Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fabula

őstag

válasz csipesz2020 #43598 üzenetére

Szerintem a "kezdő" nem mindig és nem egyértelműen azt jelenti, hogy nincs keret egy jobb nyomtatóra vagy "kezdeni" elég egy olcsó nyomtató is, hanem azt, hogy a technológiával akar valaki ismerkedni és tanulni.
    Én is azt hittem évekkel ezelőtt, hogy a legolcsóbb nyomtatóval jó lesz kezdeni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem így van. Többet nyomtattam tuning dogokat vele saját magához, mint "hasznos" dolgokat :) .
    Ezt eladtam, majd vettem egy akkor jobbnak mondot nyomtatót nagy asztallal (mert miért ne meg hátha egyszer majd kell, de nem kellett :D ) és azzal is volt sok szívás meg hibás nyomat, pedig tanultam ezerrel ... :K .
    Ezt is eladtam és vettem egy zárt gépet, főként az ABS nyomtatás miatt, amit már kevesebbet tuningoltam és tudott ABS-t nyomtatni, de lassú volt és időnként érdekes hibákat okozott.
    Ezt is eladtam és vettem egy Anycubic Kossel Linear Plus Delta nyomtatót, amit szintén tuningoltam és még meg is van, bár már nem sokat használom, de olyan jó nézni, ahogy nyomtat ... :DDD . Na meg ha nem is túl gyorsan, de PLA-t és PETG-t szépen nyomtat, persze nem a gyári firmware-el, azt egyből cseréltem, olyan gyenge és hibás volt.
    Utána vettem egy core xy lináris sínes gépet és persze tuningoltam ezt is, ez már jobb volt, de nem az igazi ez sem, mondom most már. Időnként muszáj volt újra szintezni, pedig trükköztem vele sokat. Ezen is cserélgettem a firmware-ket is és persze utána mindig tesztelgetni kellett, meg újra be kellett állítani sok mindent.
    Végül idén márciusban eljutottam a Bambu P1P-hez és csak néztem ki a fejemből, hogy ez mijen jó gép mindenféle mókolás nélkül és dobozból kivéve csak nyomtat és kész. Mivel akkor még nem volt P1S, feltuningoltam egy kvázi P1S-re és innentől már ABS-t és ASA-t is szépen nyomtatott. Végül megvettem hozzá az AMS-t és ezzel teljesdett ki a gép igazi tudása, nem kell sem ki sem befűzni manuálisan a filamentet, automatikusan szintez és beállítja a Z eltolást mindig pontosan, nekem a textured PEI lapra minden is tapad ragasztó nélkül, valamint nem kell leszedegetni a fúvókáról a filamentet a nyomtatás elkezdése előtt. Sokféle gyártó sokféle anyagával kipróbáltam, és esetleges némi utánhangolás után (ami egyszerű) szépen nyomtat.
    Szóval, amikor én elkezdtem ezzel foglalkozni, nem volt túl sok alternatíva, voltak az olcsó asztalrángatós kínai nyomtatók és volt nagyon drágán a Prusa.
    Most azért már van a középkategóriában (igen, a Bambu P1S árban igencsak középkategória, mert a profi nyomtatók 3-5 ezer $-nál kezdődnek) megfizethető árú nyomtató, illetve az olcsó kategóriában az A1, ami szintén nagyon szépen és gyorsan nyomtat.
    Én most kezdőként tanulni - persze a sok éves tapasztalatokkal a hátam mögött - egyből egy P1S-t vennék és hidd el, azzal is lesz még sok tanulnivalód, de nem a géppel fogsz szívni sokat, hanem majd a különféle anyagtípusokkal meg tervezési, szeletelési és nyomtatási trükkökkel, amiket szintén meg kell tanulni.
    Egyébként amíg nem volt A1, addig én is a Sovol SV06-ot javasoltam olcsó nyomtatónak, de azért az A1 megjelenése után már nem tudom annyira jó szívvel ajánlani.
    Szóval sok sikert a választáshoz :DDD .

[ Szerkesztve ]

• smithsys

aktív tag

válasz csipesz2020 #43598 üzenetére

Nem kell hozzá semmilyen adagoló.
    Jön hozzá egy filament orsótartó, ráakasztod az orsót és behúzza magának mint bármelyik másik masina.

@fabula elég kimerítően megválaszolta a többi kérdésed, ezért csak annyit tennék hozzá, hogy nincs baj a többivel se, csak többet kell foglalkozni velük, mint a Bambuval.

Új hozzászólás Aktív témák