Új hozzászólás Aktív témák

  • macilaci78

    nagyúr

    válasz csubuka #102588 üzenetére

    Alapvetően kétféle ajtólap van: tömör és rétegelt.

    A barkácsáruházak faajtaji tömörek, kazettás fenyő keretszerkezettel, általában gerébtokkal.
    Nyersen, tehát felületkezelni kell, ami költség. A felület előkészítése, alapozás, csiszolás, igény szerint csiszolás, lezárás. Egy tisztességes felület szakembertől 10-15k/m2, egy ajtón van 4-5 m2 (tokot, falcot is beleértve). Össze kell adni.
    A gerébtok kialakításából fakadóan többet vesz el a névleges méretből, tehát ugyanabba a falnyílásba szűkebb átjárhatóságot ad, cserébe nem számít a fal vastagsága, cserébe nem szimmetrikus a tok a fal belső és külső oldalán.
    A küszöb nem téma, a burkolat határozza meg, nem az ajtó.

    Egy rétegelt ajtólapnál van egy keretszerkezet, amibe a pántok, zár, automata küszöb, falc megy. Ez van két oldalról elburkolva valamivel és középen kitöltve.
    A töltet lehet papírrács, vagy furatolt ajtómag. Előbbi az, amiről sok rosszat hallott már az ember, az utóbbi gyakorlatilag egy farostlemez ujjnyi furatokkal kikönnyítve: merevnek még merev, súlya meg már nincs.
    A borítás lehet papír dekor, CPL, MDF. Voltaképp mind MDF, csak az a kérdés, hogy sima papírfólia van-e rajta, vagy védőréteggel ellátott CPL fólia (aka bútorhátfal), vagy festés (festett MDF). És ha ezt a vékony MDF borítást festék helyett fával fedjük el, akkor furnéros ajtót kapunk.
    A borítás általában kb 4 mm vastag, de rendesen neki kell szaladni egy papírrácsos, hogy a porszívó beszakítsa. Persze, megoldható, de életszerűbb egy létrával nekilendülve, vagy egy gyermekbicikli fém kormányrúdjával.
    Ezekbe is lehet betétet, vagy üveget tenni, ezeket a kivágásnál a keret anyagából megerősítik.

    Az is baromság, hogy az ajtólap felázik. Kb 1 centit eláll a padlótól, tehát ennyi víz kell ahhoz, hogy az ajtólap felázzon. Persze felmosóronggyal is lehet kitartóan áztatni, de aki hülye, az is marad. Sokkal inkább a tok az, amin a víz károkat okozhat, ez ugyanis leér a padlószintig. A papír dekoros, CPL, MDF ajtók tokja általában MDF alapú és ezen van a lappal azonos borítás. Igen, ha ez felázik, akkor kuka.

    A barkácsáruházas faajtók rákfenéje a méret: kötött, adott, míg a kőműves munkája ahogy sikerül. Nekem személy szerint a gerébtok sem tetszik.
    Ezzel szemben egy átfogó tokos ajtó, pláne méretre gyártva sokkal esztétikusabb. És egy CPL ajtó olcsóbb, mint egy befejezett "olcsó" faajtó, feltételezve persze, hogy minden szakmunkát szakember végez és nem magunk ügyeskedünk. Ugye, a Babetta is csak addig fogyasztott kellemesen, amíg a szomszéd le nem cserélte a Trabantot. ;]

    Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

Új hozzászólás Aktív témák