Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    válasz werszomjas #8829 üzenetére

    Tartós kinti -7-8°C-ig mi is csak klímával fűtünk, ha tartósan az alatt marad a hőmérséklet, akkor visszakapcsoljuk a központi fűtés radiátorait. De ez durva teleken is kb. max. 1-2 hetet jelent. Egyébként a radiátorok nem mennek.
    Korábban régi duplaszárnyas fakeretes ablakok voltak, a 60-as évekből, most sokrétegű szigetelt ablakok és ajtó van. 56 m2 panel, de É és D oldalra is néző ablakokkal, és 4 oldalról körben lakásokkal.
    A klíma 1 db 3,5 kW-os, és kb. 48 m2-nyi helységet fűt (minden egybenyitva, konyha+WC zárt ajtókkal)
    A korábbihoz képest (távfűtés öntöttvas radiátorokkal, költségmegosztóval, szabályzócsappal) kb. 30-40%-os lehet a megtakarítás, értelemszerűen a hőszigetelő nyílászárókkal együtt.

    A zaj nem jelentős, még 1-es fokozatban is lehet vele egy szobában aludni (ha bírja valaki a meleget) de éjszakai módban szinte hangtalan. Bármelyik nem ventilátoros fűtési módhoz képest jobb, mert pl. a radiátor részben sugárzó hőt ad, részben a meleg levegő csak felszáll róla, de a sugárzó hő bizonyos távolságban már nem érzékelhető, vagy tűzforrónak kell lennie, a felszálló hő pedig értelemszerűen fentről kezdi fűteni a helységet, vagyis fent 30 fok lesz, térdmagasságban pedig 20. A klíma lefelé is állítható, így a padló felé fújja a meleget, tehát jobban elkeveri a levegőt, kiegyenlítettebb a különböző magasságokban. Kb. 2-2,5 méterig érezni huzatot légmozgást, távolabb már nem. És a klíma hőátadása a szoba felé így hatékonyabb, mint egy passzív fűtőtesté.

    Aláírás (nem kötelező megadni)

Új hozzászólás Aktív témák