Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz biker #79987 üzenetére

    Gyakorlatban is próbáltad már? Az elmélet tök jó, viszont a gyakorlat nagyon sokszor mást mutat.

    Pontosan erről akartak meggyőzni a kőművesek, amikor a fürdőt törtem a múlt héten előttük (meg persze az egész házat előtte lapossal). Egészen konkrétan a hegyesvéső pontszerűen elásta magát szinte mindig a betonba és sokkal kisebb íveket lehetett vele törni, míg a lapossal pikk pakk hasadt és legalább 2x olyan gyorsan haladtam.
    Nyilván, ha kicseréltem volna, lassabban haladok. Az ő órabérüknek jó, az én tárcámnak kevésbé. :)

    amargo

    Ez sok mindentől függ, legikább a beton keménységétől és h milyen új rétegrendet (hőszig. vastagságot) tervezel - az-az, h milyen mélyen kell kitermelni.

    A ház amit felújítok, 110m2, plusz a közvetlenül mellépület melléképületet, ami nettó 100 m2 2 garázssal együtt, szintúgy aljzatcserélem. Mint ahogy fentebb írtam, ha egyedül is nekiállsz, egy 40-50 éves technológiával épült, átlagos családi(kocka)ház 20 m2-nyi betonját fel lehet törni és ki lehet termelni 8 óra alatt egyedül 20 cm mélységben (7 cm szerelőbeton, GV45 kátrány, 5 cm hngarocell, 7 cm esztrich).
    Halkan jegyzem meg, h ha hívsz kőműveseket, mondjuk 2-t, pontosan ők is ugyanennyi idő alatt fogják ketten megcsinálni. De ha számolni is akarsz, mondjuk régiótól is függ, de itt nyugaton már alig találni 2.500-3.000ft/óra alatt kőművest. Számoljunk 2 embernek 5k-t egy órára. A vállalkozók általában 9 órát dolgoznak egy nap. Az 45.000ft naponta / 20m2. Az-az, egy átlagos 90-100 m2-es ház aljzatbontása lazán 230-250.000ft munkadíjat takar.
    Szólsz 1 havernak, aztán felválta törtök, talicskáztok. Fel kell rajzolni a falakra a méter vonalat h mi legyen az új szint, valamilyen darabból vágsz egy pont annyival nagyobb lécet, mint amit szeretnél kitermelni és folyamatosan tudod ellenőrzni, h mennyit kell még kiszedni.

    [ Szerkesztve ]

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák