Új hozzászólás Aktív témák

  • ontheground

    tag

    Sziasztok. Hétvégén kaptam egyik ismerősömtől egy rosszhírű 60GB-os OCZ Vertex2 használt SSD-t, 4TB írással.

    Megszenvedtem vele, de átmigráltam rá a rendszer és a home partíciót.

    Clonezillával sajnos nem ment a dolog, Grub-ot is szépen átpakolta,de rendszerindításkor mégis minimal root shellt kaptam a végén valamiért, egy rakat hibával, pedig a Clonezilla még a UUID-ket is klónozza.

    Ez a módszer volt célravezetőbb, bár a cp parancsoknál a forráshoz itt is kellett 1-1 csillag:[link]

    Ezután Ubyegon2 fórumtárs SSD gyorstalpalója alapján indultam el, amit ezúton is köszönök, a törzsszöveg is nagyon hasznos, de a benne levő linkek is.

    A partíció align és a trim rendben van, az I/O ütemezőt átállítottam külön az SSD-nek és a winyóknak is a /etc/udev/rules.d/60-sda_sdb.rules-ba tett szkript segítségével, a nekik megfelelőre, leelenőrizve jó.

    A böngésző cache-ek eddig is a /dev/shm-en csatolt ramdisk-be irányítódtak.

    Swap-nek zram-ot használok.

    Az fstab releváns része így néz ki(RESUME eddig sem volt):

    UUID=ceecce41-4a25-4c59-af2c-76de67fa2e24 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
    UUID=b5cd1050-4fc9-4749-91c8-f8928060df4f /home ext4 discard,noatime,defaults 0 2
    tmpfs /var/spool tmpfs defaults,size=64M,noatime,nosuid,mode=0755 0 0
    tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,size=512M,noatime,nosuid,mode=0755 0 0
    tmpfs /var/run tmpfs defaults,size=32M,noatime,nosuid,mode=0755 0 0

    Az Ubyegon2 fórumtárs leírásában linkelt Berus17 leírása alpján engedélyeztem a systemd-ben a tmp.mount-ot is a /tmp könyvtárnak, így az is be lett csatornázva a RAM-ba.

    A /var/log könyvtárt a azlux log2ram systemd service-e segítségével pakoltam át a RAM-ba, mert így alapesetben óránként, valamint kikapcsoláskor visszaíródik lemezre.
    Előtte érdemes kitakarítani a log könyvtárból a felesleget, de a benne levő mappákat jó, ha megtartja az ember, mert pl. én kitöröltem őket, de így 1-2 service(pl. ConsoleKit, Nod32 antivirus) nem tudott elindulni, újra létre kellett hozni a mappastrukturát(ott volt a mentés hálistennek a volt HDD-men).

    Használok két fájlcserélőt is, Nicotine+(Soulseek), illetve Transmission, ezeket úgy állítottam be, hogy /dev/shm-be töltenek, csak a kész letöltést mozgatják át az SSD-re. Leginkább csak zenét meg filmet szoktam letölteni max 720p-ben, torrentben is csak 1 aktív letöltés engedélyezett, majd odafigyelek közben, hogy ne teljen meg a RAM.

    A bootidő sokat javult, a böngészés eddig is gyors volt, köszönhetően a ramdisk-nek, a programok viszont picit gyorsabban indulnak, összességében megérte a váltás a konfigurálgatással együtt is.

    Kérdésem az lenne, hogy mit tehetnék még meg, hogy kíméljem ezt az elég őskövület SSD-t? Valamint, hogy ennek a típusnak egyáltalán javallott-e a discard Linux Lite 4.2(tkp. Xubuntu 18.04) alatt?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák