Új hozzászólás Aktív témák

  • Dluinet

    nagyúr

    válasz alázógyík #13200 üzenetére

    Nem is németek, akiknek van tapasztalatuk a török munkaerővel. ;]
    Viccnek szántam.

    "Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

  • wrox

    senior tag

    válasz Bandus99 #13190 üzenetére

    Mostmár csak azt nem értem, hogy amit te belinkeltél Vogel radiátort miért olcsóbb mint a Purmo ?

  • Hasaggymeg

    veterán

    válasz wrox #13203 üzenetére

    Nem csak jobb,hanem olcsóbb is!Ezt hívják mázlinak! ;)...biztos sok van elfekvőben.

    [ Szerkesztve ]

    "Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

  • wrox

    senior tag

    válasz Hasaggymeg #13204 üzenetére

    Közben beszéltem a szerelővel, mondtam mi a szitu, az volt a válasza, hogy a Vogel szinte a legjobb radiátor ebben a kategóriában, és ha tényleg ennyi az ára, nem szabad otthagyni. Holnap megyek is, megnézem. :)

  • RexpecT

    addikt

    Ez a fajta szigetelés mennyire ajánlott, direkt belső szigetelésre találták ki:[link] és [link]?

    [ Szerkesztve ]

  • alázógyík

    őstag

    válasz wrox #13205 üzenetére

    Én 1 hónapja rendeltem a Vogeleket a Szászthermesektől, korrekt és megbízható cég. :K

  • Morris

    veterán

    válasz RexpecT #13206 üzenetére

    Nem rossz, de szerintem is egy picit drágácska és macerás is. Viszont én nem télen ragasztottam volna fel, az is biztos. Így nehezen szárad a ragacs.
    3-4 centis sima polisztirol, csemperagasztóval felragasztva (hálózva, glettelve) szvsz sokkal olcsóbban kijön. És sztem ugyanaz a hatás. :U
    Én így csináltam és meg vagyok vele elégedve. ;)

  • RexpecT

    addikt

    válasz Morris #13211 üzenetére

    Sajnos a mi paneltömbünk nem szavazta meg a panelprogramot, igaz a nyílászárókat azóta már kicseréltettük, de éppen a múltkor voltam egy első emeleti panelprogramos bérházban(gázkonvektoros) és mivel akkor vették ki albérletnek még a fűtés sem ment, ennek ellenére simán volt bent 17-18 °C.

  • Morris

    veterán

    válasz RexpecT #13212 üzenetére

    de az külső szigeteléses, nem? Ott jobban tud hasznosulni a szigetelés.
    A belső szigetelésnél pont kizárod azokat a falakat a fűtésből amiket szigetelsz. Nekünk is így van megoldva, mert a lakóknak annyi pénze nincs, hogy gyalog hazamenjenek (4 emeletes tégla). Így én megléptem a belsős dolgot.
    Sokkal jobb mint a semmi. Veszíteni semmit nem fogsz vele. Sőt... ;) :K
    kevesebb a gázszámla egy picivel. (azért csak picivel, mert kb ugyanannyi havi gázfogyasztással jóval melegebb van)

  • thyeby

    őstag

    válasz Dluinet #13199 üzenetére

    Dolgoztam én itt Nyíregyházán egy német tulajdonú cégnél. Ott nyílt rá a csipám, hogy mit is jelent valójában a magyar termék. A német képtelen volt beleverni a magyar agyakba azt a fogalmat, hogy minőség.
    Szóval amikor a német elmegy olcsó munkaerőért, akkor fel kell adnia a német minőséget. Megmondta ezt már Puskás Öcsi is: Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci.

    Több fa van, mint asztalos!

  • harry

    veterán

    válasz RexpecT #13212 üzenetére

    Belső szigetelés felmerült bennem is (csak úgy gondolat szintjén, mi a házra külsőt raktunk), de akkor most 3 megoldás jut eszembe, amit linkeltél; a hagyományos polisztirol lapos; illetve egy ál-fal szendvics (gipszkarton+tartószerkezet+kőzetgyapot).
    Igazából így elsőre a polisztirolos tűnik a legegyszerűbbnek talán, bár nem tudom, akkor a falra mennyire lehet felrögzíteni pl. polcokat (mert jó, hogy átfúrom a hőszigetelést és a homlokzati falba megy az így már igen hosszú csavar, de akkor is a lapokra fog felfeküdni amit rögzítünk, ami nem tudom, mennyire jó).
    Az ál-fal talán macerásabb, bár azért nem sokkal (nem kell ragasztgatni; helyette a végén glettelni gipszkartont, meg csavarozgatni), de van tipli gipszkartonba / tartóvázba is lehet fúrni. Árban nem tudom, melyik-mennyire jön ki.

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • Met

    Topikgazda

    Van valami új (nekem biztos :) ) szigetelési eljárás hogy valami habot fújnak a falra ami megkeményedik mint a púrhab, az tényleg jobb mint a nikecell lap?

    [ Szerkesztve ]

    "If in doubt, flat out!" Colin McRae

  • canniball

    nagyúr

    válasz gordonfreemN #13037 üzenetére

    (#13037) gordonfreemN!
    Azt nem értem hogy kint a tartály pl. -15 fokban, akkor a benne lévő víz hogy nem fagy meg?

    (#13038) wrox!
    Milyen hőcserélőre gondolsz?

    (#13039) Bandus99!
    A zárt rendszernek is kint van a tartálya.

    (#13052) thyeby!
    Nem hiszem hogy a tartályba fagyálló lenne töltve, nonszensz dolognak tűnik.

    (#13217) Met!
    Egy lakásfelújítós műsorban láttam hogy az amerikások így csinálják, itthon még csak gerendák közötti tetőszigetelésre "láttam" ilyen megoldást. Annyiból jobbnak tűnik hogy kitölti a hézagokat és nincsenek illesztési problémák.

    https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

  • wrox

    senior tag

    válasz canniball #13218 üzenetére

    Közben okosodtam ezzel kapcsolatban,mert egy kollegámnak ilye van. Fagyálló van a kollektorban, és van egy 200 literes tároló tartály, azt melegíti hőcserélőn keresztül. A fagyálló pedig nem a hagyományos, hanem valami specko, ha véletlenül megsérül a cső, akkor nem lesz baja a jóembernek, aki pl. fürdik.

  • canniball

    nagyúr

    válasz wrox #13219 üzenetére

    Lehet kicsit lassú a felfogásom de nem értem: a tetőn lévő, adott esetben tartós mínuszoknak kitett tartályban így is megfagyhat a víz, nem?

    https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

  • thyeby

    őstag

    válasz canniball #13220 üzenetére

    Nem vagy lassú, szerintem wrox elértette e kérdésedet.
    A 200 literes tartály nem lehet kint. Csak idő kérdése, hogy mikor fagy el. Azok, amik gravitációs rendszerűek, még be sem lehet vinni a tartályt. Azokkal az egyetlen megoldás, hogy télére leereszted a vizet belőle, és megvárod, míg elmúlnak a fagyok.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz wrox #13219 üzenetére

    Jó lenne megtudni, mi a bütyök ez a speckó fagyálló? Még erre a részére nem is gondoltam, látod, pedig lényegi elem.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Ton-ton

    tag

    válasz canniball #13218 üzenetére

    Az valójában egy celulóz alapú cucc. Persze égésgátlóval, gombaölővel és természetesen (a helyszínen) ragasztóval van keverve.
    Itthon drága. Elsősorban azért mert nincs hozzá gép, illetve a faanyag is drága, a papírt pedig szinte nem hasznosítjuk újra (tehát drága a nyersanyag).

    http://qtp.hu

  • wrox

    senior tag

    válasz canniball #13220 üzenetére

    A tartály nem kint van, hanem pl. lent a pincében vagy akárhol. A lényeg, hogy bent. A kollektor fel van töltve a fagyállós cuccal, és csőregiszterrel (lényegében ez a hőcserélő) megy be a 200 literes tartályba, amiben a használati melegvíz van. Január végén a 70 fokos lejövő vizet (fagyálót) csinált a kollektor. Ez a 70 fokos fagyálló kering a 200 literes tartályban.

    [ Szerkesztve ]

  • canniball

    nagyúr

    válasz thyeby #13221 üzenetére

    A jelek szerint ráhibáztál.

    Ton-ton!
    "...a papírt pedig szinte nem hasznosítjuk újra..."
    Akkor mire vannak a szelekítv hulladékgyűjtők? :F

    wrox!
    Amit linkeltem korábban azok egybeépített napkollektorok, a tartály is kint van a tetőn. Ha bent lenne a házban akkor persze hogy nem lenne ilyen gond, de akkor meg valószínűleg nem ennyi lenne az ára...

    https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

  • harry

    veterán

    Nem tudom, mennyire összetett a téma, de egy kérdést megér:
    Lakásvásárlást tervezünk barátnőmmel, és jól jönne pár tanács.

    Paraméterek, úgy nagyjából: Budapest, nem-nagyon-külváros rész, 40m^2 környéke, 1.5 szoba, jobban tetszene amcsi konyha, nem panel, nem táv-/gáz-/héra fűtéses, és ilyen 10-13mFt között, talán.
    Ha az alap jó, némi felújítási munkálattól nem ijedek meg, bár az időnk/pénzünk azért korlátozott sajnos, de pl. egy festéshez nem fogok külön embert hívni.

    - Ami számomra fontos lenne, hogy legalább a lakásban <10 éven belül legyen teljes vízvezeték és elektromos hálózat felújítás/csere, mert ehhez szét kéne verni az egészet. Ebben már bízhatok valamelyest? Erről hogy bizonyosodhatok meg? Kérjek számlát róla, vagy fényképeket, milyen leírást? Mi van, ha "maguk csináltál", vagy nincs sok infó a munkáról? Bízhatok azért ebben? Mit lehet ilyenkor elszúrni, mit keressek? Nyilván réz vezeték legyen, ne a régi alu, más?

    - Fűtés: így akkor leginkább a házközponti (lehetőleg egyedi méréssel), illetve a cirkó fűtés marad. Itt milyen gondok léphetnek fel, miknek nézzek utána, mit kerüljek?

    - Nyílászáró: gondolom azzal meg kéne elégednem, hogy "új", műanyag/fa, stb, itt már nem igazán lehet ilyenekkel variálni, hogy hány kamrás, milyen k tényezős, stb. Mekkora meló lenne ezt kicserélni mégis, ha valami régi gagyi ablakok vannak? Vagy vegyem ezt inkább kizáró tényezőnek, mennyire gáz ez? Mondjuk ha nincs egyedi fűtésmérés, akkor kb. mindegy, ha fűtenek annyira, hogy ne fázzunk, nem?

    - Jó lenne, ha maga a ház sem lenne öreg - mi számít annak? Gondolom egy 20éves társasház már jó alap lehet. Mennyire gáz egy régebbi ház, ha maga a lakás rendesen felújított? Milyen gondok, hol üthetnek be? Jó, ha régi a vízcső és fölöttem beázik, az igen gáz, bár ez azért egy újabban is előfordulhat, ezzel nem tudok mit csinálni... de ha ránézésre nincs gond a lakással, milyen rejtett hibák lehetnek, amik akár csak közvetve érinthetnek?

    - Lakóközösség: meg lehet erről tudni valamit, valahogy? Pár találka, iratok, körülnézés útján, leginkább. Gondolok itt a szomszédokra, közös képviselőre, közös költségre. Mikre kérdezzek rá? Van ilyen, hogy "mik a tervei a háznak", pályázatok, korszerűsítések, utána lehet ennek járni valahogy, érdemes?

    - Garázs/tároló: többször láttam, hogy van, és kötelező is megvenni, amit nem akarok. Van erre mód? Ki tudom deríteni, hogy tényleg kötelező-e, vagy csak rám akarja sózni azt is a lakással együtt? Vissza lehet adni a háznak esetleg, vagy valami?

    - Általános dolgok: gondolom repedések, penészedés... más? Ezek mekkora gondot jelenthetnek? Mert jó, ha leglettelem/festem, de ez csak felületi kezelés.

    - Maga a vásárlás: jó nekem az ingatlan irodán keresztül? Mennyi munkát spórolnak nekem ezzel; biztonságosabb/egyszerűbb? Enélkül viszont le lehetne húzni a közvetítői díjat. Mi marad ilyenkor, ügyvéd díj?

    - Egyéb?

    Kösz a válaszokat!

    [ Szerkesztve ]

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • adm

    őstag

    válasz harry #13226 üzenetére

    a fő szűrést a környék, az alapterület és rendelkezésre álló összeg fogja megadni.
    viszont ~40m2-es lakás még amerikai konyhával sem igazán 1,5 szobás... inkább nappali és hálófülkés.

    felújítás:
    egy ekkora lakásban 3-4-5 helyiség van összesen, hamar kiderül minden turpisság.
    egy 80-as években korrekten megépített lakásban, a víz-gáz és villamos hálózatnak még legalább ugyan ennyit gond nélkül ki kell bírnia, a fűtéskorszerűsítésen nyilván lehet gondolkozni, a karbantartással meg kell foglalkozni.

    fűtés:
    - a házközponti az elmúlt ~10-15 évet kivéve gyakorlatilag távfűtés, annyira hogy sokszor távhő szolgáltató is üzemelteti. talán akkor érdemes választani, ha már teljesen egyedi mérés alapján számolják el.
    - cirko/központi/kombi kazán, hőleadók típusa és mennyisége, mind egyedileg kellene értékelni. elképzelhető egy jó rendszerrel is rossz vétel és fordítva is... ha meg vannak a konkrét kiszemeltek, akkor azokat kellene átnézni.

    nyílászáró:
    ez alapján válogatni nem érdemes, de fontos szempont lehet. valószínűleg árban elkülönül az előbb-utóbb cserére szoruló és a korszerű nyílászárós lakás. azt szem előtt kell tartani, hogy az egyesített szárnyú ablakot csak cserélni lehet és érdemes, a régebbi kapcsolt gerébtokos ablakot vagy a formáját sok esetben kötelező megtartani, így horror ára lehet...

    ház:
    a 80-as évek elejétől lehet mai szemmel is viszonylag korszerű házakat találni és a 90-esekből is már akkor is elavultakat.
    vannak olyan dolgok mint a lépéshang szigetelés (úsztatott padló) ami a kényelmet, a jó nyílászárók és a magas hatásfokú fűtés esetleg a külső szigetelés a gazdaságosságot, a jó kihasználtságú kevés holttérrel rendelkező lakás pedig a jó használhatóságot segíti elő.

    olyan viszont lehetséges hogy a 80-as években az olcsó hitelek mellett nem nagyon építettek ekkora lakásokat így pl ezek kieshetnek.

    lakóközösség:
    attól is függ, hogy ti mennyire vagytok érzékenyek, illetve lógtok ki az átlagból. többféle módszer létezik: benn lakó közös képviselő / a lehető legtöbb lakó / hasonló korú - egzisztenciájú - állapotú lakó kifaggatása. bármelyiket választjátok érdemes a beruházó/tulaj nélkül érdeklődni.
    a terveket, célokat meg lehet kérdezni, de a legjobb terv is csak akkor ér valamit ha van esélye a megvalósulásra vagy már megvalósult.

    garázs/tároló:
    ki lehet kötni alapító okiratban, de ennél sokkal egyszerűbb...
    akár beruházó, akár magánszemély az eladó úgyis az határozza meg, hogy mit akar. ha el akarja adni garázs nélkül akkor eladja, ha nem akkor nem. a garázst utána akár el/ki lehet adni, a tárolóval nincs értelme vacakolni.

    állag:
    a repedés jelenthet rossz vakolatot és jelenthet tartószerkezeti problémát, a penész pedig valamilyen épületfizikai/épületszerkezeti problémát. ezeket is mindig egyenként kell vizsgálni.

    vásárlás:
    vevőként nem tudod egyértelműen kiküszöbölni az ingatlanost, ha csak az hirdeti...
    neked viszont felesleges direkt megbíznod. ugyan azokat a hirdetéseket látja mint te,
    ugyan úgy nem kapsz részletes és hiteles állapot felméréseket tőle. ha van időtök, akkor ti keresgéljetek és inkább költsétek a pénzt állapotfelmérésre.

    egyéb: rengeteg dolog van... akár kiválasztásnál milyen kompromisszumokkal lehet jó vételeket találni, vagy hogyan lehet már a következő 15-20 évre berendezkedni.

    16core - 32thread - 64gb

  • wrox

    senior tag

    válasz canniball #13225 üzenetére

    Nem is figyeltem, hogy mit linkeltél, mert nem tegnap volt, mikor erről beszéltünk, és azt hittem, hogy te is ilyet mondtál akkor.
    Akkor én most a kollegám rendszerét magyaráztam volna. :)
    Az hogy kint van a tartály, ennek semmi értelme nincs, csak nyáron. De akkor szinte megteszi a műanyag hordó is.
    130 ezer volt egy kollektor, ebből van kint 2. Plusz a 200 literes tartály lent, plusz valami vezérlő cucc a csöveken. Úgy van neki még megoldva, hogy ha eléri a 60 fokot a víz, akkor átvált egy szelep, és azután már a fűtési melegvizet fűti,

  • alázógyík

    őstag

    válasz harry #13226 üzenetére

    - amcsikonyha- Jól gondold meg. Ilyen méretű lakásoknál nincsen professzionális gőz/pára/zsír/szag elszívó rendszer kiépítve. Az egész lakást bejárná bármilyen sütés/főzés illata, mely nemcsak a levegőben, hanem a bútorokban is érezhető lesz. Nem túl ésszerű.

    - Házközponti fűtés a legrosszabb, biztos hogy nem választanám. Költséges. Fizeted télen/nyáron,...

    - Elektromos hálózat - 10-20éves lakások még pont nem lehetnek felújítva, az öregebbek meg már pont rászorulnak. Ha van fényképes "bizonyíték", ugye az a legjobb.

    - Mi nézegettük az ingatlan irodák kínálatát, és utána elmentünk mi magunk a környékre. Felmértük a terepet, a szomszédos utcákat. Majd becsengettünk jó pár helyre, hogy merre lehet az eladásra szánt ingatlan. 5-ből 5x megtaláltuk. Így még az ingatlaniroda jussát kapásból le lehetett alkudni, már nyersz az ügyön. A hozzáértésükről csak annyit, hogy k.b. 1 iroda volt aki értett is hozzá, mit csinál, a többi csak úgy elvan. Az alapvető, és szükséges engedélyekkel se voltak tisztában.

    - Garázs - A tulajdoni lapon fel van-e tüntetve ill. ha fel van, akkor van-e külön helyrajzi száma.
    Ha mint mellék helység van rajta, akkor igen bonyolult külön eladni. Viszont nem kell garázsadót fizetni utána. Ha külön helyrajzi számú, garázsként feltüntetett építményről van szó, akkor nem kötelező 1ütt megvenni, bár az eladótól függ, hogy külön értékesíti-e. Viszont ha csak 1ütt, akkor utána ki is lehet adni, gyorsan kibérelnék.
    Egyébként egy ekkora méretű lakás vásárlásnál nagyon hasznos tud lenni egy garázs. :K

    - Lakások felmérése - Ha már ki lett szemelve egy lakás, akkor vigyél magaddal egy burkolót. Pikk-pakk megmondja, milyen állapotban vannak a falak, padlók, mennyezet. Milyen lejtése van a szintnek, ha van, .... Általában van nála vízszintmérő, fémgolyó,...
    Kérdezzétek meg, mikor volt utoljára festve, felújítva, mert akkor láthatja, hogy milyen szintű munkát végeztek pár éve.

    Víz - Nyiss meg jó pár csapot, az se baj ha egyszerre. Engedj meleget és hideget is, a lefolyók szűk keresztmetszete is előjöhet így, hátha házilag barkácsoltak. Közben akár a wc-t is lehúzhatod. Nem kellene lennie semmilyen hangnak, kopogásnak.
    Vízvezetéket máshogy nem nagyon lehet bontás nélkül megnézni.

    - Ház gondok - Ha a házzal lenne probléma/tető-beázás-csőrepedés/, 2 fillért se költs saját zsebből. Ott a közös költség, amit ezért fizet a ház. Ezt te is fogod fizetni. Most már szinte alap, hogy felújítási alapot is kérnek benne. Na ez mindenféle meghibásodás javítására lesz fedezet. Ugye mondani se kell, hogy a ház legyen szigetelt, mert ha nem az, akkor hamarosan várható, hogy kapni fog egy hőszigetelést, amibe neked is be kell majd szállni, ami ugye nem 2 fillér.

    - Ügyvédi díj - Kötelező, nélküle nem is lehet adásvételit készíteni. Lesz közjegyzői díj, a lakás tulajdoni lapjának kikérése is minimum2x, akár 3x is esélyes. Ez mind pénz, olyan 60K körüli összeg.
    Egy fontos dolog, bár az ügyvéd biztos mondaná. Tényleg annak a neve szerepeljen a tul. lapon, akitől veszed a lakást. Ebből rengeteg probléma adódhat.

  • Met

    Topikgazda

    válasz adm #13227 üzenetére

    többféle módszer létezik: benn lakó közös képviselő / a lehető legtöbb lakó / hasonló korú - egzisztenciájú - állapotú lakó kifaggatása.

    Ezzel csak az a baj ha ki akar baszni az eladóval akkor hazudni fog hogy ne vegyék meg a lakást.

    "If in doubt, flat out!" Colin McRae

  • DeFranco

    nagyúr

    Nagyon összetett :D

    Én nem mint szakember, hanem mint tapasztalatot szerzett lakásvásárló válaszolok. Éppen ezért lehet írok csacskaságot, akkor majd kijavítanak, de igyekszem...

    Paraméterek: most 40m2-re 10-13 millió forint az most igen szép összeg, ennyiért a jelenlegi helyzetben már lehet fogni igazán jó vételt is. Mi zuglóban az egressy-róna sarkán vettünk lakást 2009 nyarán, amiről azt hittük, hogy a válság teteje, és az ingatlanárak alján vagyunk. Ez a te feltételednek abszolút megfelel, szép, városiasan/kisvárosiasan zöld környék (a két forgalmas utca ne tévesszen meg, ez egy viszonylag zárt zsákutca, befelé néző tájolással), nincs kint, nincs bent, teljesen ideális. Akkor, ott egy 50 m2-es lakás 15 millió forintért elég jó vételnek számított. 40 éves ház, hívják ezt azt hiszem csúsztatott zsalusnak, betonblokknak, sokfélének, a lényeg, hogy a főfalak betonból, a közfalak téglából vannak. A 40 éves kor sem nem öreg, sem nem fiatal, további 40-60 évet minden további nélkül kibír, és akkor óvatos voltam. Ezért az árért akkor kaptunk egy olyan lakást, ami ugyan nem számít teljesen felújítottnak, de jó pár évig nem szükségszerű semmihez nyúlni, csak esztétikai okokból, ha az ember úgy gondolja. Viszonylag új, rendben levő tapéta (plafon is tapétázva), rendben levő parketta (kb. 5 év múlva kell csiszoltatni, lakkozni, addig OK), új padlóburkolat a konyhában, fürdőben, előszobában, a konyhában friss és szép lambéria, újszerű konyhabútor, műanyag hőszigetelő ablakok, rács, riasztó, hevederzár, a nappaliban stanley tolóajtós beépített szekrény. A fürdőben új csempe.

    Persze hátrányok, cserés, és javítani való dolgok is voltak: a villany az teljes cserén esett át (ez nem volt két fillér, de legalább tudom, hogy 100%-ban rendben van), a beltéri ajtók kicsit megvetemedve, kicsit megkopva (nyáron lesz megcsinálva, ha kapok jó ajánlatot), a kád pár éven belül cserés, ha igényes vagy, de elvan az 10 évig is, ha nem számít, és a fürdő csak vállig van felcsempézve, ami szerintem nem jó, de amúgy pontot ér. Hátrány még a konvektor, ami vállalható alternativa, a hátránya, hogy kényelmetlenebb, mint a cirkó, és a konyha-fürdő fűtését külön kell megoldani. El lehet vele lenni, de az árban ez tényező.

    Ezeket csak azért írtam le, hogy legyen egy viszonyítási alap, ez akkor ennyibe került, és ennél csak drágábbakat láttunk 1-1,5 millióval ugyan ebben az állapotban.
    Jelenleg a környéken két lakást kínáltak, az egyik egy első emeleti 54 m2-es erkényes, de teljes felújításra szoruló (mindent tégláig, betonig leverni, melegvíz, fűtés inkluzíve, minden... csak a váz marad). Az 11 millióért ment el, és tudok egy másikról, 4. emelet zárószinten, állapota ugyanez, 50 m2, azt 10 millióért kínálták kb.

    Fűtés: én csak cirkósat, vagy konvektorosat vennék, minden mással a szívás van, közös ló, ha valaki nem fizet, akkor is te szívsz, eszméletlen káromkodás lesz 5-6 év múlva, ha a mostani korszerűsítési, leválási hullám után sorban mennek tönkre majd a kazánok.

    Nyílászáró: meg kell nézni hogy zár, hogy van beépítve, ha mostanában mész, nagyjából érezni fogod, behúz-e esetleg valahol a hideg, és ha új, műanyag ablak, akkor a két üveglap között a keret belső oldalán ott a "K" érték, ami meghatározza az üveg szigetelését. Ha jól tudom, 1-1,5 között jónak számít. Érdemes olyat venni, ahol ez rendben van, vagy ahol be tudod építtetni te magad, ez egy többszörösen megtérülő beruházás (hőszigetelés, hangszigetelés). Ha lehet, olyat keress, ahol van redőny, vagy kiépíthető, télen-nyáron rettentő sokat számít a klímának. Ha szúnyogháló is be van építve, az külön jó, utólag macera.

    A korra én személy szerint 20-50 év között nézelődnék. A 20 évnél fiatalabbak nyilván még fiatalabbak, de azokról rengeteg rosszat hallottam, és nem igazán tudod, "még" nem igazán látszik, ha nagy a baj. Ami szívás lehet, az az utóbbi pár évben divatos gázcsőcsere. Ezt a gázművek manapság előszeretettel rendeli el a 30-40 évnél idősebb lakásokban, mert tényleg öreg a csőrendszer, és a kötések mindenhol a régi kócos kötések, ami ma már nem megfelelő (mert nem vizes a gáz, és kiszárad a kóc, ereszt). Ennek a koreográfiája a következő: valaki gázszivárgást észlel, kihívja a gázműveket, azok nyomáspróbáznak, elzárják a főcsapot, és azt mondják, hogy innen gáz se ki se be, amíg a csere nincs elvégezve. Meglepetésszerűen megjelenik a helyi gázszerelő birgád a ki tudja honnan majdnem hogy előre kitöltött szerződéssel, és aznap (!) el is kezdik a munkát. Érted... ;). Ez 12 lakásra volt nálunk kb 2 milliós tétel, szerencsére a felújítási alap fedezte. Ha ilyen nem volt a házban, és ebbe a korba esik, akkor lesz.

    Garázs/tároló: ha van, vedd meg. Kelleni fog. Nagyon fontos, hogy mi van a tulajdoni lapon, minket ezzel konkrétan átvertek, ezt nyíltan bevallom megszívtam. A tullapon annyi volt, hogy a lakás, és a társasházi szerződésben (vagy valami ilyesmi) meghatározott közös helyiségek, el is mondta a tulaj, hogy lent a tárolóból a lakáshoz tartozó külön, zárható rész, meg is mutatta, ki is nyitotta, igen ám, de az utólag derült ki, hogy a szomszéd lakásé, ami a szüleiké. Paff... figyelni kell (és egy jó ügyvéd, de erről később). Hülye voltam, bár szerintem körültekintően jártam el a helyzethez képest.

    Maga a vásárlás: az ingatlanost ha tudod, hagyd ki. Egyrészt nagyon megdobja a lakás árát, másrészt csomó kellemetlenség van vele. A DH-nál konkrétan az a rendszer, hogy nem is alkudhatsz az eladóval, mert nem engedi, hanem ajánlatot kell tenned az ingatlanosnál írásban, amit az eladó vagy elfogad, vagy nem. Érted... 'nyádat. Mi sikeresen találtunk egy olyan látogatási időpontot, amikor az ingatlanos nem ért rá, és így meg tudtam alkudni az eladóval. Ki lehet kerülni, de erre számíts.
    Fel fogja ajánlani, hogy az ügyvédet ő intézi, ezt ne fogadd el. Legyen saját ügyvéded. Általában a szerződési érték 1%-áért dolgoznak, plusz a költségek (tulajdoni lap, más nagyon nincs, de az háromszor). Nagyon körültekintően válassz ügyvédet, nekem az azóta anyósommá vált anyósom mondta, hogy majd ő szerez, meg családi barát, stb... a végén én írtam meg az adásvételit is, mert nem volt hajlandó beleírni a kötbért, hiszern az a bizalmatlanság jele, ezek meg milyen rendes emberek. :Y Ahol lehetett, ott gondunk volt vele, igaz csak 0,5%-ot kért, de jobban jártam volna egy rendessel. Azóta van kontaktom, tudom kit kérek meg legközelebb, két ismerősöm is mesélt az ő ügyvédjéről... hát... azok a gatyát is letárgyalták az eladóról.
    Ha lehet, már az első aláírt ajánlattételre vidd el, mert már ott meg lehet szívni, ott már aláírsz egy kész papírt, amiben lehet egy csomó buktató. Ésszel, egészséges paranoiával ki lehet kerülni, nekünk is sikerült többnyire, de jó ha ott van (és dolgozzon meg a pénzéért).

    Egyelőre ennyi. HUH.

    [ Szerkesztve ]

  • harry

    veterán

    Köszönöm a válaszokat!

    Amcsi konyha: én továbbra is emellett vagyok, különösebben nem zavart a főzés szaga sosem, és van elszívó is, de ami fontosabb, hogy nekem többet számít a nagy egyben lévő tér, ilyen kis helyen ne legyen sok kis szoba. Valami ilyesmire gondoltam: [link]

    Fűtés: házközponti, de egyedi méréssel viszont nem, ráadásul csak használni kell, nincs karbantartás, nem kell a kazánnal foglalkozni, javítani, stb.

    Hőszigetelés: nyilván jó, ha van, de erre szűrni azért igen körülményes, ráadásul kis lakás esetén nincs akkora hőleadó felület sem, illetve utólag belülről is lehetne készíteni. Viszont ha a lakás közösen tervez csináltatni, ez mekkora költség lehet nekem? Így elsőre nem igazán vonzó... ha biztos megtérül, akkor jó, de ha aránytalanul drágát akarnak, vagy megy az ügyeskedés és valami gagyibbat raknak be, vagy ha közösköltségben van a fűtés, és nem csökkentik, akkor nem értem vele sokat.

    Falak: ez tegnap kimaradt - több helyen látom, hogy érdemes lenne pár falat kivenni / áthelyezni, és így sokkal praktikusabb lenne. A tényleges szétverésen kívül ez mekkora munka? Kinek kell ezt engedélyeztetni a házból / máshonnan? Csak úgy nekieshetek, vagy kell valamilyen szakmai felmérés is előtte? Van olyan faltípus, amit a tervrajz alapján látva bonthatok, vagy akkor is kell még hozzá valami? Ki tehet itt keresztbe nekem?

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • harry

    veterán

    válasz DeFranco #13231 üzenetére

    Kösz a beszámolót :)

    Konvektoros fűtést én igazából kihagynám. A többire hirtelen nem tudok mit mondani, jó minél több véleményt olvasni, legyen egy rálátásom a dologra, de tudom, hogy úgyis beüthet (és szinte biztos, hogy fog is) valami sz..r, amire nem lehet/tudtam készülni... ez mondjuk kicsit elveszi az ember kedvét, de hát, ez van.

    Egyelőre ténylegesen a lakásokkal kapcsolatban próbálok kutakodni, a másik fele a dolognak, a mindenféle közvetítői, jogi, ügyintézési, banki (jaj) dolgok külön téma, erről még kevesebbet tudok, majd megpróbálok még utánajárni, mielőtt elárasztom a topicot kérdésekkel :D

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz harry #13233 üzenetére

    (van külön lakásvásárlás topic az adminisztratív dolgoknak, nem akarlak elzavarni, csak szólok)

    Ezerszer inkább egy konvektor, mint egy házközponti, hidd el.

    Amit linkeltél marhajó (legénylakásnak), három bajom van vele: ezen az áron most drága, ha csak nem prémium anyagokkal lett felújítva (nem, mert eladásra csinálták), közel van a vasút, ezt hallani fogod, azt nem tudom, a háznak árt-e az a napi százszor pártíz tonna, és ez a columbus utcára néző, ez nekem gyanús. Ha az amerikain van, (a thököly karikázott oldalán) akkor jóság van, ha a törökőr, az szívás (hungária is közel, vasút is). Minél közelebb az újvidék térhez, annál jobb. (Mi oda akarunk költözni pár év múlva, ha ott ki tudunk fogni egy rendben levő 65-70-es háromszobásat, de ehhez nagyon-nagyon sokat kell imádkozni).

    [ Szerkesztve ]

  • harry

    veterán

    válasz DeFranco #13234 üzenetére

    De miért gáz ennyire a házközponti? Most albérletben ez van. Igen, télen-nyáron fizetni kell érte, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy többre jön ki, mint saját fűtéssel. Persze mindenképp jó lenne saját termosztát/mérő, mert nem szeretem, ha más dönti el milyen meleg van / mennyit kell fizetnem. De ha ez megvan, akkor igen kényelmes. És most nem a távfűtésre gondolok, hanem arra, hogy lent a pincében van egy nagy központi kazán. De érdekel a véleményed, milyen gondok lehetnek ezzel, vagy szerinted miért jobb a konvektor?

    (topic: igen, néztem azt is, azokat majd ott, ez úgyis a felújítós téma).

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz harry #13235 üzenetére

    Nem te döntöd el, mikor kapcsol be (a lakóközösség dönti el, és ha marinéni nem fázik, vagy nem akarja a közös részét fizetni még, akkor fázhatsz).
    Nem te döntöd el, mikor kapcsol ki (ha sárkányék a két kisgyerekkel feletted még fáznak, akkor is fizetheted a közös részét, hiába szabályozod le).
    Nem te választod meg, milyen kazán kerüljön beépítésre. A lakóközösség úgyis a legolcsóbb sz*rt szavazza meg, ami a garancia lejárta után pár évente elromlik, ami egyrész költség, másrészt a legnagyobb hidegben nem lesz fűtésed. Ezek után egy idő múlva újat kell venni, amit megint csak te fizetsz ki.
    Követhetetlen, hogy mire mennyit fizetsz, az általány részt vagy elmondják neked, hogy miből áll, vagy nem. Vagy elhiszed, vagy nem, ha nem, akkor sem tudsz mit csinálni, maximum bátran földhöz vered magad.

    Végül de nem utolsó sorban a lakás árát negatívan befolyásolja, neked most lehet mindegy, de egy ekkora lakást valószínűleg előbb-utóbb eladsz, és akkor buksz rajta jelen értékben számolva fél-egy milliót.

    Ennyi a bajom vele. Ezek magánparák, nem mindenki látja így, de én kötöm az ebet.

    A konvektorral annyi a baj, hogy tekergetni kell, és ha lekapcsol, hamarabb hűlik ki a lakás, de cserébe hamar is felmelegszik, teljesen a magad ura vagy, akkor és azt csinálsz vele, amit akarsz, forintra tudod szabályozni a rezsidet, és ha megcsinálják végre a kéményt (ami lassan kötelező lesz, ha másért nem, azért, mert sz*rban van az építőipar, lásd még a gázos mese) akkor abból lehet csinálni cirkót.

    A házközponti egy életre elkötelez (amíg el nem adod).

  • Morris

    veterán

    válasz DeFranco #13236 üzenetére

    +1
    Inkább konvektoros legyen a fűtés. Ha mégsem válik be, akkor turbós kombi fali kazán, és meg van oldva. Manapság már kémény sem kell hozzá. Elég ha az oldalfalon valahol kivezeted az égésterméket!

    [ Szerkesztve ]

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz Morris #13237 üzenetére

    Nope. Utóbbi tudtommal már tilos (pontosabban olyan szabályai vannak, hogy nem lehet megcsinálni). Továbbra sem értek hozzá, itt olvastam. Megfelelő kémény nélkül nem igazán lehet.

    Vagy igen?

  • Morris

    veterán

    válasz DeFranco #13238 üzenetére

    Én sem tudom. :U de rá kell fogni, hogy ez már évek óta ott van. :DDD
    Ha mindent betartanánk, lassan már építkezni sem lehetne. szánalmasan vicces...
    Itt nálunk a tömbben, majdnem mindenkinek így van.
    Egyébként nem is tudom, másként hogy lehetne megoldani, mert az új kazánok zárt égésterűek. így kintről veszi a frisset is. :U

  • alázógyík

    őstag

    válasz harry #13232 üzenetére

    Én úgy olvasom, hogy kábé már eldöntötted milyen lakást akarsz, és max. megerősítés kell a választásod helyességéhez. Nem? :U

  • alázógyík

    őstag

    válasz Morris #13237 üzenetére

    +2

    Házközponti nálunk rémesen eladhatatlan.

    Az oldafali kivezetésnek is szabályai vannak.
    Nem lehet x méter távolságban semmi ablak, szomszéd. Nem nézhet utcára, játszótérre,...tehát k.b. szinte csak annak lehet, aki zárószinten lakik. Eléggé el lett lehetetlenítve.

  • thyeby

    őstag

    válasz harry #13232 üzenetére

    Nagyon sok jó írás érkezett a kérdésedre.

    Picikével megtoldom én is:
    Mivel most egy 10-15 milliós beruházásról van szó, a fő hangsúlyt azokra a részekre érdemes fektetni, amik jelentősen megtoldhatják a későbbiekben ezt az összeget.
    Értsd jól, előttem szóló a gázcsövek cseréjét említette - ami figyelmet érdemlő tétel ugyan, de az ár/érték arányon nem sokat lódít, hogy 13 millió, vagy 13,2 millió.
    És most sorolnám, amik többmilliós plusz beruházást is jelenthetnek akár:
    - Rossz alap. Pl süllyed, mozog. A ház sarkai repednek, a falak mérhetően nyílnak szétfele. Nagyon költséges a rendbetétele, ráadásul elengedhetetlen is.
    - Gyenge, felújításra szoruló tetőszerkezet. Favédelem híján elszuvasodott, amúgy is vékony gerendázat, ami nem is biztos fogy kibírna még egy esetleges extrém hóterhelést. Folyamatos szaladgálás a tetőre, javítgatása, foldozgatása a beázásnak.
    - Salétromosodó, penészedő falak.
    - A falazat anyaga. Egy betontufából épített fal gyakorlatilag nem is hőszigetelhető.
    - Dúsan pigmentált lakók a környéken - gyakori betörések, lopások, testi sértések, zaklatások, nyugalom teljes hiánya.

    Fentiekből nem jó beleszaladni egyikbe sem. Ehhez képest az, hogy garázzsal, vagy anélkül, pehelysúlyú kérdéskörbe tartozik.

    Több fa van, mint asztalos!

  • harry

    veterán

    válasz alázógyík #13240 üzenetére

    Nyilván van elképzelésem arról, amit szeretnék :) Más kérdés, hogy az tényleg jó-e, illetve ha igen, találok-e ilyet, s ha nem, akkor milyen alternatívák vannak.

    Hogy csak a fűtésnél maradjunk, én személy szerint konvektorosat nem vennék, és ha tehetném, akkor valamilyen cirkó fűtést választanék. Egyáltalán nem ragaszkodok a házközpontihoz, én sem szeretek közösködni, csak elsőre úgy láttam több előnnyel jár, mint hátránnyal (továbbra is: az egyéni mérős megoldásra gondolok, és nem távfűtésre).

    De én úgy látom a kérdéseim többsége lakástípus-független, általános volt, avagy nem teljesen értem a kérdésed.

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz harry #13243 üzenetére

    Labdavissza: mi a bajod a konvektorral? (nem védem, azonos paraméterek mellett nyilván a cirkót választanám, csak kérdezem, hogy tanuljak)

    @thyeby: csőcserénél ne csak az esetlegesen egy lakásra leosztott költségét nézd, hanem, hogy szerencsétlen esetben szét is verik a csövet takaró falat burkolatostól, plusz a beépített dolgokat (konyhaszekrény) is el kell bontani. Nekünk szerencsénk volt, mert strangban megy a cső, az meg elég tágas, nem bontottak semmit, de a földszinten atomjaira verték a konyhát.

    @13245: erre van ez a fórum, meg vannak szakértők - ami engem is érdekel, hogy hol és hogyan és mennyiért lehet ilyet találni, hogy ha kell majd, tudjam hova kell fordulni.

    [ Szerkesztve ]

  • harry

    veterán

    válasz thyeby #13242 üzenetére

    No igen, de ezekre hogy tudnék figyelni? Repedéseket említettem én is, de honnan tudhatom, hogy ennek mik az okai, mekkora meló helyrehozni? Egy tetőszerkezet állagot hozzá nem értőként (avagy igazából ez bármire igaz) hogy tudnám reálisan megítélni? Meg egyáltalán, hogy járjak utána, menjünk fel, nézzük meg? Penészedést is említettem, de az okokat kideríteni szerintem továbbra sem igazán tudnám.
    Igen, a környék egy fontos szempont, de azért nagyjából személyesen fel tudom mérni (már ami az utcákat illeti, a közvetlen lakók megint más téma) meg esetleg olvasgatni róla neten úgy valamelyest.
    Garázsos téma azért érdekelt, mert többször láttam olyat, hogy pofás lakás, jó áron, és a hirdetés végén, hogy vegyem meg kötelezően a 1.5millás garázst is - és itt érdekelt, hogy ez mennyire is kötelező, mert ha nem, akkor azért nem feltétlen fizetnék ki érte ily "csekély" összeget. Ha az, akkor az, drágább az egész, ok.

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • harry

    veterán

    válasz DeFranco #13244 üzenetére

    Kényelmetlennek és korszerűtlennek tartom, illetve ez a CO veszélyes téma is érdekes. Még szeretnék utánajárni azért, de ha már veszek, és igen sok lehetőség van nem konvektorosat venni (már csak a kereső találatai alapján is), akkor inkább mást.

    Mod: a fórum valóban sokszor kisegített már, no de ha elmegyek személyesen megnézni valamit, és ott látok érdekes dolgokat, abban távsegítséget aligha tud adni valaki. Gondolom itt lenne megoldás magammal vinni (mondjuk a második alkalommal) valami szakit, aki hozzáértően felméri a helyzetet. Mondjuk ilyen megbízható szakembert találni is jó móka lesz, meg szakemberektől is hallottam már elég különböző véleményeket...

    [ Szerkesztve ]

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz harry #13246 üzenetére

    Még jó, hogy van itt valahol egy szakemberkereső topic :DDD

    (Amúgy baromi nagy lutri ez az egész lakásvásárlás. Ez engem is nagyon zavar. Megveszed, azt hiszed frankó vagy, és még mindig összeborulhat az egész, vagy verheted szét kapásból... nagy kockázat, soha nem tudni, mibe futsz bele, mert igazán rendesen nem tudod megnézni, amíg le nem tetted a foglalót. Utána meg már...)

    [ Szerkesztve ]

  • canniball

    nagyúr

    válasz wrox #13228 üzenetére

    "Az hogy kint van a tartály, ennek semmi értelme nincs..."
    Egy értelme azért van, mégpedig a bekerülési költség. :)

    A kollégád rendszere már "kicsit" komolyabbnak tűnik. Ami persze meglátszik az árán is...

    Nekem tulajdonképpen két dolog "adott ihletet":
    1. napsütést tekintve az idei tél teljesen korrekt, nálunk eddig talán egy vagy két hét volt amikor nem sütött. Nyilván nem lehet azt várni hogy minden télen enyit süt majd legyen de ha csak minden második ilyen az szvsz teljesen rendben van "kollektorkodás" szempontjából.
    2. úgy láttam 70-80 ezer forintért már lehet venni kollektort. Biztos nem a legszuperebb de mi ketten vagyunk így gondolom ez is elég lenne, ha úgy adódik akkor pedig később lehet bővíteni. Ehhez már "csak" egy a padláson elhelyezett 50-100 literes hőcserélő-átmeneti tartály kéne amiből a felmelegedett vizet át lehet pumpálni/meg lehet forgatni a 100 literes villanybojlerbe (ami adott esetben téli hónapokban éjszakai áramról utánmelegítene), illetve az egyéb "apróságok".
    Kérdés hogy ez így életképes ötlet-e és vajon mennyi lenne az ár vége?

    https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

  • harry

    veterán

    válasz DeFranco #13247 üzenetére

    Lehet majd ha komolyra fordul a téma magammal viszek innen valakit :D

    No igen, engem ezért nem is vonz, millió helyen találhatok apró problémákat utólag is, meg ugye, a lényeg a részletekben van... Családdal nyáron költöztünk új házba, ott úgy érzem, nagyjából rendben mentek a dolgok, remélem itt sem lesz gond. Ezért is gondolkodok valamilyen újabb / fiatalabb házban, de hát már itt is írták korábban, ez sem biztosíték semmire.

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz harry #13249 üzenetére

    A témában semmihez nem értek, de f*kázásban és fitymállásban verhetetlen vagyok. A dubai sejk palotájában is megtalálom a hibát. Olcsón elvállalom. :DDD ;]

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák