Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    1 éve cseréltettem kazánt, egy 17 éves sima zárt égésterű helyett lett egy új kondenzációs. A csere előtt átmosattam a rendszert Fernox technológiával, és került fel a visszatérő ágra a kazán elé egy TF1 filter is. Az előző tulaj elmondása alapján ~6 éve a radiátorokat leszedték és kitisztították, de szerintem ennek kb. semmi értelme nem volt. Akik az átmosást végezték, mondták, hogy régi rendszernél ami nem volt még szakszerűen átmosva ez kétélű fegyver, mert oldódhatnak le/indulhatnak el dolgok a mosás után, de ezt majd megoldja a Fernox TF1.

    Hát sajnos nem így lett, 1 év után a kazán hőcserélője eltömődött, fekete vas szemcsékből összeállt/ráégett lerakódás volt benne, és folyton kikapcsolt áramlási hibával. A TF1-ben is volt persze ilyen jellegű kosz, de nem volt jelentős, sem most, sem tavasszal leállításkor, sem a szeptemberi indításnál, amikor takarítottam.
    A szerelő mindent elkövetett, amennyire tudta, kitakarította a hőcserélőt, és a kazán egyéb részeit, így most jól működik. Viszont nincsenek illúzióim, vélhetően van még benne dzsuva bőven, a szerelő is azt mondta, hogy esélyes egy hőcserélő csere, de egyelőre ne bolygassuk, lássuk meg hogy hogy viselkedik.

    Viszont nagyon aggódok azon, hogy esetleg ennél összetettebb a probléma, ugyanis a kazán HMV készítés közben soha nem kapcsolt ki, szóval elképzelhetőnek tartom, hogy a fűtési rendszerben is van már valahol lerakódás + még a kazán hőcserélője koszolódott, és a kettő együtt adja ki a fűtési kör áramlási hibáit. Ezt onnét is gondolom, hogy most a radiátorok homogénen jó melegek ugyan, és nincs gond a hőérzettel, de ehhez a kazánnak 58-70 fokos előremenőt kell készítenie. 34-50 fokos előremenőt csak tavaly láttam rajta a szezon végéig, amikor fel volt szerelve a mosás után, és ugye a kondenzációhoz, illetve az ideális működéshez ez lenne a jó.

    Mielőtt nagyobb költségekbe verném magam (pl. hőcserélő csere), szeretnék biztosra menni, mert nem lenne jó évente új hőcserélővel etetni a kazánt. Újbóli átmosás lehet hogy jó lenne, de azt megint ilyen "vakon csinálunk valamit, aztán majd kiderül hogy jó lesz e" történetnek érzem. Létezik valamilyen megoldás, amivel a fűtési kör állapotát fel lehet mérni? Pl. az áramlás műszeres vizsgálatára gondolok, vagy az áteresztőképességre, esetleg endoszkópos vizsgálatra (bocs ha hülyeséget írok, csak józan paraszt ésszel jönnek ilyen ötletek). Gyanakszom az osztó-gyűjtőkre, is 3db van, ezek is korabeliek, a szelepeket néha nagyon nehéz már rajtuk nyitni/zárni, de eddig úgy voltam vele, hogy ráér, 1-2 éven belül majd cserélem őket kompletten. Annak pl. valamennyire tudnék örülni, ha kiderülne hogy esetleg csak ezek vannak eltömődve.
    Milyen cég/vállalkozó foglalkozik ezzel? Gugli csak átmosással foglalkozó cégeket talál.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák