Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
farkas-j
őstag
Félek, hogy a neonhoz képest sokkal gyengébb és nem olyan egyenletesen terített lesz a fénye. Viszont jó hír, hogyha hagyományos gyújtópatronos neonod van, azokhoz lehet LED-es csöveket venni bele. Egy az egyben betehető, csak a gyújtópatront kell lecserélni a LED-es csőhöz mellékelt patronra. Nálam két ilyen cső van használatban. Talán egy picit kisebb a fénye mint egy új neon csőnek, de az is lehet, hogy csak azért érzem így, mert 6000°K-es csövet cseréltem 4000°K-es LED-esekre.
[ Szerkesztve ]
Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
Jenne
őstag
Köszönöm szépen mindenkinek az eddigi segítségét.
Ezekből a LED fénycsövesekből van olyan, ami foglalatban van benne? Lecserélnénk az egészet a neoncsövet és a foglalatát is. Kicsit már megkoptak mostanra. (bántja anyósom szemét.... )
Ha van fém armatúrás is ezekből, az még jobb lenne, de megfelel a fehér műanyag is. Lényeg, hogy egy egység legyen, nem csak maga a cső és csak a konyhabútorra fel kelljen fúrni a lyukakat és felcsavarozni, majd bekötni a 230 V-ra. A csövet ezekben lehet gondolom cserélni. A mostaniak azok 60 centisek, ezek helyett kellenének.
Hol keressek ilyet és megbízható, tartós márka legyen ha még kérhetek ilyen feltételt. Nem igazán vagyok képben ezen a téren.
Előre is köszi.[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
farkas-j
őstag
-
Jenne
őstag
Köszi.
Ezekbe fixen bekötni a 220-at azt is lehet? Mert látom hogy van valami dugós csatlakozású kábel is hozzá.
Azaz szét lehet szedni annyira, hogy bekössem a 220-as kábelt?
Bocs a kérdésért ha nem tudod.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
Jenne
őstag
Köszi.
Azért kérdeztem erre a szétszedésre, mert ahol lenne majd, ott mind a kettő armatúráig el van vezetve a 220-as vezeték, csak be kellene majd kötni. De ahogy látom ezekhez egy külön dugós kábel van. Hát nem tudom mi lesz...
Nem akarok a konyhaszekrény mögött még egy csokis csatlakozást is pluszban. De lehet, hogy valami ilyen megoldás lesz végül.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
mmdms
addikt
Sziasztok!
Led szalagot szeretnék venni, a tv állványomból már csak az a fajta volt amihez nem adtak gyárit. Amazonon szeretnék rendelni, esetleg van olyan típus amit szoktatok ajánlani? Nagyon sokféle van, rgb-t szeretnék távirányítóval, de a szettekbe nem találok olyat amihez L és T alakú sarkokhoz passzoló klipszet is adnak. Ezeket mindig külön kell venni?
ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?
-
TonTomika
aktív tag
Sziasztok!
A szüleimnál led szalagot kell telepítenem, a kérdésem a helyes betáplálásra vonatkozik.
RGB 5050-es 30 led/m ledszalagok vannak és kb 26 méter a kerülete a nappalinak. Szegőlécbe kell telepíteni, alumínium szalag lett már ragasztva bele, erre jönne a led szalag.Van egy rádiós RGB vezérlő is, ez 288W-ig tud kezelni.
Szóval, az én elgondolásom az, hogy a tápot bekötöm a vezérlőbe, ahogyan azt illik. Onnantól egy ágon bekötöm a 4 eret az első 5 méteres szakasz egyik végébe. A vezérlőből elindítok egy újabb ágat, ez fog végigfutni a szalag mellett és minden 5 méteres szakasz elején és a végén is leágazok belőle és becsatlakoztatom a led szalagba.
A kérdéseim:
- Helyes-e így az elgondolásom?
- Mind a 4 vezetéket vinni kell RGB esetén körbe, vagy csak a V+ ágat, azaz egy kábelt kell vigyek körbe és leágazni róla, a maradék 3 eret pedig köthetem sorba a szalagokkal?
- Elég-e így egy darab vezérlő és egy darab táp? (Nem tudom most, hogy hány wattos, de elvileg úgy adták el nekik a boltban, hogy elég lesz hozzá.)
- Elég-e ha csak a szalagot pőrén ragasztom az alu csíkra, vagy helyenként tegyek közé kétoldalú ragasztószalagot?
A válaszokat előre is köszönöm. -
macilaci78
nagyúr
válasz TonTomika #19509 üzenetére
- Helyes-e így az elgondolásom?
Igen.
- Mind a 4 vezetéket vinni kell RGB esetén körbe, vagy csak a V+ ágat, azaz egy kábelt kell vigyek körbe és leágazni róla, a maradék 3 eret pedig köthetem sorba a szalagokkal?
Mind a 4 pólust kösd be az 5 méteres szalag végeire. Csak a V+ önmagában nem elég.
- Elég-e így egy darab vezérlő és egy darab táp? (Nem tudom most, hogy hány wattos, de elvileg úgy adták el nekik a boltban, hogy elég lesz hozzá.)
Elviekben az RGB 5050/30 szalag 7,2 W/m-t fogyaszt, 26 méteren az 187,2 W, a vezérlő meg 288 W-ig jó. A tápegység legyen 225 W-os.
- Elég-e ha csak a szalagot pőrén ragasztom az alu csíkra, vagy helyenként tegyek közé kétoldalú ragasztószalagot?
A szalagtól függ. Én búrás profillal szoktam dolgozni, így ha el is válik, nincs vele gond. A 3528/120 szalagot (20W/m, melegebb is) úgy ragasztottam fel a tiszta poros légtechnikai csatornára, hogy csak tenyérrel elhúztam a port. 4. éve tartja.
Viszont ha kétoldalú ragasztószalagot használsz, akkor vedd figyelembe, hogy a szalag által termelt hőt az aluprofil hivatott elvezetni. A vastag, szivacsos anyagú ragasztószalagok nem jók.Ugyancsak a vezetéket is figyelembe kell venni: lesz legalább egy olyan tápvezetéked, ami 13 méter hosszú. Vékony vezetéken lehet feszültségesés, illetve melegedhet is.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
SunMount3r
nagyúr
Korábban már kérdeztem itt a Samsung chip-es V-TAC-okról, akkor senki sem írt, hogy megérik e a felárat. De most ez is feltűnt: itt minden V-TAC-ra 200°-os sugárzási szöget írnak, míg a ED-be ezekre az Emos-okra meg 300°-ot. Ez valós lenne? Egy olyan V-TAC Globe-ban gondolkodom a nappaliba, hogy mert annak esetleg nagyobb a sugárzási szöge, de lehet hogy ez a kisebb Emos jobb lenne?
-
pjen
félisten
válasz SunMount3r #19511 üzenetére
Én inkább egy Philips, vagy hasonlóan márkás termékben gondolkodnék.V tac ban semmiképp.
-
Janaboy
veterán
Sziasztok,
Adott egy Mömaxos LED-es mennyezeti lámpa, RF távirányítás, van benne színes ledes rész valami ilyesmi: [link] (sajnos pontos típust nem tudom).
Olyat kezdett el csinálni, hogy összevissza reagál a távirányítóra vagy volt hogy egy egyszer csak magától bekapcsolt, anélkül bárki piszkálta volna.
Van ötletetek hogy mi lehet a baj? Javítható lehet?
Sajnos nem lett meg a számla, gar jegy így valszeg már nem garos.Köszi
ÜdvJanaboy
-
Janaboy
veterán
-
TonTomika
aktív tag
válasz macilaci78 #19510 üzenetére
Köszi szépen a kielégítő választ!
Közben kiderítettem, hogy 150W-os tápot adtak nekik, szóval ebből mindenképpen kell venni egy nagyobbat.
Ugyancsak a vezetéket is figyelembe kell venni: lesz legalább egy olyan tápvezetéked, ami 13 méter hosszú. Vékony vezetéken lehet feszültségesés, illetve melegedhet is.Milyen keresztmetszetű vezetéket javasolsz? Találtal kifejezetten 4 eres RGB led gerincvezetéket, 1*2,5+3*0,75mm2 méretben, mondjuk elég "jó" ára van, ha már kell belőle egy ráhagyással 28m. Érdemes ilyet használni, vagy van más még jó opció?
