Új hozzászólás Aktív témák

  • demars

    addikt

    válasz Scale #37263 üzenetére

    "A hangsugárzók bejáratása

    Az új, még nem használt hangsugárzók hangja első meghallgatásakor legtöbbször nyers, kevésbé finom, mint ahogyan azt a bemutatótermekben hallhatta. Ennek oka az, hogy a hangszórók mechanikus bejáratást igényelnek, a keresztváltó passzív alkatrészei pedig villamos bejáratást. Így miután megvásárolta a hangsugárzóit, célszerű "bejáratni" azokat.
    A hangsugárzók bejáratására többféle módszer létezik, a két leggyakrabban alkalmazott módszer:

    1. Bejáratás zenével
    2. Bejáratás erre a célra gyártott "bejáratójelet" tartalmazó CD-lemez segítségével.

    Az egyszerűbb és olcsóbb, viszont hangosabb megoldás a zenével történő bejáratás. Ehhez csupán megfelelő zenei anyagra van szükség. Amennyiben CD-lemezt használ, célszerű kiválasztani egy olyan zenei számot róla, amelyikben dinamikus mélyhangok hallhatók, erős dob ütések, és lehetőleg ne legyenek benne csendes részek. Fontos, hogy a jobb és bal csatora tartalma nagyjából megegyező legyen.
    A felvételt a CD-játszón folyamatosan ismételtetni kell, a "repeat" (ismétlés), vagy a "program" és "repeat" funkciók segítségével. (Némely CD-játszón nincs külön egy számra vonatkozó "repeat" funkció.)
    Az erősítőn a hangerőt a normál zenehallgatásnál valamivel hangosabbra kell állítani, de arra ügyelni kell, hogy semmiképpen ne torzítson egyik hangszóró sem!
    Vásárlás után, az első alkalommal a hangsugárzókat legalább 3-4 órán keresztül célszerű így járatni, mivel ettől jelentős hangminőségjavulás áll be. A bejáratást napi rendszerességgel célszerű folytatni, pl. minden nap 1-2 órán keresztül. A legjobb hangminőséget a legtöbb hangsugárzó általában meglehetősen hosszú idő alatt éri el, 100-200 órás bejáratás után, de a legnagyobb mértékű javulás az első órák alatt jelentkezik, ezt követően inkább a finomságok reprodukálása és a részletező-képesség javul.
    Természetesen, amennyiben nem járatja be hangsugárzóit, "normál" használat (zenehallgatás vagy filmnézés) közben is bejáródnak, viszont így a végleges hangminőség eléréséhez esetlegesen jóval több időre van szükség.
    A másik módszerhez szükség van úgynevezett "bejárató-jelet" tartalmazó CD-lemezre. A CD-lejátszón a fent leírt módon a bejárató-jelet tartalmazó sávot kell ismételtetni, de valamivel kisebb hangerőn. A bejáratási-zajszint ebben az esetben lecsökkenthető a következő módszerrel: Állítsa a két hangsugárzót egymással szembe, úgy, hogy egymáshoz a lehető legközelebb álljanak. Az egyik hangsugárzó kábelét kösse be ellentétes fázisban. (A "piros" kábelt a fekete aljzatba, a "fekete" kábelt pedig a piros aljzatba.) Mivel csak az egyik hangsugárzó fog helytelen fázisban működni, így a hangszórók részben kioltják egymás hangját. Tovább csökkenthető a zajszint, ha a hangsugárzókat letakarja valamilyen hangelnyelő anyaggal, ruhával, paplannal, stb.
    Olvassa el a hangsugárzó gyártójának a bejáratáshoz adott instrukcióit, amennyiben rendelkezik ilyennel."

    Bocs, ha túl hosszúra sikerült... ez mindenre igaz. Hangfal, fejes, füles, erősítő, kábelek, stb...

    Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

Új hozzászólás Aktív témák