Új hozzászólás Aktív témák

  • rlazol

    addikt

    válasz hitman, #1709 üzenetére

    Inkább nem, mint igen...

    Alapvetően a dolog relatív és minden a hordozó felbontásának és az elsődleges nézőkének a viszonyától függ.

    Ha van egy analóg filmed (persze nem egy sima VHS-ről beszélek, hanem spciális, profi anyagról), annak a natív felbontása lényegesen nagyobb, mint amit az alapból kihoznak belőle. Így ott elképzelhető. Persze ehhez labor kell, és spec stúdió, de alapvetően igen. Amit a filmeken látsz ilyen esetben kb úgy kell elképzelni, h nem a szabvány 720*576-ban digitalizálták be hanem mit tudom én 5000*4000-ben. Hangsúlyozom, h ehhez az kell, h a kiindulási anyag natív felbontása ekkora legyen. Ha van egy VHS vagy Hi-8 anyagod, ott hiába állítod be a a hatalmas felbontást, abban plussz infó nem lesz. Ott ez csak interpoláció, mint a digitális fényképezőgépeken a digitális zoom. Vagyis gyakorlatilag ugyanazt a hatást éred el, ha azonos felbontású, de nagyobb fizikai méretű monitorral nézegeted.
    TVből szintén nem megy, mert ott nekünk egy adott felbontásban küldik el, hiába tudna adott esetben többet a felvevőgép.

    Ugyanez áll a digitális anyagra. Ha a felvételkor az érzékelő felbontása nagyobb, mint amiben alapvetően nézzük a filmet, akkor igen, rá lehet nagyítani. Ha nem - nem.

    Egy program se tudja kitalálni, h mi van a rendszámtáblára írva, ha az érzékelő csak egy fehér pixel nagyságúként rögzíti. Ha viszont 1 Megapixel a rendelkezésre álló adat a rendszámtábláról, de a kijelzőnkön csak 1 fehér pixel világít, akkor értelemszerűen le lehet kérni a teljes anyagot.

    Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

Új hozzászólás Aktív témák