Új hozzászólás Aktív témák

  • rmihaly

    tag

    válasz baloghgabor #49324 üzenetére

    Szia!

    F.N. a gép által leadott munkára gondolt, és azt is írta le.
    Amikor egy épület hőigényét kell meghatározni - azért hogy tudjuk mekkora teljesítményű berendezéssel lehet azt pótolni - akkor a gép által leadott teljesítményt számoljuk. Ez is végez munkát, ha a működési idejével megszorozzuk.
    Azt hogy ez a kiválasztott gép mekkora jósággal teszi (azaz a primer energiaforrás energiamennyiségéből mennyi nyerhető ki a berendezés által a hőleadási oldalon) és hogy ez éppen mennyiért beszerezhező erről nem szólt a példa.

    A hőszivattyú is végez munkát - ezt méri pl a H tarifás óra vagy konektorba kötött fogyasztásmérő -, de a hőleadó oldalán is van végzett munka - ezt otthoni körülmények közt mérni nagyon bonyolult - és mindkettőnek lehet a mértéķegysége kWh :)

    Továbbmegyek. Az LTCA azért tud nagyobb teljesítményt leadni -15C-on mert a kompresszor 1,5kW teljesítményen megy, míg pl a sensira kompresszora 0,8kW-on.
    Mivel a LTCA maxon járatja ezért az nagyobb teljesítményűnek tűnik, holott a sensira is képes 1,3kW-os teljesítménnyel járatni a kompresszort.
    Ha ezekhez a hőmérsékletekhez+kompresszor teljesítményhez megnézzük a COP értéket akkor megkapjuk a hőleadó oldal teljesítményét. Ha tehát ennyi mindent átnéztünk, beszoroztunk akkor kijön az hogy a két gép között alig 100-200W különbség van (persze lehet több/kevesebb is, ezt mindenki számolja át aki kiváncsi rá)
    Ha jól méretezett a klíma akkor ritkán kell maximumon mennie, így a maximumhoz tartozó COP-nál jobb COP érhető el (a gép részterhelésen üzemel) ezért fogyaszt jóval kevesebbet egy inverteres klíma.

Új hozzászólás Aktív témák