Új hozzászólás Aktív témák
-
master bud
tag
Érdestinórut találtál, azonosítása sokban függ attól, hogy milyen fával volt gyökérkapcsolva és milyenre színeződik a húsa, ha megvágod. A látottak alapján én kétféle lehetőségre tippelek:
- ha nyírfa volt a közelben és a húsa nem vagy csak gyengén színeződik, csöves termőrétege nyomásra nem feketedik akkor barna érdestinóru.
- ha gyertyán közelében nőtt,húsa vágásfelületen először enyhén rózsaszín majd feketedő, termőrétege nyomásra sérülésre feketedik akkor sötét érdestinóru.
Nekem az utóbbi tűnik valószínűnek. Mindkettő ehető gomba.
~~G::alactic O::bservation D::evice~~
-
master bud
tag
Így van, az érdestinóruk között nincsen mérgező. Könnyen felismerhetőek a tönk jellegzetes, világos alapon sötét szemcsézettségéről, "érdességéről". Kalapszínük változó és az egyes fajok a gyökérkapcsolt fa fajtájában különböznek.
A sátántinórut csak elméletileg lehet velük összekeverni. Az érdestinóruk tönkje világos, sötét szemcsézettséggel míg a sátántinórué egyértelmű vörös. Továbbá a sátántinóru tönkje hasas (zömök hordószerű) és a termőrétege is vörös. Nagyon eltérő habitusú gombák.
~~G::alactic O::bservation D::evice~~
-
cini71
csendes tag
Szerintem nedvszívó papírra jó szellős árnyékos hűvös erkélyrészen 4-5 talán 1hét is lehet de vigyáz mert az egyik leg romlékonyabb gombáról beszélünk,sűrűn ellenőrizd nem sziniződött el nem dob spórát nem penészedik ha igen akkor kuka.De ha balansírozod megtörlöd és fagyasztod 3-4 hónap is lehet az élettartama ha addig nem pusztítod el.De jönnek a mesterek és ők jobbanértik én csak a tapasztalatomat tudom megosztani.