-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #35183 üzenetére
Csak nem az inox GC?
-
Bazsee71
őstag
A képen is a CM 702-es van, ugyanez a kép van a gép dobozán is, de az enyém nem nyomható le, pedig próbáltam erősebben is, így elforgatni sem tudom. Össze úgy raktam, ahogy a Sunbeam leírás mutatja, és ott pl. olyat sem mutatnak, hogy a tartály a gyűrű nélkül levehető lenne, csak azzal együtt van minden ábrán.
-
Bazsee71
őstag
Kíváncsiságból elolvastam olaszpresszo.hu-n a réz bojleres cikket. Ott írta a szerző, hogy Brita kancsós szűrt vízzel tilos használni alu bojlert. Mit tesz az bele, ami árt a gépnek? Nekem egy BWT kancsó van otthon, az Mg-ot ad hozzá valamennyit a leírása szerint. Hanyagolnom kéne?
-
Bazsee71
őstag
Nekem Gourmet Mg2+ BWT szűrőm van. A következő dokumentumban azt írja a gyártó, hogy a Mg adagolása beállítja a megfelelő Ph-értéket. Hétfőn ha lesz időm benézek egy akvarisztikai szaküzletbe egy tesztcsíkért.
Aztán lehet nem kockáztatok, és veszek egy gyantapatront, kedden úgyis van egy bp-i menetem. Webshopokban nem találtam, mennyire költséges?
[ Módosította: radi8tor ]
-
Bazsee71
őstag
Azt javaslom merjünk. Szerezzünk be Ph tesztcsíkot, és osszuk meg itt a tapasztalatokat. Én mérek egy BWT-t. A víz tesztelését szűrés előtt, közvetlenül utána, valamint a kancsóban töltött 24 óra elteltével fogom elvégezni. Szerintem az utolsó mérés is fontos lenne, van hogy este és napközben is a kancsóban pihen a víz.
Ha kedden veszek gyantapatront, azt is ellenőrizni fogom.
Félreértés ne essék, nem az íz miatt aggódom, csak a gépet akarom megkímélni a vízkőtől, de nem úgy, hogy közben meg leamortizálom.
Szerk.:
Tuning kapcsán még azon rugózok, hogy esetleg a víztartályba lehetne egy fútőszálat tenni, ami annyira melegítené fel a vizet, amit a műanyag tartály még gond nélkül elvisel. Ehhez még PID sem kell, így pedig atomstabil lenne a készülék hőháztartása. Persze ez ismét csak egy hirtelen amatőr gondolat.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Tegnap este fragola fórumtársnak köszönhetően egy GC tulajdonosa lettem. Én is csak ajánlani tudom, nagyon korrekt, az átadott gép nagyon szép állapotú, a tampere pedig tényleg a legjobb vétel.
Amíg nem rendezem a víz kérdést, addig most csapvizet kap. Sikerült kisebb vitákat generálnom a kérdésemmel, de úgy látom, tényleg érdemes lenne pár házi mérést elvégezni a különböző módszerekre.
Első tapasztalatok: Hetedjére sikerült csak kicsalogatnom egy már majdnem elfogadható szintű kávét a gépből (30s alatt 22ml), hát van mit tanulni. Nem gondoltam volna, hogy a CM 702-esen is ennyit számít egy fokozat az őrlési finomságban. A szórásra még rátesz, hogy valószínűleg elég eltérő nyomással tamperelek még.
És egy újabb kérdés: bottomless/naked portafiltert honnan lenne érdemes beszerezni? Úgy olvastam kezdetekben a tanuláshoz igen alkalmas. Barista szaküzletnél láttam eddig, de ott az 58mm-es nincs készleten.
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #35311 üzenetére
Eddig úgy álltam hozzá, hogy ~25s alatt kell 30ml-nek lefolynia. Az utólagos súlymérésből mit tudok levonni? Tartsam a 25s-ot és úgy hasonlítsam össze az eredményeket?
-
-
Bazsee71
őstag
Upo: Így képek alapján gyönyörűnek tartom ezt a gépet, már csak a design csábítja az embert, hogy birtokoljon egy ilyet. Kellemes időtöltést vele, egy alapos szerviz után biztos örök darab!
Telefonon nem keresgéltem, de most gépnél ráellenőriztem a Gaggia Espressora, megvan még. Még a végén meg kell vennem munkahelyre, akkor pedig otthon már kollektíven bolondnak néznek. Valaki vigye el, nem kell a baj.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #35432 üzenetére
Na nem hagyott nyugodni a dolog, ötödjére egész jól sikerült a dolog. Finomabbra őröltem a kávét, és kevesebbet tettem a kosárba. Az elején volt egy kis spricc, aztán szinte teljesen középre beállva lefolyt, igaz kicsit lassan. Az érdekes az, hogy sima karral a 702-esen eddig 14-es őrlési finomság mellett jött le szépen a kávé, a nyitott karral vissza kellett mennem egészen 8-ig (valószínűleg a 9-es lesz a jó állás). Egyébként egy szimpla kosárral próbálkozom.
-
Bazsee71
őstag
Milyen kávékat tudnátok ajánlani, amik önmagukban egy "édeskésebb" ízvilágot képviselnek? 4-4500 Ft/kg árkategória fölé nem mennék, mert még erősen pazarlok.
Most La Piazza és PinUp van, fel-le játszok a hőfokkal, de szerintem nem ezt keresem.
Más:
Munka ügyben az elmúlt 2 napban sokat utaztam, volt alkalmam járni az Expolygonnál és a Danettinél is. Mindkét helyen csak kis tételben, apróságokat vettem (nagykereskedők az ilyet nem nagyon szokták szeretni). Röviden annyi a tapasztalatom, hogy a Danettinél nagyon készséges volt a kiszolgálás, az áraik is rendben vannak, szívesen visszatérek oda (közelebb is vannak Kaposvárhoz).Kávékorzó tesztekben a gyengébbek kedvéért igazán leírhatták volna a tesztelők a bevált hőfokot. Vagy valami okból kifolyólag szándékos lehet a ködösítés?
-
Bazsee71
őstag
Igyekszem minden szempontból analizálni a csapolásokat, most pont tapasztaltam is, hogy amilyen hőfokon a La Piazza még világosabb cremát produkált, ott a PinUp már túl sötét volt. Ezeket egyébként fel is jegyzem, az a biztos.
Xabi78: akkor jó irányba mozdultam, nálam 93 °C körül jött jól a La Piazza, PinUp-pal most 88-89 °C körül kísérletezek.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Teljesen bele vagyok bukva a hazai/külföldi kávés oldalakba, már-már kórosnak érzem. Egyelőre jó játék, csak a kidobott kávét sajnálom. Így kicsit gyorsan fogy, ezért is keresem már most a következő alanyt. Tudom azzal is érdemes bátran kísérletezni, ezért ha már itt van helyben, lehet kipróbálok majd egy zöld Brando-t.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Xabi78 #35503 üzenetére
La Piazza és PinUp esetén neked sikerült a keserűséget a hőfokkal valamelyest redukálnod? La Piazza esetén nálam is kell a magasabb hőfok, különben gyenge a crema, PinUp-nál látok lehetőséget még nagyobb játékra. Vagy ezektől a kávéktól ne erre számítsak?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #35514 üzenetére
Közben megválaszolom magamnak. PinUp esetén most a hőfok további csökkentésével sikerült igen jó ízeket elérnem, próbaképpen megyek majd még lejjebb is. Ha kifogyott a daráló, megyek vissza La Piazza-ra, de tartok tőle, hogy ott nem adja magát a megoldás, mert magasabb hőfokon is már elég világos, gyenge volt a crema.
Egyébként kezdő naked/bottomless portafiltereseknek egy tipp, én angol fórumon találtam rá (lehet volt itt is, de nem árt, ha valaki itt fut bele): channeling esetén nálam egyből megoldást jelentett az őrlemény mennyiségének csökkentése. Ha szétnyomja a megduzzadt kávét a felsőszűrő, akkor kezd el minden irányba spriccelni. Mióta erre figyelek, mind szépen folyt le. olaszpresszo.hu leírás nagyon jó szerintem, de channeling esetén nem kell egyből nyomás problémákra gondolni.
(#35522) meander: Egyébként bevált, tényleg nem kell hozzá állítani a darálót? Mennyit gondoltál érte?
[ Szerkesztve ]
-
-
Bazsee71
őstag
Pont kávé témában lenne kérdésem, és hőfokokat fogok írni az egyszerűség kedvéért. Adott ugye egy PID-es rézcső tuningos GC. Őrlési finomság már megvan, az konstans. Nyitott karral néha 1-2 apróbb spricc, de szép a lefolyás, időben is jó.
PinUp-ból sikerül már egész jókat húznom 86 °C-on (maga nemében nagyon jó, de ez sem a nagy kedvenc lesz nálam). Viszont a La Piazzával nem tudok dűlőre jutni. Próbáltam először 94 °C-on, nagyon keserű lett. Mondom nagyolok, levettem 84 °C-ra, ott már nem tudtam eldönteni, hogy savanyú vagy keserű. Akkor lőttem kicsit feljebb, 88-ra. Erre már azt mondom akár el is menne, de nem igazán ízlik. Persze próbáltam fokonként is játszani, de még nem vagyok olyan jó, hogy úgy túl nagy következtetést tudjak úgy levonni, így elkezdtem nagyolni. Érdemes még szerintetek játszadozni, vagy így már levonhatom a következtetést, hogy ez nem az én ízvilágom?
Az csak érdekesség, hogy a La Piazza esetén mindig van 1-2 apróbb spricc, PinUp esetén pedig konstans "hibátlan" a lefolyás.
Következőre már biztos csak tiszta arabicát veszek, próbálkozom majd a Brandoval.
-
Bazsee71
őstag
Nem tudom nálam mi lehet a gond, 4 órája kávéztam, de még mindig azt a keserű ízt érzem a számban. Hasonlóképp indult a PinUp is, de ott sikerült megtalálni a megfelelő állapotot. Teszek még vele 1-2 próbát, úgyis van még fél kiló, kezdőként nem merem még a kávéra fogni, hogy nem az igazi.
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #35609 üzenetére
Hát én most megint vagy 40 percig hangoskodtam a gépekkel konyhában, de semmi jó nem sült ki belőle. Próbáltam 80 fokon is, úgy elég savanyú lett. Aztán vissza 86, 90, az sem volt jó.
(Még cukorral és tejjel sem.)
Aztán visszatértem PinUp-ra, az élvezhetőbb eredményt produkál, kis cukorral elkortyolom, de nem az én ízvilágom, abban is ott van az a kesernyés íz. Most böngészem megint a kávés oldalakat, keresem hol szúrhatom el. Az idő elvileg jó, 25s alatt jön le egy espresso. Gép rendesen bemelegítve, csapolások között 5-7 perc, hőfok stabil. A felsőszűrőt öblítem, és tisztítgatom is minden eresztés után. Gyantapatron miatt rossz a pH? Túl erősen tamperelek?Ne haragudjatok, hogy ezzel fárasztom itt a társaságot, de kissé tanácstalan vagyok. Az a helyzet, hogy nemrég szüleimnél egy Brikkával és egy Skertonnal ízre jobbat lőttem, csak egy kicsit citrusos savas utóíze volt, amit egy kis cukor szépen elvitt. Itt ez nem sikerül. Náluk Lidl Costa Rica Tarrazu-ból jött ez, még csak nem is egy premium kávé. Holnap lehet elhozok egy negyed kilót próbaképpen, és akkor talán kiderül, hogy nem az én ízvilágom amit most próbálgatok, vagy csak totál béna vagyok még.
Ha netán van itt gyakorlottabb kaposvári fórumtárs, akkor próbára adnék az alapanyagból, az ő tapasztalata is egy fontos visszacsatolás lenne.
-
Bazsee71
őstag
válasz Agostino #35622 üzenetére
A szűrőt a géphez kaptam, szimpla, és LF van beleütve. Tömörítve kb. fél mm-rel a perem alatt van az őrlemény. Tölcsérrel és 41mm-es tamperrel csinálom, holnap délután megmérem hogy hány gramm, de egyelőre csak 1 gramm pontosságú konyhai mérlegem van. Lövök majd képet is.
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzáállást. Remélem senkit nem riasztok el a Pacificaffe-tól.
P&Y kávékat is ki fogom próbálni, holnap pedig ha minden igaz kapok otthonról próbára az említett Tarrazuból. Szuperautomatán pár kilót elfogyasztottam belőle, Brikkához is használtam, valamennyire már ismerem. Egy próbát megér.
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #35635 üzenetére
A héten lesz meg az 58mm-es tamperem, addig csak szimplázni tudok. Dupla toleránsabb, azért javasolt? Olyan szempontból nem bánom, hogy szimplával tanulok, mert így is a kávék jó része a lefolyóban landol, duplával még többet pazarolnék.
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #35643 üzenetére
Egy ideje próbálkozom espresso-val, ha van alkalmam beülni valahol egy kávéra. Megmondom őszintén, hogy többnyire csalódás, de pl. pár hete Pécsen ittam egy szerintem(!) jót, az Pascucci volt.
Ezt meg csak így OFF-ként, mert még fővesztéssel jár, de múlt héten Bp-en egy Illy-hez volt szerencsém (nem én választottam helyet), amire a "kellemes" volt a legjobb kifejezés. Semmi kimagasló íz, de semmi rossz sem volt benne. A Pascucci köröket vert rá, de én már egy kellemessel is kiegyeznék most otthon. -
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #35649 üzenetére
Én meg 3-4 szimplát húzok reggel (attól függ, hogy sikerül, illetve mikor adom fel), amiből kettőt iszok meg, aztán ugyanez délután.
Csak nyitott kart használok, az olaszpresszo.hu-n leírtak szerint: kocogtatás, fogpiszkálós körözés, stb... Csapolásokat szépnek mondanám, néha 1-2 apróbb spricc fordul csak elő.
Diagnosztikai jelleggel felvettem már pár csapolást, majd este teszek fel privát youtube videót, hátha látszik azon is valami.
-
Bazsee71
őstag
Hát, most nem kicsit érzem kellemetlenül magam. Napok óta siránkozok, hogy milyen keserű a kávé. Aztán ma pár órát megint böngésztem többnyire külföldi oldalakat, mert senki más nem írt hasonlókat az általam próbált kávékról, szinte biztos voltam benne, hogy nálam van a probléma.
Fogtam a PinUp-ot, a gépet beállítottam 92 °C-ra, és csapoltam egy bő 40 másodperceset, mondom legyen keserű. És jött a pofára esés, hogy amit eddig éreztem az bizony nem keserű, hanem piszok savanyú volt...
Ezzel a húzással kapott egy keserű ízt a kávé, illetve egy erőteljes szárazságot, de 100x ihatóbb volt mint a savanyú korábbi lötty. Végre megjelent a csapolás végére egy világos pötty a cremán, jelezve hogy ott már nem az igazi.
Úgyhogy most a tanulási folyamatot indítom elölről, szabadabban értelmezve a szabványos espresso fogalmát. A csapolást felvettem, észrevételeket, kritikákat továbbra is szívesen fogadok.És mégegyszer elnézést, nagyon kellemetlen ilyet tévedni...
-
Bazsee71
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a reggeli hosszúzás csak az egyik véglet kipróbálását szolgálta, azt pedig sikeresen. Az itt javasoltak alapján most elkezdem felfelé tornázni a hőfokot. Már ez a reggeli elrontott kávé is egy kellemes szájízt hagyott maga után (fogyasztás közben azért nem volt olyan jó). Újra értelmezem most majd a La Piazzát is.
OFF: a gold classic nagyon ütős!
-
Bazsee71
őstag
LED szalag, 4000-4500K színhőmérséklettel, lehet akár dupla sorban is (fényerőtől és igényedtől függően). Tápot, szalagot, kapcsolót/szabályzót érdemes ebayről beszerezni, viszont az alu sínt amibe teszed, azt csak itthon tudod megvenni. Akár olyan kapcsolót is vehetsz hozzá, hogy az alu sín érintésével (bárhol) tudod be/kikapcsolni.
Privát helyett inkább offban írtam, hátha más is hasznosnak találja. Jövő hónapban hasonlót tervezek jómagam is, de pontos típusokat, eszközöket még nem böngésztem.
(#35768) szszab: ha ez a Lidl-s kávé, akkor én is kíváncsiságból leemeltem a polcról, elolvastam az elkészítési javaslatot, majd vissza is tettem.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Nana, a 4000-4500K a daylight kategória, nem összekeverni a kékes kínzóeszközökkel (5000K már bántó). Szüleimnél konyhába ilyet raktunk (mondjuk az nem is ebayről volt, vásárlás előtt próbáltuk), nagyon jó fénye van és a színeket sem torzítja. 3000K alá nem javaslok menni, az már nagyon sárga.
-
Bazsee71
őstag
Megvilágosodva a keserűség-savanyúság fogalmak kapcsán, elkezdtem a hőfokkal felfelé kísérletezni. 96 °C-on 28-29s körüli csapolásnál maradt benne egy kis savanyúság, de már teljesen jól fogyasztható volt.
Ezután 97 °C-ra emeltem a hőmérsékletet, és próbáltam kicsit kevesebbre venni az őrleményt, de ez valószínűleg nem sikerült, mert még mindig lassú volt a lefolyás (azt tapasztaltam, hogy ha az őrlés finomságából veszek vissza, az már túl nagy ugrás, illetve a csatornásodásból is a túl sok őrleményre következtetek). Ez a minimális hőfok emelés tovább csökkentette a kávé savanyúságát, de mint ha ki is herélte volna. Hígnak tűnt, minden jellegzetes íz nélkül. Ebből lehet arra következtetni, hogy ennek a kávénak az ízvilágához tartozik egy minimális savanyúság, azzal együtt hozza csak a többi összetevőt?
Barátnőm anatómiai ismeretei messze túlmutatnak a tudásomon, így szépen felvilágosított, hogy a savanyúságot a nyelvem oldalán, a keserűséget hátul érzem. Ízanalfabéta vagyok, 2 napja ezt figyelem, és tényleg.
-
Bazsee71
őstag
válasz Gigi01 #35930 üzenetére
Ha a szarvasi adaghoz vagy szokva, akkor arra számíts, hogy a 4 személyes Brikka is csak 2 szűkös kávét ad. Mivel darálod a kávét? Ha késessel, az nem lesz jó a Brikkához. Legalább egy kézi őrlő kell hozzá, amin be tudod állítani a megfelelő szemcseméretet.
A Brikkával készült kávéban rengeteg új íz jelenik meg, aki a hígabb, gyengébb kávéhoz van szokva, annak nem is feltétlenül ízlik. Azt tudom javasolni, hogy próbáld meg valakinél megkóstolni mit produkál.
Én kaposvári vagyok, szüleimnek vettem tavaly 4 személyes Brikkát és egy Hario Skertont. Ha erre jársz, én szívesen főzők vele egyet, akár Palomából is. -
Bazsee71
őstag
válasz lumija620 #35934 üzenetére
Nekem anno a Skertont javasolták a Mini helyett, méret és minőség szempontjából. Minivel nincs tapasztalatom. Rhino-t mondják a legjobbnak, de akkor nem sikerült a nyomára akadnom.
Újabb kérdéssel állnék a társaság elé. Ma sikerült a gyári dupla szűrővel egy egész jót csapolnom, mondhatni eddig a legjobbat, rögzítettem is. Pár apróbb spricc még van, azonban jó a lefolyás, az íze éppen kicsit lett csak keserű (94 °C). Réz vízterítőt kapott a gép, gondolom kevesebbet hűl rajta a víz, egy fokkal lejjebb megyek a következőnél. A szűrőbe ~14g őrleményt tettem (nincs még 0,1g-os mérlegem). Miután kész lett a kávé, kóstolgattam, csak utána vettem le a kart, itt jött a probléma: feltapadt az őrlemény a felső szűrőre. Sajnos már tegnap is így jártam. 14g alá kéne venni a mennyiséget, vagy egyből lekapni a kart? Ezt mitől fordulhat elő?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
PY coffeenál vásárlás esetén van lehetőség referencia kóstolásra (persze nem ingyen), vagy csak a honlapjukon megjelölt helyeken?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Xbox Series X|S
- Politika
- NBA és kosárlabda topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen autót vegyek?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...