Szerintem ha fából csinálod, és a fát megégeted, plusz lenolajjal bekened, akkor jó ideig nem rohad el. Plusz ha mondjuk 40cm mély a föld, akkor az aljának nem kell vizesnek lennie, ergo kifolyni sem fog.
De plö tó-medence fólia nem bomlik, abból lehet vágatni, az uv álló.[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
-
inf3rno
nagyúr
válasz ncc1701 #7727 üzenetére
Az elején lehet ez érdekes, amikor még nem állt be, hogy melyiket mennyire kell meglocsolni, és még kicsik a növények, olyankor könnyű túlöntözni. Később már ha nagy a gyökérzet, akkor felveszik simán a vizet amíg bírja a gyökerük, utána meg berohad az egész. Még arra is gondoltam, hogy két fa közé teszek drótot és arra teszem a tó fóliát, már ha van belőle átlátszó, és akkor látni, hogy mikor van túlöntözve. Aki csinálja majd az nem gyakorlott kertész amúgy, szóval bármi megtörténhet.
Buliban hasznos! =]
-
draco31
veterán
Hello!
Dió csemetét (bár már kicsit nagyok) mikor érdemes végleges helyre költöztetni? Mostanság, vagy tavasszal?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
fulton
addikt
Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni:
A műhelyben (nincs fűtés) földre lerakva ládában tárolnék némi almát, de az almák így rothadnak el rövid időn belül mint az a képen látható 1 - 2 hét, ez minek lehet az oka? Feltételezem idővel egymást megfertőzik. -
inf3rno
nagyúr
Nem világos, hogy milyen ládákban tárolod. Van műanyag zöldséges rekesz, ilyen: [link] Mi ebben tároltuk, amíg zöldségboltunk volt. Illetve alája is tettünk egy sort üresen, hogy alulról is tudjon szellőzni. Általában az alma ilyen nagy rekeszben volt: [link], a kis rekesz inkább paradicsomra, ilyesmire volt jó, azok sérülékenyebbek, de egy hét alatt eladtuk, úgyhogy ez nem tárolásra volt ömlesztve. Rohadt mindig lehet közte, át kell válogatni néha, különben egymást fertőzik le. Ha érettek, akkor én nem várnám, hogy több hónapot kibírnak, amiket raktárakban tárolnak, azokat zölden szedik le, és hormonnal érlelik be, amikor jó áron el tudják adni. Állítólag 3 évet is kibírnak úgy. Az érettnél erősen fajta függő lehet, hogy meddig bírja, a golden az akár hónapokat de összefonnyad, az ilyen piros almák meg szerintem jóval kevesebbet. Ilyen fajta fekete rothadást még nem láttam, inkább barna leves szokott lenni, mint a moníliánál, nem tudom ez mitől lett ilyen, ha tél lenne fagyra tippelnék, így most passz. Alapból mintha ütődött is lenne.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
F_Petiii
csendes tag
Alapvetően jól mondják a többiek, rakd szét őket, hogy jól szellőzzenek és csak az egészségeseket tárold. Minél hűvösebb de még fagymentes hely a legideálisabb választás. Páratartalom szempontjából a túl magas és a túl alacsony sem jó, előbbi kedvez a gombás betegségeknek, de kevésbé fonnyad az alma, míg utóbbi ennek ellenkezője, kevésbé romlik, viszont fonnyad az alma.
Hogy mitől lesz olyan fekete, arra a rövid válasz, hogy korábban (valószínűleg egy sérülésen keresztül) megfertőződött egy ún. Monilia nevű gombával, ami idővel a kedvező körülmények között elterjed rajta, majd a többi almát is fertőzi. Ha részletesebb válasz is érdekel, akkor ajánlom ezt a cikket. A 8. kép a tiéd.