-
st6969
őstag
válasz SunMount3r #19511 üzenetére
Nekem van pár Samsung chip-es V-tac-om, ezek jól bírják 1-2 éve, szemben a normál V-tac-kal, azokból több is kimúlt
Amit érdemes megfontolni egy nappaliban: sokkal egyenletesebb fényt kapsz, ha felteszel egy nagyobb átmérőjű led lámpát. -
migabi24
nagyúr
Milyen problémával kell számolnom, ha egy 12V 5W trafóra 10W-nyi ledszalagot kötök, csökken a fénye a szalagnak vagy kigyúllad a trafó?
-
migabi24
nagyúr
válasz macilaci78 #19522 üzenetére
Köszönöm
-
migabi24
nagyúr
Kéne nekem valami miniatűr 12v táp, lámpába építeném be
-
migabi24
nagyúr
válasz macilaci78 #19525 üzenetére
Hát ez jó kérdés, egy gyári fürdőlámpát akarok megtuningolni, mert gyárilag nagyom gyenge, 12w ledszalagot akarok belepakolni, azt kéne kiszolgálnia.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz migabi24 #19526 üzenetére
Vannak például 12 V-os dugasztápok, modem tartozék stb.
1 A terhelhetőségű példány már 12 W értelemszerűen, amit beköthetsz kívülről, vagy hozzáértő szét is bonthatja a műanyag tokot és a belső panel, mint kis tápegység, beépíthető bármibe.
Megfelelő szigeteléssel természetesen, ha mondjuk fémlámpa stb.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz migabi24 #19526 üzenetére
12W fogyasztás 12V feszültségen 1A áramot jelet. A tápegység kb 20% veszteséggel dolgozik, tehát 1,2A az irány.
Fürdőszobában az IP44-et szokták erölterni, vagyis cseppálló, porálló. Az érintésvédelemre is oda kell figyelni.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz macilaci78 #19528 üzenetére
Azt én sem állítom, hogy nem érdemes kicsit feljebb méretezni a tápegységet, bár amelyik szalag elvileg 12 W, gyakorlatban inkább kevesebb. De mire írod az 1,2 A-t?
Ha 1 A feltételezett áramot vesz fel a szalag, akkor annyit vesz fel, nem többet.
Más kérdés, hogy a hálózatból mondjuk 15 W-ot vesz fel az adapter és a különbözetet elfűti. De amikor ilyen dugasztápokra ráírják hogy pl. 12 V / 1A, ez nyilván a kimeneti paraméter, ami érdekes, az adott esetben.
20 % hatásfok mennyiben kritikus és fontos paraméter ilyen esetben, ami miatt egyáltalán említésre szorul?
Csak azért, mert elképzelem magam, hogy fogok egy 12 V-os dugasztápot, rákötök egy LED-szalagot, de én még az életben soha nem foglalkoztam azzal, hogy vajon mennyi lehet a tápegység hatásfoka.
Azzal igen, hogy a szalag által 12 V-ról felvett áramot esetleg megmérjem, ami a leginkább lényeg, határesetben.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #19529 üzenetére
Munkahelyemen 60-70 m ledszalagot raktunk fel, ott számoltuk keményen.
Ha a 20% eldisszipált hő nem lényeges, akkor a világbajnok 27% áfa is rendben van.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz macilaci78 #19530 üzenetére
De most hogy jön ez ide? A kimenethez méretezzük a terhelést.
Amit a tápegység elfűt, az mit befolyásol, jelen esetben?
Milyen 1,2 A irányról beszéltél?
-
macilaci78
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #19531 üzenetére
Az 1,2A az, amit a konnektor felől felvesz.
Persze ez nem így van, mert az 12V-on 1,2A, ami 14,4W. A konnektor felől 14,4/230=0,063A."1,2A irány", azaz kb 1,2A-es táp. Lehet, csak 1,25A, vagy 1,5A -est talál.
Másik ötlet: nem a meglévő egyszerű fogyasztóhoz keresnék tápot, hanem fordítva. Például egy kukorica ledet szednék szét. Azon van vagy 6 db ledpálca, amik sorba vannak kötve, a foglalatban pedig ott a táp/trafó készen.
De annyira nem értek hozzá, hogy fogjam a fórumtárs kezét közben. Lehet, az ötlet sem működhetne.A magam eszétől a legjobb tanácsom az lehet, hogy vegyen egy olyan lámpát, ami kiszolgálja az igényeit.
-
migabi24
nagyúr
válasz macilaci78 #19532 üzenetére
Nem kell fogni a kezem köszi megvan a magamhoz való eszem, csak nem szeretném a házat magunkra gyújtani, a dugasztáp nagyon jó ötlet eszembe se jutott, a led izzón már gondolkodtam, mert abba is van minitáp, csak nem tudom azokhoz 12V vagy 24V ledszalag passzolna.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az 1,2A az, amit a konnektor felől felvesz.
Persze ez nem így van...Ha nem így van, akkor minek írod le egyáltalán az első sort, ha úgyis totál értelmetlen?
A tápegység kb 20% veszteséggel dolgozik, tehát 1,2A az irány.
Logikailag ennek sincs semmi értelme. Nyilván érdemes mindig feljebb méretezni, de nem azért, mert 20 % a táp vesztesége.
Ha eleve úgy írod, hogy 1 A-os szalaghoz, legyen valami becsült nagyobb terhelhetőségű tápegység, az úgy rendben van.
De azért legyen 1,2 A, mert 20 % a táp vesztesége, ennek így semmi értelme. Nincs köze egymáshoz a kettőnek.
Egyébként sem így kellene értelmezni, hiszen a példabeli esetben a kimenő 12 W rész lenne egyenlő a 80 %-kal és 20 % megy el hőként a tápon.
Tehát akkor 15 W lenne az a bizonyos elméleti 100 %, amit felvesz a tápegység. De ezzel legfeljebb annyit tehetünk, hogy mondjuk van nekünk a lomtárban többféle dugasztáp és elkezdjük próbálgatni, hogy melyik melegszik jobban, melyik kevésbé.
De amúgy az alapkérdéshez semmi köze, ezért nem is értem, miért ilyenkor kapásból ezzel érvelni, illetve mintha a topikban korábban is láttam volna ilyen "érdekes" megközelítéséket, azért is tettem szóvá.
Mert itt mintha kvázi engem akartál volna kiigazítani, amit lehet bármikor, de akkor viszont már nem állnak meg ilyen szakmailag és logikailag "furcsa" fogalmazások.
-
Dr. Szilikát
őstag
Persze ez nem így van, mert az 12V-on 1,2A, ami 14,4W. A konnektor felől 14,4/230=0,063A.
Nem. Előbb ezen még át is siklottam.
12 V-on 1 A a példabeli esetben és 15 W a "konnektor felől", amit már megindokoltam. Nincs az a bizonyos 1,2 A, amit te valami rejtélyes okból elképzelsz, ez nem így működik.
Ha 1 A áramot vesz fel a példabeli szalag a tápegységből, akkor hogyan venne fel 1,2 A áramot? Itt valami nagyon félrement.
#19533 migabi24
a led izzón már gondolkodtam, mert abba is van minitáp, csak nem tudom azokhoz 12V vagy 24V ledszalag passzolna.
Semmiképp sem, mert az áramgenerátoros táplálás, annak is különböző fajtái is értékei, teljesen más műfaj, illetve nyilván nem izzólámpa, hanem LED-lámpa.
[ Szerkesztve ]
-
migabi24
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #19535 üzenetére
Köszi, ezt nem tudtam, találtam pont nekem való dugasztápot [link] ez lesz befaragva a lámpába, még 1x köszi a tippet
-
w.miki
veterán
Ágy fölé szeretnék egy kb. 1m hosszú, lapos, szabályozható világítást, esti olvasáshoz, tanuláshoz.
Rendeltem kínából LED szalagot, azt akartam berakni alu profilba, de a szabályozhatóknak elég gyenge a fényereje, így az nem lesz jó. Jobb lenne egy komplett megoldás.
Fényléc, pultmegvilágító, fénycsöves lámpatest szavakra kerestem rá, de nem találtam megfelelőt.
Kérlek adjatok pár tippet.
Olyan szeretnék, aminek kellően erős a fényereje (min 60w izzóé), de halkítható is, 0-ra. És van egy külön lekapcsológombja. Felrakható a falra, és elég lapos.
Mit nézzek még meg?Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
macilaci78
nagyúr
válasz w.miki #19537 üzenetére
S-Led Light-nál a 2835/120 ledszalag bő 2000 lumen fényáramot tud 1 méteren, mellé kb 20 W-ot fogyaszt. Kap egy drivert és egy dugasztápot, meg egy ilyet kapcsolónak.
