Új hozzászólás Aktív témák

  • junior19

    senior tag

    válasz Tigerclaw #97462 üzenetére

    "Ha szereted az élénk színeket, az IPS biztos jobban bejön. A VA kevésbé színes,"

    Ez nem tudom honnan jött, ez a régi monitoroknál nagyon elterjedt nézet volt. De ez a tévékre egyáltalán nem igaz. Kalibráltam már jó pár IPS és VA paneles tévét, s tapasztalatom az, hogy attól még nem lesz jobb a színmegjelenítése egy tévének, mert ips panel van benne va-val szemben.
    A másik pedig, amit jó tudni, hogy a fehér fénysűrűség értékéhez illik a színeket beállítani. Mert a piros, a zöld és a kék szín megfelelő arányából jön létre a fehér. Ha a színek "színesebbek", az azt jelenti, hogy annak a színnek nagyobb a fénysűrűség értéke.
    Például ha a fehér fénysűrűsége 100 nits, akkor a pirosnak 21, a zöldnek 71, a kéknek pedig 7 nits. Ha a színtelítettséget emeljük( "színesebbé" tesszük a képet), ennek nincs hatása a fehér 100 nits fénysűrűség értékre. A 3 alapszín értéke viszont nem egyformán megváltozik, így a színmegjelenítés aránya megváltozik.
    Tisztában vagyok vele, hogy sokaknak a szép, "színes", "ragyogó" színek jönnek be, de amit fentebb írtam, azzal is tisztában illik lenni. A "ragyogásnak" ára van.

    codec project

Új hozzászólás Aktív témák