Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Gambito #105933 üzenetére

    Itt a strixnel is az extremere gondoltál?

    Nem az Extreme-re gondoltam, hanem a Hero-ra. Az Extreme esetén már akkora a felár, hogy csak akkor válaszd, ha tényleg a leges-legjobbat szeretnéd. :DDD

    Mi a baj az intel lannal ?

    Amennyire én követem a visszajelzéseket, mintha az Intel hálózati kártyákkal (bár ott is főleg a Killer féle változattal) lenne több probléma. Csomageldobások, megmagyarázhatattlan szakadások, stb.

    Talán Dr. Akula többet tud erről mondani. A korábbi témát a topickeresővel kikeresheted (Intel kulcsszó, nem sokkal korábban volt, tehát nem kell sokat visszapörgetni).

    Ahogy az előbb is írtam, lehet, hogy ezt picit túldimenzionáltam, elnézést kérek.

    Akkor mostmár nem a tápfázis számít egy lapba, hanem a 10 g lan ? Hamár tápfázis, akkor jól értesültem, hogy a 7800x3d nem szereti a tuningot?

    Ezt a kettőt egybe venném, és hátulról kezdeném.

    Igen, az 7800X3D-nél alapvetően nagy általánosságban annyi van, hogy meg kell nézni az adott proci mennyire húzható lefele a PBO negatív beállítás terén, ahol még stabil. Ez szílicium lottó első körben, másfelől bár van köze az alaplap VRM-hez, már a közép kategóriás B650 deszkák is kényelmesen megugorják ezt a szintet (ie.: amennyire én követem az eseményeket, lapcserénél még nem volt olyan X lapban ment mondjuk PBO all core -20, Y lapban viszont -30 is ment, vagy csak -10).

    A másik tuning megoldás az ECLK tuning, tehát az alap 100Mhz-es frekvencia emelése, ami viszont összetettebb téma, bevallom annyira nem is értek hozzá, én anno próbáltam emelni, de nálam a B650E-E-nél jön minden vele, és annyit nem hozott a konyhára, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. [Itt egy gyors Google találat a közelmúltból ilyesmiről]

    Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy egy 7800X3D esetén már aligha fogsz játékokban CPU limitbe ütközni, ha csak nem 1080p LOW-ba játszol az RTX 4090-essel (élek az előítélettel, hogy nem ez a terved), vagy eleve CPU intenzív játékokkal játszol (Civilisation, Total War, stb.). Szóval hiába tuningolod, cserébe amit kapsz, az maximum jobb Cinebench pontszám, mert a hétköznapi felhasználásban pontosan nulla hozadéka lesz.

    Ezek mellé tegyük oda, hogy a 7800X3D nem egy éhes proci játékok közben, 50-60W-ot eszik átlagosan, CPU intenzív játékoknál se fog 80W felett fogyasztani. Itt eljutottunk a VRM témához: hiába raksz világbajnok VRM-el megvert alaplapot alá, akkor se fogsz érte semmi pluszt kapni. Ettől függetlenül a gyatra VRM-el szerelt lapokat célszerű kerülni, de azért egy jó közepes árszint felett ezt már kb. bármelyik megugorja.

    Itt visszatértünk az alaplap kérdéshez: az AMD Ryzen esetén teljesen más világképre kell rákészülni, mint az Intelnél sokan megszokták (megszoktuk). Az alaplapgyártók is tisztában vannak ezzel, tehát nem tudják a deszkákat úgy pozícionálni, ahogy anno tették.
    Ebből az következik, hogy egyszerűen a körítés terén kapsz pluszt, persze, megkapod az igényesebb tápellátást, megkapod a jobb PCB-t és minőségi elektromos komponenseket, de a lényeg a szolgáltatások terén van. A hátsó panelre kirakott BIOS reset gomb, gyors oldó gomb a VGA és az M.2 SSD-k gyors és kényelmes kivételéhez, minőségi alaplapi audio codec, 10Gbps integrált hálókártya, integrált Wifi7 modem, meg persze kismillió RGB led jár a plusz pénzért cserébe.

    Pont nemrég volt téma, hogy csak az X670E deszkákon találni olyat, hogy két teljes értékű PCI-Express 5.0 M.2 SSD csati van kivezetve. A B650E-k esetén nincs ilyen, vagy ha van, akkor kompromisszummal (pl. a második M.2 esetén a VGA csatin x16 helyett x8 sáv lesz csak). Pedig a PCI-Express 5.0 csatornák a CPU-tól érkeznek, tehát abszolut semmi köze az alaplapi chipsetnek hozzá.

    Az alaplap gyártók így szalámizzák fel a piacot, különítik el a különféle árszinteket.

    [Az AM5 / Zen4 topicban elkezdtem egy összefoglalót hegeszteni] , nagyon az elején van még, de lehet érdemes átnézni...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák