-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Nagyot léptem a géppark fejlesztésben, egy Lelit Bianca-t vettem.
Kb. lehetetlen küldetésre vállalkoztam: egy adagos kv-t szerettem volna főzni.
Az első nap: próbáltam 1 személyes (1 adag) kávékat főzni. A számtalan próbálkozásból talán egy iható lett, de az is véletlenül. LM egyszemélyes szűrőt is és a saját 1 szem. szűrőjét is próbáltam.
Nem volt sikerélményem.
Kis koffein túladagolás után (csak úgy tudom kóstolni, hogy egy keveset iszok belőle) aludtam rá egyet. Utána olvastam, videókat néztem.
Második nap: Ma már -hallgattam a tapasztaltabbakra- dupla szűrővel folytattam. Van lelit gyári és LM. LM régi darab, annál maradtam, azzal teszteltem egész nap. A kv-t most már darálás előtt mérem, fix 20 grammal csinálom. Az euréka mignon darálómmal nem jutottam dűlőre (első nap is azt használtam). Ahhoz, hogy megfelelő átfolyás legyen túl finomra kellett darálni és eléggé rögösödött…
Hústűvel megoldottam, hogy homogén legyen, mégsem tetszett.
Gondoltam: OK, legyen a kinu (phoenix). Nemrég vettem, az előző gépemmel jobb kávét csináltam vele, mint az eureka-val.
Innen az adag 20g, kinu beállítva, kb 30-34 mp alatt jött le 60 ml (cremával). A lefőtt kv-t mérleggel nem mértem, csak térfogatra.
Még mindig nem tudok jó kv-t csinálni, de már majdnem elfogadható kategóriát igen.
Most a hőfokon a sor, mert egy kicsit keserű az eredmény. A kv sötét pörkölés. Most 90 foknál tartok. Kezd elfogadható lenni, de ennél többet várok.
Nyomásszabályozást és előáztatást már nem csinálok, hogy minden zavaró tényezőt kizárjak. Eleinte (első nap) mindent kipróbáltam, aztán rájöttem, hogy túl sok a változó. Disztribútorom nincs, csak tampert használok.
Esetleg vélemény/tanács, hogy milyen irányba induljak?M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Ma már egész elfogadható kv-t sikerült csinálnom! A molinari oro jó lesz a családnak.
Nemsokára jön a friss pörkölésű Pacificaffe La Piazza...
A régi Ascaso Steel Uno PID eladóvá vált. Nem tudom a reális árát, de majd szép lassan csökkentem, ha nem megy el.M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Megvan a tökéletes karácsonyi ajándék: A család többi tagja is tud jó KV-t csinálni a Lelit Bianca-val!
Ehhez kellett a Tadamm féle szimpla szűkítő + tamper. A nyomás állító pedált fixen 50%-ra állítva, előáztatással bárki tud jó szimpla KV-t készíteni 10 g-ból. Én mondjuk nem pont így csinálom, de az már más kérdés...M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz ribarszki #102103 üzenetére
Úgy már nem az igazi. Alap nyomás kb. 11 bar, könnyen állítható de ez a gyári értek.
Ha hagyom a legnagyobb átfolyással, akkor túl rövid idő alatt felépül a kb. 10 baros nyomás és gyorsan átfolyik a víz. Gondolom erősen csatornásodik olyankor.
Az nem volt jó irány, hogy a darálást finomítottam.
Egyébként ha lassan engedem felépülni a nyomást 9 barig, akkor is jó lesz az eredmény.M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz Toobee #102294 üzenetére
Nekem régebben volt dupla falú espresso poharam. Nálam keserűbb volt a kv, ha azt használtam. Én úgy magyaráztam magamnak a jelenséget, hogy túl sokáig maradt magasabb hőfokon a kész kv és azért "égettebb" íze. Azóta eltörtek...
Lehet, hogy géptől és alapanyagtól is függ.
Ha ugyanabból a csapolásból, különböző poharakból (dupla falú/sima) kóstolod, akkor is egyforma?M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Úgy néz ki, elmegy az Ascaso Steel UNO gépem. Valószínűleg csomagként küldöm.
Kérdés:
Hogy kell leengedni a kazánból a vizet? (Nehogy szétfagyjon.)
Van általános módszer?M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz M_Atts.caffe #102709 üzenetére
Esetleg valamilyen egyszerű módszer a kazán víztelenítésére?
Úgy rémlik már belebotlottam valahol, de már rég volt, nem találom.M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz MPowerPH #102910 üzenetére
Nekem a Biancában, a belső felépítésén kívül, az tetszett meg, hogy pl. kikapcsolható a gőzkazán fűtése. (Ritkán csinálok tejhabot, kizárólag vendégeknek.)
Valamint beállítható idő után standby üzemmódban kevesebb energiát fogyaszt és innen (kb. 70 fok) gyorsan üzemkész állapotba kerül.
Ezen kívül könnyen szerelhető, állítható (pl. max nyomás) és a tartály kialakítás miatt jobban elfér a konyhapulton: nem lóg ki annyira felhelyezett karral sem.
(Az alacsony vízszintet -gondolom- ezen a szinten már mindegyik jelzi.)M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz kisati748 #102917 üzenetére
Én csak a Biancát ismerem, az van.
Ezzel vezetékes hálózatra kötés nélkül is beállítható az automatikus előáztatás:
beállított ideig ráadja a nyomást, majd beállítható ideig lekapcsol a pumpa, utána újraindítja a pumpát, amíg le nem állítod. (Közben látod az eltelt időt.)
Állandó víznyomás nélkül kb. ennyit lehet tenni. Vagy kézzel állítva nem engeded a fejnél lévő nyomást bizonyos szint fölé.M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz sgery #102961 üzenetére
Nekem most Eureka Mignon van. Iberitalt cseréltem le néhány éve.
Akkor előrelépésnek érzékeltem: csendesebb, egyszerűbben lehet váltani időzített darálás és sima darálás (amíg nyomod a mikrokapcsolót, addig darál) között.
Az őrlemény -szerintem- homogénebb, mint az Ibivel viszont rögösebb, kicsit összetapad.
Kinuhoz képest -szerintem- több az apróbb szemcseméret. Olyan, mintha olajosabb lenne a végeredmény. Ízben is érezni a különbséget, de a Kinu már más kategória.
Niche Zero még nagyon tetszik. Remélhetőleg az lesz a következő...M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz MPowerPH #103762 üzenetére
Szia, steam boilert csak egyszer fűtöttem fel, 125 fokra van állítva, szerintem felesleges magasabbra állítani.
A kifolyó víz hőmérsékletét itt és itt tesztelték.
Szerintem 90 C körül érdemes kezdeni, utána érzésre állítani.
Flow controltól függ a kilépő víz hőmérséklete!M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz MPowerPH #103781 üzenetére
Eleinte nekem is furcsa volt, hogy sokkal finomabb darálás kellett (ulka pumpás gép után) és jobban büntet minden kis hibát. Gőzcső végére 2 db idomot adtak. Próbáld ki mindkettőt!
Előáztatáskor teljesen fel kell engedni a kart, a beállított idők után indul a "normál" csapolás. Nálam 5+5 s van beállítva, így könnyebb a végén a teljes időt kiszámolni/átlátni.
Ami még furcsa volt, hogy előáztatás végére elég változatosan áll be a nyomás. Azonos kávénál biztosan a tampereléstől függ...
Esetleg itt érdemes profilokat nézni, a különbség, hogy nálunk a 2x360 fok helyett összesen kb 200 fok van.M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz MPowerPH #103787 üzenetére
Én még mindig 1 adagos szűrővel csinálom, így nem mérvadó.
Előáztatás nélkül 33-34 mp, 1:2,5 arány. Kb ezt célzom be és ennyi is lesz.
Ezen kívül a nyomással szoktam játszani és a hőmérséklettel.
A darálással biztosan tudod csökkenteni az időt. Milyen darálód van? Fokozatmentes?M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Ha már felsőszűrő. Véletlenül rendeltem egy ilyet.
Ha valakinek kell, beszerzési áron átadom Bp-en valahol.
(Ha nem kell senkinek, visszaküldöm... Utálok postázni.)[ Szerkesztve ]
M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Láttátok ezt? Nem semmi.
M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz iatti #106296 üzenetére
Úgy néz ki, nekem igen. Nem volt egyszerű..
Először visszaigazolták, hogy sikerült. Majd 3 perc múlva mail: "unsuccessful".
Azonnal írtam nekik, kérdeztem, hogy van ez.
Gyorsan visszaírtak, hogy ellenőrizték és rendben van a rendelésem.
Most már csak reménykedem, hogy meg is érkezik JÚNIUSBAN!M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz bencefica13 #106300 üzenetére
Több dolog miatt: Visszariasztott a kések házilagos (de pontos!) beállítási módja.
(Lehet, hogy csak késcsere esetén kell, de szerintem az újnál is érdemes megtenni.)
A másik gond a pangó őrlemény. Pumpálás nélkül nem érdemes használni. (Nem csak én kezelném, a többieknek az egyszerűbb a jobb.)
A harmadik gondom az 1400-as fordulat és a hozzá tartozó zaj. Úgy gondolom a lassúbb jobb. (Bizonyos határokon belül.)
Végül a popcorn hatás, valamint elakadhat egy-egy bab őrlés nélkül...
Ettől függetlenül kíváncsi lennék egy objektív tesztre!M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz WarLock07222 #107760 üzenetére
Nekem is ma-holnap érkezik meg a NZ.
Mostanában néhány példányon hiányzik egy stift (vagy o gyűrű) a tengelyről.
Valószínűleg azzal kezdem, hogy szétszedem...M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Szerintetek mennyit érhet egy Eureka Mignon Instantaneo őrlő? Tartalék, új késpárral, 50 mm-es késekkel?
Kb. 5 éve vehettem az Expolygonból, itthoni használatban volt.Annyira kultúráltan darál az új NZ, hogy nem tartom meg az Eurékát.
Nem használnám.M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Eladóvá vált az Eureka Mignon Instantaneo darálóm tartalék késekkel.
M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Jut eszembe: 4,5 karton 2l-es Norda víz megmaradt. Ha kell valakinek, jelentkezzen!
M_Atts
-
M_Atts.caffe
lelkes újonc
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt
- Gaming notebook topik
- Masszív előrelépésnek tűnik a Zen 5
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Dragon Age: Origins
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen