Új hozzászólás Aktív témák

  • Brumi

    senior tag

    Sziasztok!

    Korábban írtam már ide a tervezett lakásfelújításokról, de most lett végleges döntés az ügyekben. Szóval a lényeg az, hogy maradt a 41nm-es ferencvárosi lakás, amit fel kellene újítani tokkal-vonóval. Ezzel csak az a gond akadt, hogy a fűtés kialakítása rendkívül bonyolult, egy kivitelező már látatlanban visszautasította a megbízást.

    A lényeg, hogy a lakásban régen központi fűtés volt, mely kb 25 éve megszűnt és mindenkinek egyedi fűtést kellett kialakítani. Ezt sokan konvektorral oldották meg, így a ház homlokzatán sok-sok konvektor nyílás van. Most én kazános fűtést alakítanék ki, a fürdőben lenne a kazán helye, de kémény nincs, és csak a homlokzatra lehetne kivezetni a kéményt az egyik szobán keresztül összesen kb 8m-re. Ez technikailag megvalósítható, mivel a modern turbós-kondenzációs kazánok akár 12-13m-es vízszintes elvezetést is engedélyeznek, azonban az új szabályok miatt a szakhatóság valószínűleg nem ad erre engedélyt (még konvektorra sem). A kivitelező javasolta továbbra is a villanyfűtést, ami kb 10-20-szor annyiba kerülne mint az energiatakarékos gázfűtés.

    Kérdem én, mit lehet ilyenkor tenni? Van vagy 30 konvektor-kivezetés, de az én 125mm-es csövemet már nem engedik kifúratni és az energiatakarékosság korában rákényszerítenek egy drága és kényelmetlen fűtésre. Arról már nem is beszélve, hogy így komfort nélküli az ingatlan és elveszíti az értékének a felét annak ellenére, hogy rendkívül jó a fekvése.

    Van valakinek ötlete? Eléggé kétségbe vagyok esve…

    http://www.flickr.com/photos/brumi/

Új hozzászólás Aktív témák