#7736 inf3rno
Annyit korrigálnék a dolgokon, hogy bár valóban éretlenebbül szedik le a tárolásra szánt almákat, de a "hormonos kezelés" kifejezés egy kicsit túl mesterségesnek és riasztónak hathat. Valójában egy etilén nevű gázról van szó, amit az alma érése során önmaga is termel. Ez a gáz az érésre gyorsító hatással van, így ez kvázi egy öngerjesztő folyamat. Minél jobban érik, annál több etilén termelődik, ami még jobban gyorsítja az érést, ami még több etilént termel. A szabályzott légterű hűtőházakban ezt a folyamatot próbálják minél jobban lelassítani, majd mikor piac van az almára, akkor felgyorsítani, ami annyit jelent, hogy lekapcsolják a légtérszabályzást, esetleg a hűtést is, és hagyják, hogy a nagy koncentrációban elhelyezett alma végezze a dolgát és érjen. Mesterségesen nem szokták ezt a gázt hozzáadni, tudtommal egyedül a banánnál van erre szükség, mert az (részben fajta jelleg miatt, részben azért mert tényleg méregzölden szedik le) egyszerűen nem termel magának elég etilént ahhoz, hogy beinduljon ez az öngerjesztő folyamat.
A 3 év tárolás habár elméletben talán lehetséges, de én erre konkrét példát még nem hallottam. Már csak azért sem, mert egyszerűen nincs értelme. 1 év múlva úgyis ott a következő termés, így gazdaságossági szempontból értelmetlen 3 éven keresztül 0-2 fok között hűteni az almát (főleg mostani villany árak mellett). Ráadásul a jelenlegi termelői nagytételes árak (110-120Ft-okat ajánlanak) ezt el sem bírják. (((megérne egy misét az a téma is, hogy hogyan lesz a termelői 120Ft-os almából 5-600Ft+, mire az áruházak polcára kerül))) -
inf3rno
nagyúr
válasz F_Petiii #7738 üzenetére
Szakmailag teljesen korrekt, amit írtam. Az etilén növényi hormon, amit mesterségesen állítanak elő általában kőolaj származékokból. Az, hogy valaki nem ért hozzá, és ijedezik ettől nem az én problémám.
Én úgy tanultam, hogy az almához is hozzáadják, de akkor ezt felülvizsgálom. Mindenesetre a bolti alma mellé jó betenni az éretlen sajátot, mert gyorsabban beérik az is, ha pedig lassítani akarjuk az érést, akkor külön szedni ezeket, és kivenni a zacskóból, hogy tudjon szellőzni. Más gyümölcsöket is be tud érlelni, de nem mindennél etilén az érési hormon. Úgy emlékszem három féle gyümölcs van ilyen szempontból, de már nagyon régen volt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz F_Petiii #7738 üzenetére
Az árazás érdekes, de ha átmegy 3 kereskedőn: nagybani piaci eladók, nagykereskedő, kiskereskedő, és mindegyik rátesz egy 1.6x-os szorzót, akkor már kijön a 4x-es ár. A multik azt csinálják, hogy megveszik direktbe a termelőtől ráadásul olcsóbban, mert sokat vesznek, és ráteszik ugyanezt a 4x-es szorzót. Szerintem nincs ezzel gond, akinek nem tetszik, az menjen termelői piacra vagy nagybani piacra, és vegye meg ott. Valószínűleg sokat nem fog spórolni rajta. Érdemes egyébként multik helyett zöldségestől venni, ott jobb a minőség általában, mert a nagykertől veszik, és nem a minimál áras változatot, amit a multik, árban meg valahol ugyanott van. Csak az emberek lusták, és inkább mindent egy helyen vesznek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
F_Petiii
csendes tag
válasz inf3rno #7739 üzenetére
Szakmailag abszolút korrekt. Csak a laikusok számára a hormon, szteroid, GMO kb. egyre megy. Szépen összemossák őket, és bármelyiket ha meghallják rosszul lesznek. Ezért szoktam óvatosabban fogalmazni, hogy ne szülessenek szép kis teóriák, miszerint mondjuk a hormonnal kezelt alma miatt megnőhet valakinek a melle, vagy épp a testszőrzete Na jó, ez tényleg szélsőséges példa volt.
#7740
Pont ezt nem tartom korrektnek, hogy míg a termelőnek, aki a legtöbbet dolgozik a termékért és a legtöbbet kockáztatja, jó ha van 30-40Ft haszna 1kg almán, és mégis mire ezen a láncolaton végigér, a végfelhasználó az 5x árat fizeti ki érte... Mert szépen mindenki rápakolja a saját hasznát. -
ncc1701
veterán
Asszem szerdán megyünk nagybanira, valami 250ft/kg az alma, hozunk vagy 60 kilóval.
-
inf3rno
nagyúr
válasz F_Petiii #7741 üzenetére
Senki sem kényszeríti a termelőt, hogy eladja ezeknek a láncoknak, ő maga írja alá a papírt, utána meg rinyál, hogy csak ennyiért veszik át. Talán ha lenne egy csöpp esze, és lefőzné mondjuk pálinkának már akkor jobban járna. Én tuti, hogy minden fillért, amit meg tudok spórolni fejlesztésre költenék, hogy legyen helyben feldolgozóipar és direkt eladás webshopon a fogyasztóknak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
ncc1701
veterán
válasz inf3rno #7744 üzenetére
Jaja.
Muternál van nagy pince, száraz, hideg, el lehet pakolni mindent rekeszekbe. Krumplit, hagymát már betáraztunk. De ugye nem mindenki tudja ezeket elrámolni télire. Jövőre csinálok otthon vermet, répát el lehet tenni homokba, stb. Jövőre nagyon ráállunk a zöldség-gyümölcsre itthon.
[ Szerkesztve ]
-
v-man
őstag
üdv a topiklakóknak, október közepén elültetett fokhagymáink nagyon beindultak és szép erős kis kardokként hegyelnek, nyilván később kellett volna ültetni, de ezen már nem lehet változtatni... szalmával betakargatva, vagy egyéb praktikával lehet segíteni a fagykárosodás csökkentése érdekében?
XO: aviktorke | Hifi: Primare I22, Topping D70s, Wiim Pro Plus, Yamaha CDX-396, Triangle Elara 07, Topping A30 Pro, Sennheiser HD 58X
-
F_Petiii
csendes tag
válasz inf3rno #7743 üzenetére
Ez azért nem ilyen egyszerű. A termelőnek egyszerűen nincs más lehetősége. Nálunk Szabolcsban van 3 nagy cég, akik felvásárolják az ipari léalmát (Rauch, Austria Juice, Döhler). Minő meglepetés, mindhárman hajszálra ugyanannyit fizetnek érte. Egészen pontosan nettó 40Ft-ot. Vagy leadod annyiért, és csökkented a veszteséged, vagy nem és még nagyobb mínuszban zársz. A magyar termelők képtelenek az összefogásra és a kollektív egyezségre. Ha megbeszélnék, hogy senki ne vigyen léalmát, hogy ezáltal feljebb tornázzák az árat, úgyis lenne egy Kis József, akinek ajánlana titokban +2Ft-ot a léüzem, csak ne kelljen leállnia, ő pedig örömmel vinné az almáját. Csak halkan jegyzem meg, hogy volt olyan nap amikor 40 (!!!) lengyel kamion állt sorban léalmával. Tehát, még ha a magyarok össze is fognának, ott a drága jó import lengyel alma. Amit egyébként kizárt, hogy 40ért vettek át, mert ilyen üzemanyag és fuvarárak mellett, biztos hogy nem éri meg annyiért átkamionoztatni fél Európán ilyen rossz FT/Kg arányú terméket.
A saját feldolgozóhoz több száz milliók, vagy inkább milliárdok kellenének, amennyi pénzt a legtöbb gazda egész életében összesen nem lát. Meg lehetne ezt oldani TÉSZ formában, több gazda szövetkezésével, de erre meg a korábbi rossz tapasztalatok miatt nem hajlandó senki, részben érthetően.
A pálnika egy jó irányvonal, 10-20-50 fa nagyságrendig. De amikor van 10 hektár alma gyümölcsösöd (ami még mindig inkább kicsinek számít), és arról lejön 150t léalma egy gyengébb évben... Abból aztán jó pár liter pálinka lenne... Csak tudd azt is eladni...
A webshopos értékesítés pedig alma esetén szintén nem nagyon tud működni. Pont a fentebb említett rossz Ft/kg érték miatt. Egyszerűen túl drága lenne postáztatni. Megrendelsz 20kg almát (1 láda), mondjuk a 250Ft-os nagybani áron, 5 000Ft, a posta meg utánvéttel alsóhangon 1500-2000Ft még pluszban és már rögtön 350be került az almád és még pakolgathatod a 20 kilót. Akkor már a többség szerintem azt mondaná, hogy inkább megveszi mindig "frissen" azt a pár db-ot az áruházban, amire épp szüksége van, és azt legalább ő maga válogathatja.
A termelőnek egyszerűen nincs választása, nem ő diktál, adnia kell annyiért, amennyiért viszik, mert ha nem adja, akkor úgyis lesz valaki más, aki adni fogja...