Ha jól értem, profil, driver, táp már van is.A vezérlő lehet infrás, rádiós, wifis, BT-os, vagy sima analóg, az már ízlés dolga. Nekem sima analóg van: egyszer beállítottam a kívánt fényerőt 2-3 éve és azóta nem nyúltam hozzá. Az előszobában a kalaptartó aljába mart profilban egy 225 cetis szalag van, kb 70%-ra vettem vissza, mert vakít.
-
w.miki
veterán
válasz macilaci78 #19539 üzenetére
Igen ez jó lenne, de én ezt nem tudom összerakni
Nincs semmim, ez a kínai LED szalagom, 220V-os eu csatlakozós.
Szilikon IP65, úgyhogy alu profilba is alig lehet beletömni.
Dimmer van rajta, de az mechanikus tekerős, igaz olyat is szeretnék.Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Mennyire jok ezek a Müller Licht LED panelek? Ez a 40 ezer helyett csak 10 ezer nagyon csabito, de ugyanakkor elgondolkodtato is, hogy ezek mennyire lehetnek jok... A konyhaban elferne egy, vagy ket uj lampa, eleg sotet van most.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
w.miki
veterán
válasz macilaci78 #19541 üzenetére
Azt hogyan kell, mindent bedobálok a kosárba, aztán írok nekik?
Esti olvasáshoz hideg/közepes/meleg fényű LED szalagot érdemes nézni?Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
DanielK
addikt
Sziasztok!
Remélem jó helyen kérdezem.Vettem 2db Sonoff L1 led szalagot (2m). Minden gyári Sonoff hozzá.
Az ágytámla mögé a teljes 2m szalag került, teljesen jól teszi a dolgát.A másikat levágtam 70cm hosszúra és a mosógép mögé tettem. Éjszakai fények (mozgásérzékelő kapcsolja fel) és fürdőzésnél hangulatvilágításnak. Minden remek, jól teszi a dolgát, ugyanakkor amikor kikapcsoljuk, akkor alig észrevehetően, igazából csak teljesen sötétben látszik, hogy nagyon-nagyon picit mintha még világítanának. Ilyenre nem is lehet beállítani. Mintha még kapna áramot, vagy nem tudom.
Ezzel mi lehet? Illetve hosszú távon baj lehet belőle? Látványra nem zavar, nem olyan nagy a fény, hogy lássuk a szobából. Közelről látszanak csak.
Próbáltam úgy is, hogy a 3-as elosztóból kihúztam és csak őt dugtam a 220-ba, de akkor is ezt csinálta.Köszönöm!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz DanielK #19546 üzenetére
Ezek a LED-ek nagyon érzékenyek, mikroamperektől is már parázsló fényt ad, vagy legalábbis szokás így mondani, noha nyilván nem parázslik, mint a parázsfénylámpa (gázkisüléses glimmlámpa), pláne nem izzik, mint az izzólámpa.
Pl. a kezemen keresztül átvezető áramtól is már világít gyengén, ha bekötöm magam a konnektorba, persze több 100 kohm nagyságú ellenálláson keresztül, ami az áramot mikroamperekre korlátozza és én már nem érzem, de egy fehér LED nem is csak parázslik, de halványan világít, már ennyitől is.
Úgyhogy fogyasztás (villanyóra / mérő) szempontjából ez "nem létező" dolognak tekintendő, nincs. Elhasználódás szempontjából sincs, 1200 évig nagyjából.
Ha senkit nem zavar, akkor úgy jó, ahogy van. Vagy néha segíthet rajta a dugó megfordítása, azaz fázis-nulla csere, ami a szivárgó áramok útját, impedanciát egyes esetekben módosíthatja.
[ Szerkesztve ]
-
migabi24
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #19547 üzenetére
Én azon lepődtem meg, hogy mikor nyomkodtam bele az aluprofilba még attól is felvillantak a ledek
-
DanielK
addikt
válasz Dr. Szilikát #19547 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
Először használok LED szalagot (minden egyéb ikea led lámpa), így ezt nem tudtam.
Akkor hagyom, ahogy van, nem foglalkozom vele.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest