Új hozzászólás Aktív témák

  • MM

    őstag

    válasz Atomantiii #149217 üzenetére

    Nálunk 2017 őszén került fel a nemesvakolat a 10cm-es vakolható kőzetgyapotra.
    (A ház régi része vályog.)

    Graymix Coral Lux (fehér) szilikon 1,5mm kapart vakolat.

    Nincs algásodás, színeződés, ahol a fagerendák 1m-t kilógnak a tető alatt, ott tavasszal a pókhálókat slaggal szoktam leveretni. (Ez a szilikonos vakolatok másik előnye, hogy bírják.)

    Helyenként viszont vannak kisebb "gyűrődések", szintén a kiálló fagerendák körül, ez sanszos, hogy nem a vakolat hibája. De ott is egyben van, olyan, mint egy kemény műanyag héj.

    Páraáteresztés szempontból egyébként nincs vele gond, de az is igaz, hogy fent is kiszellőzik a kőzetgyapot, ahol a födémszigeteléssel (szintén kőzetgyapot) össze van dolgozva, ott csak a tető páraáteresztő fóliája takarja. Szóval ha a külső vakolat nem annyira páraáteresztő, akkor sem okoz emiatt különösebb problémát. Mindenesetre - ha lesz - legközelebb, akkor kipróbálok másik márkát. A Revco egyébként szerintem hasonló árban van.

    A harmadik dolog, hogy a párazárás sosem 0% /100%, a páraellenállási tényezőt az anyagvastagsággal szorozva kapsz egy értéket. Ez pl. a nemesvakolat alatti ragasztónál igen kicsi, akkor is, ha kőzetgyapothoz valót használsz, meg akkor is, ha nem... Mivel a kőzetgyapotban szinte szabadon áramlik a pára, legfontosabb, hogy mivel van vakolva a ház a kőzetgyapot alatt. Nálunk pl. a vályog részen szigorúan mész-homok vakolat van kívül/belül, és belül meszelt falak. A kőzetgyapotra kívül viszont sima mapei "ragasztó tapasz" került, szinte ugyanazokat tudja, mint a kőzetgyapotra való, csak fele annyiba került, és azon van a Graymix szilikonos vakolat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák