Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
fattyu
veterán
válasz szelesjanos #3151 üzenetére
x1.6
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
csakb
őstag
válasz szelesjanos #3151 üzenetére
Az 1.6 természetesen a jelenlegi optikáidra is vonatkozik, nem csak az M42-re.
-
Zozzer888
addikt
válasz szelesjanos #3149 üzenetére
ugyanúgy kell számolni vele mint a többi obiddal.
ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
Zozzer888
addikt
Van valaki itt a topicba aki tudja hogy a Helios 44M-eknél a "karimán" az a kis jelzés a lencse alakú rajzzal mit jelent?Egy csomó féle van, érdekelne mi mit jelent
-
szelesjanos
tag
Sziasztok!
Tudtok nekem ajánlani olyan szervizt vagy szakit aki foglakozik régi manuál obik javításával, tisztításával?
Konkrétan egy Pentacon 4/200-ról van szó.
A lencséket kellene megtakarítani. Vagy van esetleg valami leírás ahol meg van, hogy miként kell ezeket szétszedni és karbantartani?Köszi!
Üdv, Jani
www.windydigital.hu
-
csakb
őstag
válasz szelesjanos #3163 üzenetére
Szia!
Pont most merült fel a kérdés ebben a topikban: [link].
A szaki nyilván budapesti.Kérdés, hogy mit is kellene lepucolni a lencsékről. Ha pl. gombát, akkor én inkább a könnyes búcsút és a kukát javaslom.
A szétszedés bátor dolog, ha még nem csináltál/láttál ilyet. Persze nyilván el kell kezdeni valahol.
Általában kell a művelethez pár speckó célszerszám, szóval svájcibicskával és kombináltfogóval nem érdemes nekiesni.Itt egy fényképes útmutató a Pentacon 2.8/135-ös szétkapásához, ami szerkezetileg eléggé hasonló a 4/200-hoz: [link].
-
zolka78
senior tag
válasz szelesjanos #3163 üzenetére
Parancsolj. Én voltam náluk és korrektek voltak.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
Clemi
veterán
Sziasztok!
Szert tettem ma egy Helios-44M 2/58-as obira. Amit észrevettem rajta, hogy először is baromira lötyögött a front lencse (már meghúztam a rögzítést), másodszor f2-n brutál lágy a széleken, hiába a közepén a pontos fókusz.
Ami viszont jobban zavar, az hogy a keresőn keresztül fókuszálva, adja a hangjelzést amikor a legélesebb, ls ha ilyenkor átkapcsolok LiveView módba és belenagyítok, jól láthatóan előrébb van a fókuszpont. Ez kb 1 méterről fotózva egy tesztábrán kb 2,5-3 cm. Ezt vajon mi okozhatja? Lehet ezekkel valamit kezdeni? -
Zozzer888
addikt
-
csakb
őstag
Szia!
"Ezt vajon mi okozhatja? Lehet ezekkel valamit kezdeni?"
Ugyanaz az oka, mint az AF-es üvegeknél a front-/backfocus-nak. Manuál üveg esetén nem sokat tudsz tenni ellene. Ha nagyon a szívedhez nőnek a manuál cuccok, akkor érdemes beszerezni egy törőékes, rasztergyűrűs mattüveget, azzal sokkal könnyebb lesz a fókuszálás (ha sikerül jól kihézagolni), és független az AF-rendszertől.
[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
Közben megnéztem a rendszert egy AF-es obival is, konkrétan az EF 50/1,8-as üveggel. Ugyanazt produkálja, vagyis ha a keresőn keresztül fókuszálok, és a hanghoz valamint a szememhez állítom az élességet, és tökmindegy, hogy manuálisan, vagy az AF motorral állítom-e a fókuszt, a kész képen a fókuszpont előrébb van, vagyis frontos a rendszer.
LiveView módban, ez a hiba nem jelentkezik, ott tökéletesen helyén van a fókusz. -
csakb
őstag
Úgy is kipróbáltad, hogy két különböző irányba tekered a fókuszgyűrűt? Tehát egyszer a közelponttól indulsz el, aztán a végtelenből. Ezt megcsinálod 10-szer, felváltva. Ha minden esetben az jön ki, hogy frontos, de AF-fel meg jó az 1.8/50-es, akkor nem értem, hogy mi van. Ha viszont a tekerés irányától függően frontos, vagy back-es, akkor meg egyszerűen nem vagy elég gyors, vagy óvatos, és túltekered a gyűrűt expó előtt. Remélem, érthetően írtam le.
Szerk.: ja, ha jól értem, AF-fel is frontos az 1.8/50. Akkor egyszerűen csak kalibráltatni kellene a vázat. Ha tud a gép AF-korrekciót, akkor bódottá, ha nem, akkor szerviz.
[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
Mivel 550D a gép, ebben sajna nincs AF korrekció így maradna a Canon szerviz, de vagy én vagyok a hülye, vagy a szervizben néztek annak mivel garis volt a gép, de már nem egyszer volt ezzel a fókusz eltéréssel a Kamera kft-nél a váz de igazán nem hiszem hogy érdemben állítottak valamit, így már nem szívesen viszem oda. Legutóbb pont a gari lejárta előtt (szeptember végén) volt náluk, hogy szerintem front fókuszos a váz, de vissza adták úgy, hogy ennél jobban nem lehet beállítani, ennek a gépnek a fókusz rendszere ennyit tud.
A gyorsaságról annyit, hogy mivel ML firmware van a gépen, csináltam sorozatot a Focus Trap-el, és az eredmény ugyanaz lett, de a ha a manuál üveggel fotózok, egyébként is oda-vissza tekergetem a fókusz gyűrűt, és nem egyirányból állítok, és a hangra már lövök is.
-
Zozzer888
addikt
-
csakb
őstag
válasz Zozzer888 #3176 üzenetére
"de az hogy két különböző obi pont úgy, ugyanannyira legyen elmászva....hááát...én ebben nem hiszek"
Pedig ha az AF-szenzor kicsit elcsúszott, akkor pont ez történik. Nem véletlen, hogy a júzer által is kalibrálható vázakban az objektívenként egyedi korrekciók mellett egy általános korrekciót is be lehet állítani.
-
Zozzer888
addikt
OLVASS!
"Amúgy az obi is mászhat el,de az hogy két különböző obi pont úgy, ugyanannyira legyen elmászva....hááát...én ebben nem hiszek"
szerk.:finom utalás arra hogy márpedig valszeg a váz rossz.
[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
Nem akarom ide az összes képet egyenként linkelni, de ha valakit érdekel itt a teszt Sorozat.
Mindkét obi f2-re állítva, ezért kicsit lágyak a képek, 1 méterről fotózva és utólag kivágva a teszlap magasságára. A gép állványon, 45 fokos szögben. Egy-egy kép készült a keresőn keresztül majd LiveView módban. Manuál módban a keresőben a szememre és a csippantásra hagyatkoztam, LiveView módban pedig ránagyítottam a képre, hogy pontosan lássam mikor a legélesebb.
-
Clemi
veterán
válasz Zozzer888 #3184 üzenetére
Laptopom nincs.... állványom igen. Egyszer már próbáltam ott helyben tesztelni..... de a kis kijelző nem az igazi, és ami forgalom ott van néha, elég hülyén néztem ki ahogy a földön pakolásztam a tesztábrám, ráadásul vagy kétszer fel is vették, merthogy leejtettem biztos
-
Ala
tag
Helló!
A kanadabalzsammal ragasztott lencséket mivel lehet szétszedni? -
csakb
őstag
Szia!
A xilol oldja, de elég nehéz beszerezni. Érdemes mikroszkópos topikokban megkérdezni. Esetleg megpróbálhatod sebbenzinbe, vagy etil-alkoholba áztatni, hátha.
Egyszer, régen, amikor még fiatal voltam és bohó, egy Zeiss ortho okulárt etil-alkohollal próbáltam tisztítani, és hazavágtam a ragasztást a lencsék között.
[ Szerkesztve ]
-
need
addikt
válasz sellerbuyer #3188 üzenetére
is..
D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
need
addikt
válasz sellerbuyer #3190 üzenetére
bocs..csak szöszállat hasogattam..
esetlegesen jó még a négytisztaságú aceton is..
D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
sellerbuyer
őstag
Ha már úgyis pangunk kicsit topic-ilag, csak szólok: 99%, hogy eladó lesz a Helios 44-2 obim.
Lehet rá előre jelentkezni, akit esetleg érdekelhet. Jövőhét végén, vagy következő hét elején várható az eladás, képekkel, részletekkel.
-
vacsigusz
csendes tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata MAMIYA SEKOR 55mm 1,8-as objektívról?
"Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy."
-
zolka78
senior tag
Van valakinek valami infója, vagy esetleg tapasztalata a Hanimex 28-70 toló zoomos "makró" obijáról. Jó jó, tudom, a makró az csak felírat rajta, de nem is ez érdekel. Ha nem, hogy maga az obi milyen. Nem sok mindent találtam a neten róla. Nem is digi vázra raknám, hanem rendesen M42 vázra. Megoldanám a nagylátószög kérdést az analógon. Az érdekelne ha esetleg valaki a filmes korszakban találkozott-e vele.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
MC Pite
veterán
Nem tudjátok véletlen ki az a faszi aki M42es obiknak gyárt új foglalatot?
Lencse nélkül van nikonra végtelen, így hirdette, de nem találom mostPixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
MC Pite
veterán
Több M42es obinak lecsavarozta az alját, és helyette feltolta ezt. Készen is lehetett obit venni tőle, meg gondolom a foglalatot is lehet - de akkor még nem izgatott (de ahogy megint láttam 200/ f/4es fixet 10ért, és vettem a héten madáretetőt... )
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs