Új hozzászólás Aktív témák

  • erdoke

    titán

    válasz lemmy71 #124931 üzenetére

    Gondolkodunk egy régi, de szép, kúria szerű ház (“parasztpalota”) vásárlásán. Igazából az idő rövidsége miatt a belterületi nagy föld terület a nyomós érv, a ház maga kétséges. Mégpedig azért, mert a nagy része (kb. 60 %-a) >100 éves vályog, talán több 150-nél is. Ez egyrészt jól hangzik, hiszen azóta is áll, tehát statikailag nem lehet nagyon gáz. Másrészt az alá- és körbeszigetelés erősen kétséges.
    Tudtok esetleg szakembert, aki profi a témában, eljön a házhoz, és felméri a vályog állapotát, elsősorban a szigetelés szempontjából, majd ad egy becslést, hogy mennyibe kerülne problémamentessé tenni? Az se baj, ha statikailag is ért valamennyire hozzá, és meg tudja mondani, ki lehet-e venni benne egy válaszfalat (1-2 pofás faoszlop erősítés még belefér, ha kell), vágni két ablakot, stb.
    Van néhány repedés (bár a legnagyobb a vályog-tégla bővítésnél látszik, és az se mellbevágó), néhány felázásnak látszó kisebb terület, illetve két helyiségben enyhe dohos szag (nem nagyon használt vendégház), de összességében nem tűnik katasztrófális állapotúnak. Csakhogy ez az én laikus véleményem, egy szaki talán azonnali fejvesztve menekülést javasolna.

    A legjobb aláírás a héten

Új hozzászólás Aktív témák