Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz 4D4M #20581 üzenetére

    Nem lehet párhuzamosítani az egyes ágakat, mert nem azonos a nyitófeszültség, így nem egyformán oszlana el az áram. De még ha pontosan egyforma lenne, akkor is jönnek a problémák, amikor egy ágban megszakad egy LED. Onnan kezdve az 5 ágra beállított áram már csak négyfelé oszlik, azaz több jut egy ágra, amitől ismét kiég valamelyik és így tovább.

    De az is gyakori, hogy egy LED zárlatos lesz (TV-s tapasztalatok, létezik ilyen kínai, párhuzamosított konstrukció, de ott legalább egyforma az összes LED, már amíg jók), akkor azon az ágon csökken a nyitófeszültség, több áramot fog felvenni, kevesebb jut a többire és amiatt ég ki.

    Tehát ez csak úgy korrekt, hogy mindegyik ág áramát egyedileg állítja be, stabilizálja egy áramgenerátor. Ekkor azt látjuk, hogy az egyes ágakon nem pont egyforma feszültség alakul ki, mert a szabályzás leköveti az igényelt nyitófeszültséget.

    Mielőtt valaki félreértené, ez nem vonatkozik a LED-szalagokra, ami feszültséggenerátoros meghajtást igényel és ellenállások képezik az áramkorlátot / kiegyenlítést.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák