Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bony25

    újonc

    válasz macilaci78 #119672 üzenetére

    Szia! Kicsit késve reagálok, mert nagyon leköt a munka, de köszönöm a választ Neked és A Zéé-nek is.

    "Olyan padlófűtéssel terveztem, amit nem a betonba építünk bele. - Az milyen?"
    https://villanyfutesbolt.hu/termekek-phf-futesek/padlofutes-laminalt-padlo-ala/
    Elvileg az itt szereplő BVF L-PRO és LIKEWARM F-MAT 100 W/m2 fűtőszőnyegek gond nélkül mehetnek a laminált alá. A szakértő nagyon ezt állította. Tudom, hogy a hatásfoka jobb a vizes padlófűtésnek, de itt a padlófűtés csak kiegészítő fűtés lesz. A magas (4m) belmagasság miatt volt erre szükség, amúgy H-tarifás klímás fűtés lesz.

    "A kitermelt salak mennyiségét úgy állítsd be, hogy a betermelt beton tömegével nagyjából megegyezzen."
    Kb. 1,5 tonnával lesz több a beton súlya, de az 70-80m2-n jól eloszlik. És vasfödém van, aminek semmi baja. Szerintem ezzel nem lehet gond.

    Amúgy az EPS 100ról 1-2-3 cm-ben lebeszélt több gyártó is, mert az salakon nagyon könnyen törik, ha valahol van egy kis kiállás. Azt a javaslatot kaptam, hogy Reflex hőtükrös légpárnás fóliát (abból is a jobb minőséget, hogy nehogy szakadjon) terítsek a síkban elterített salakra (ami 10cm-ben nyugodtan maradhat, ahogy A Zéé is írta, mert hangszigetel és százezreket lehet spórolni, hogy nem hordatom le a belvárosi lakás 2-ik emeletéről) és azt speciális ragasztószalaggal rögzítsem össze. Erre pedig jöhet a beton, stb., vagyis az aljzat sorrend:
    1. Kb. 10cm salak síkban elterítve
    2. Reflex hőtükrös légpárnás fólia
    3. Kb. 5-6cm estrich beton hálózva
    4. 5mm XPS
    5. A fentebb linkelt padlófűtés
    6. Fólia (akkor nem polietilén, hanem valami jobb anyag)
    7. Laminált padló
    Tudom, hogy ennél lehet jobb, optimálisabb megoldás, de szerintem ez sem rossz és árban talán így jövök ki a legjobban - figyelembe véve a szállítási nehézségeket is. A szakboltok szerint is jó így. Nameg elfogom adni a lakást, egyre jobban megutáltam a belvárost (persze nem akarok sz*rt eladni, csak ez is egy szempont). De ha szerintetek mégsem jó valami, nyugodtan hívjátok fel a hibákra a figyelmem. :)

    "Kevesen veszik figyelembe, de a legtöbb melegburkolat max 2% CM nedvességtartalmat enged meg beton esetében, padlófűtésnél pedig csak 1,8%-ot. Ez a garancia része, a gyakorlatban ettől magasabb értéknél sem feltétlenül van baj. Ez egy baromira alacsony érték egy hagyományos estrich beton hónapokig is szárad, mire ezt eléri. Adalékanyagokkal kötésgyorsítóvsal lehet ezt csökkenteni.
    Padlófűtés esetén kell csinálni egy felfűtés, járatás, visszahűtés ciklust, aminek köszönhetően a betonban még a burkolás előtt végbe megy a dilatációs mozgás."
    Szerencsére nem szorít az idő, bőven hagyjuk majd száradni a betont. Amúgy szept.20tól kezdődne a betonozás, akkor a hőmérséklet is optimális. De köszönöm, hogy ezeket leírtad, ezeket is feljegyzem.

Új hozzászólás Aktív témák