Új hozzászólás Aktív témák

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz Bacusuz #60011 üzenetére

    Pedig így van. Külső homlokzatra csak engedéllyel lehet klímát felrakatni, és elvileg a vizet sem lehet csak úgy kivezetni. Az megint más dolog, hogy kb mindenki sz@rik erre.

    Az építési előírások mellett ugyanis a Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.) vonatkozó paragrafusát, illetve az adott társasház szervezeti-működési szabályzatát is tiszteletben kell tartani.

    Amennyiben a hűtőberendezés külső egységét közös tulajdonban lévő területen kívánják elhelyezni (márpedig a külső fal, homlokzat annak számít), akkor a Társasházi törvény 21. § (1) pontja az irányadó:

    „Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely… az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt… közös épületrész, épületberendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, … köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni.”

    Mint látható, a törvény viszonylag megengedő, hiszen csak a közvetlenül érintett tulajdonostársak (pl. emeletszomszédok) kétharmadának írásbeli hozzájárulását kéri. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a társasházi tulajdonosok által elfogadott SzMSz a törvénynél szigorúbban rendelkezik.

    Nem ritka az olyan „katonás” lakóközösség, amely a klimatizálás kiépíthetőségét legalább négyötödös általános jóváhagyáshoz köti (a jó hír az, hogy az SzMSz egyszerű szavazattöbbséggel bármikor módosítható, lásd még a hivatkozott törvény 14. és 15. paragrafusait). Sőt találkoztunk olyan társasházzal is, ahol egyáltalán nem engedélyezték a légkondicionálók tartozékainak közös területen történő elhelyezését, vagy éppenséggel – esztétikai megfontolásokból – azonos kinézetű, típusú kültéri egységeket írtak elő.

    A Társasházi törvény és a lakóközösség által rájuk kényszerített előírások alól jobb esetben csak azok bújhatnak ki, akik saját tulajdonú erkéllyel rendelkeznek. A magánbalkon padozatán és falain elhelyezett kültéri egység (főleg, ha utcáról, közterületről nem látható) szerencsés esetben üdítő kivételt jelenthet.

Új hozzászólás Aktív témák