Új hozzászólás Aktív témák

  • JulianSinulf

    senior tag

    válasz fabula #35310 üzenetére

    Igazad van, ez egy szörnyeteg. Mikor vettem, tudtam, hogy nagy lesz, de csak kicsomagolás után szembesültem azzal, hogy mekkora is.
    Vásárlás előtt néztem róla pár videót. Azokban meg is voltak elégedve vele. Szóval valahogy biztos lehet vele jól nyomtatni, csak nekem nem megy.
    Sajnos konkrét beállításokról infót nem találok sehol. Ezt úgy védi mindenki, mintha az állam 50 évre titkosította volna. Egy-két beállítás pedig nagyon érzésre megy.
    Ahogy én csinálom: Nyomtatás előtt isopropanolos konyhai törlőpapírral letörlöm a felületet, ahova a tárgy fog menni. Majd lefújom wellaflex 5-ös erősségű hajlakkal. Ezt a műveletet minden nyomtatás előtt megteszem. Jól teszem?
    (Az első nagy felületű sikeres nyomtatásnál nem hajlakkot használtam, hanem az üveget bekentem uhu ragasztóstift-tel. Ez viszont nyomot hagyott a tárgy alján is. A kisebb tárgyaknál már csak hajlakkot használtam és letapadtak.)
    Ezt követően elindítom a nyomtatást. Az asztal 60 fokos minden nyomtatásnál. Ahogy melegszik a dűzni, úgy elkezd némi anyag kicsorogni ez kb. 145-155 foknál történik. Ezt egy forrasztáshoz használatos ESD fém csipesszel leszedem róla. Már csak azért is, mert a Z tengely 0 pontját a nyomásérzékelő szenzorral állítja be. Vagyis az asztal közepére leteszi a fejet. Mivel a dűzni kimeneti nyílásában olvadt anyag van, így egy kevés ott marad az asztalon, illetve felemelésnél húz egy hálót is. Úgy 1 cm-re emeli meg a fejet és ott vár egy kicsit. Ilyenkor gyors leszedem ezt is, mert következő lépésnél az XY tengelyeket 0-ra viszi és a hálót simán keresztülhúzza az asztal negyedén. Utána emel még a fejen, elkezdi felfűteni a dűznit üzemi hőfokra és kitol vagy 5 cm anyagot még. Ezt is le szoktam szedni. Egyrészt, mert a venti oldalra fújja, másrészt, mert szeret felkunkorodni és ráolvadni a dűznire. (Jól csinálom?) Bár mikor az asztalhoz teszi a fejet, akkor is marad egy kis kilógó szál, amit már nem tudok leszedni. Az asztal szélén húz egy csíkot felfele (x-tengely) (de nem ott kezdődik a csík, ahol a dűzni megáll z-tengelyen, 0,2 mm-en, hanem kicsit odébb - remélem érthető. Leviszi a dűznit 0,2 mm-re, majd ott elindul x-tengely mentén, de anyag nem jön azonnal), ilyenkor jó esetben otthagyja ami a dűznin maradt. Majd visszafele is húz egy csíkot, ilyenkor meg gyakran összeszedi, hacsak nem hajtom félre. Ezt követően viszi a szoknyához, aminél szintén nem minden esetben ott kezdődik a csík, ahol kellene, így gyakran nincs meg a teljes szoknya kerülete. És ahol elkezdte, általában otthagy egy kis fölös anyagot.
    Kis tárgyaknál a hiba nem igazán jön elő, mert keveset mozgatja nagy távon, nyomtatás nélkül a fejet. Nagy tárgyaknál a szeletelő meg nem úgy szeleteli, hogy a lehető legkevesebbet legyen a levegőben a fej.
    Lehet, hogy meg kellene néznem, hogy az extruder mit csinál a szállal? Ezzel eddig nem foglalkoztam, örültem, hogy sikerült áttolnom rajta. A Mega Zero-nál a befűzés nem volt ilyen nehéz.
    De ez is nagyon érzésre menő feladat. Mármint a feszítés beállítása.
    A Mega Zero rendbehozatala is tervben van, de nem egyszerű hozzá alkatrészt találni. A múltkor találtam Ender-hez való ventit, ami paramétereiben megfelelt volna a Mega-hoz, de már nem tudom, hogy melyik Ender-hez volt és melyik oldalon. Emellett helyem sem nagyon van még egy ilyen kicsi nyomtatónak sem. Ahhoz ezt a nagyot el kéne raknom. De ennyi pénzt nem szívesen hagynék állni, esetleg elveszni. Főleg, hogy mikor kiszemeltem, akkor a barátnőm azt mondta, hogy megveszi névnapomra. Szóval még ajándék is. Így elherdálni nem akarom, a visszaküldési időről meg lekéstem. Végső esetben fel kell vennem a kapcsolatot a Creality-vel, de ezt leírni nekik angolul - remélhetőleg a google fordítót megértik majd.
    Minden ötletet, javaslatot, ami a probléma megoldását segíti, hálásan fogadok.

Új hozzászólás Aktív témák