-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Surda-
őstag
válasz Silent77 #25969 üzenetére
Az a műanyag kicsi.
Ahol nem megfelelő a tömörítés, ott utat talál a viz, atzubog, csatornásodás címszó alatt tudsz rákeresni.
A kávépogácsán is látni.
Addig max a csavarhúzós finomítással próbálkozhatsz, abban pontos infókat nem tudott adni a többi 800-as tulaj? Tuti jól van osszerakva a daráló?"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Surda-
őstag
-
dugesz77
őstag
válasz Silent77 #25971 üzenetére
Pedig ha hamar átszalad a víz a pogácsán akkor szinte biztosra mondom,hogy a daráló nem darál elég finomra. A gyári műanyag tampert használom én is az egyszemélyes LM kosárhoz(még nem vettem 41mm tampert ) és "simán" megoldható a tömörítés vele. Kicsit furcsa hogy a skálán túl van még három fokozatod. Nem szabadna lennie. Még mindig azt mondom,hogy rosszul van összerakva vagy valami el van benne törve/hibás. A darált kávé simán folyik a gépből vagy összetapadva gurul ki kisebb nagyobb golyók formájában? Illetve folyamatosan jön a gépből a kávé vagy meg-meg állva akadozva jön ki a örlemény? Egy videó segítene..
-
adriankoooo
senior tag
válasz Silent77 #25973 üzenetére
Szitálj! Ha össze vissza rögös az őrlemény akkor is át fog zubogni. Ne tiszta erőből tamperolj! Az mindig legyen FIX 14-15kg. Ha szitálsz és fixen tamperolsz, már csak a darálón kell megtalálnod a megfelelő fokozatot. Aztán ha már szépen folyik, jöhet a hőmérséklettel való játszás. Tamper fog kelleni, de amíg nincs "játszhatsz" a műanyaggal is, csak kövesd a fentieket.
Még valami, szerintem szitálással hamarább jön a sikerélmény egy egyszerűbb darálóval. Nyilván egy komoly ipari ami nem rögösít és szépen darál ez a módszer kihagyható. A kis Ascasoval sokkalta jobb eredményt érek el. A CM is hasonló lehet.
Darálót elvileg úgy is lehetne, hogy addig tekered amíg a kések össze nem érnek és onnan jösz visszafelé.
Illetve az is lehet, amit dugesz77 ír: rosszul van összerakva. Mintha másnak is lett volna ilyen problémája itt?!
[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
válasz Silent77 #25976 üzenetére
Azt is vedd figyelembe még, hogy ha fokozatot állítasz az nem egyből jelenik meg az őrleményen, csak ha full kitisztítod az őrlőt. Kell egy 2-3 darálás amíg beáll.
Szűrőből nem kell túl sűrű. Nekem van egy 5cm-es azzal nem tudok szitálni, túl sűrű. Van egy 10cm körüli az OK.
"Tamperlással kapcsoltban, ha erősebben csinálom, akkor ugye tömörebb lesz, és lassabban kéne lefolynia, nem? Tehát ha kevésbé fogom, akkor még gyorsabb lesz a lefolyás."
Igen így van, de ne csináld erősebben: ez legyen egy fix pont.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Silent77 #25979 üzenetére
Mára tényleg befejeztem.
Mindjárt kelek.
Volt még kis paloma kávé gondoltam ledarálom minusz hármon.
Ott daráltam utoljára... Sokkal finomabb lett a szemcse szerintem. Le is főztem szimpla szűrőbe. 20mp 28ml kb. Remélem holnap jó lesz élesbe, de videót azért készítek.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
jolti
senior tag
válasz Silent77 #25982 üzenetére
Ne cserélgesd a kávét össze-vissza! Már vagy a negyedik felét írod, hogy most ezt főzted, most meg azt!
Míg meg nem tanulsz rendesen kávét készíteni, addig egy féle kávéval gyakorolj be egy rutint, ne minden második daralasra másfélét, mert az életben nem tanulod meg így a daráló beállítást. Ha már megy egy adott kávéval az 'iskola lefolyás',akkor próbálj majd másikat. Persze később már cserélgetheted, de először tanuld meg az alapokat. -
killerjohn
addikt
válasz Silent77 #25986 üzenetére
Figy, nekem a K6-al a Molinari Espresso 41.5 "vonal"-ra lesz rendes lefolyású, miközben a {nemmondjukanevét} 100% arabica 46-on kezd el egyáltalán lejönni. Ha összevissza váltogatod a kávét, akkor biztos, hogy nem fogod megtalálni azt a pontot, ahol konzisztens eredményt kapsz.
PS: noob vagyok én is, nem okoskodni akarok
-
krupiz
csendes tag
válasz Silent77 #25997 üzenetére
Nekem ugyan a CM70-es van, de fotók, és youtube alapján az őrlőmű része teljesen egyezőnek néz ki. Mint azt már rajtam kívül mások is mondták alátéttel kellene próbálkozni. Nézz kürül a dobozában, hátha csak nem találtad meg. Ha nincs meg mégsem, akkor 14x7,25x0,2 vagy 0,3 ami kell hozzá. Egy jobb kötőelemes boltban (én a Faboryt ismerem) van ilyen hézagoló alátét néhány forintért. De ha van eszköz és kedv akkor szerintem sörösdobozból is le bírod ezt gyártani
-
ronin s8
senior tag
-
soldier2
őstag
válasz Silent77 #26000 üzenetére
Nekem is elment az első negyed kiló nagy része a lefolyóbaaz Imattal. Egyszer meglesz a kezdő beállítás, utánamár nem lesz gond. Csak azt tudom mondani neked is, mint Killerjohnnak. Kitartást, ne add fel. A géppark jó, kell pár elrontott kávé, amíg belejösz, mint kiskutya az ugatásba. Killerjohnnak a szerencséje volt, hogy a használt daráló már be volt nagyjából állítva, neki csak finomhangolni kellett.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jolti
senior tag
válasz Silent77 #26034 üzenetére
Nem haragszom, félre ne értsd, csak már mindenki segíteni akar, erre meg Ronin letol itt bennünket.
:-)
Mindent felejts el és kezdjük elölről.
Allitgass a csavarral, a finomállító tárcsával, ráolvasással addig amíg a tárcsák 1-es fokozaton össze nem érnek -kávé nélkül, járó motorral csinald-.
Ilyenkor egy érdekes cicergo hangot hallasz.
Ha ez meg van, akkor vedd vissza 5-6-os fokozatra és készíts egy kávét. Egyből látszik,hogy jó lesz e. Ha nem jó akkor finomíts, vagy durvíts az őrleményen, azt majd látod.
( De ez is benne a kb. 1000 darab beállítós videóban a youtubon.) :-) -
soldier2
őstag
válasz Silent77 #26046 üzenetére
És el tudtad érni a majdnem összezárt állapotot? Amikor már hallani a "cicergést"?
Bár ha megvolt a jó lefolyás, akkor ennek jelentősége a jövőbeni szét/összeszereléseknél lesz. Amit leírtál, hogy mit, hova állítottál, az számomra nem egyértelmű, de nem is ez a lényeg. 6-os fokozaton van jó lefolyásod, 3-on vsz befullad a gép, és el tudsz menni -3-ig? Nekem ez így jónak hangzik.
A kávé ránézésre szép, nem túl világos a crema, bár ezt a fehéregyensúlybeli változások miatt nehéz megítélni. Amit mobillal fotózok/videózok, mindig olyan mintha szőkülne, pedig nem is. Grat. Az ízéhez nem tudok hozzászólni, van, hogy az ember megszokja a rosszabbat, és idő kell míg rájönnek az ízlelőbimbók, hogy van jobb is. Kollégákat sem tudtam meggyőzni, hogy jobb ízű a POD-os kávé mint a Tchibo kapszula (igazság szerint én sem voltam meggyőződve, de folyatttam a keresgélést, már az is egy élmény, így 3 főre munkahelyen van egy kapszulás, meg egy podos gép, főnök azért sem iszik ott, inkább a titkárnővel főzeti Szarvasin az Omniát, mert az a legjobb LOL)[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jolti
senior tag
válasz Silent77 #26046 üzenetére
Gratulálok, alakul. Így képről mintha kicsit világosnak tűnne a crema, de lehet csak a fotó miatt van.
Nekem is kell hozzá amúgy a fehér porcelán, hogy megítélhessem, mint Roninnak. Szívemből beszélt.
Én valahogy a ristrettot, espressot, cappuccinot nem tudom elképzelni másban, mint fehér ( elég, ha a belseje fehér ) porcelánban.
A többi lehet üvegben, de ehhez ragaszkodom.
Most már tudsz játszani, a 6.-ik fokozat az jó. Onnan még tudsz lejjebb menni hatot, ha kell. Ha nem, akkor meg megint szétszed, csavar arrébb és kész. Mondjuk én jobban örültem volna neki, ha megciceregteted a késeket és onnan jössz vissza, mert az, hogy te szemre mit látsz az nem mérvadó, mert lehet nem csak az egy ricni van benne, amit te gondolsz, hanem 3-4 is. Hidd el, ha nem állat módjára tekered össze és nem egy óráig hagyod ciceregni, akkor semmi baja nem lesz.
De végül is, amit írtál lefolyás, + a kép, az jó, most gyakorolj és gyakorolj, innen már lehet állítgatni le-fel nyugodtan. Majd szépen belejössz, meg kiismered a cuccokat és nemsoká eddigi életed legfinomabb kávéit fogod inni, ráadásul otthon. ( Mondjuk a családod, barátaid kicsit zehernyésnek fognak nézni majd, de ez ne térítsen le erről az ösvényről. Mikor majd hümmögve isszák a fini kávékat és capukat akkor kicsit megértik majd! Bár akkor sem mind. Mert úgyis lesz olyan aki a szarvasival is főz ilyet... )[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Silent77 #26061 üzenetére
Vedd le a műanyag habosítót (panarello), marad egy kis csonk, a végén egy lyukkal. Kicsit nehezen ér bele, de úgy is meg kell dönteni az edényt picit. A többit csináld a leírásnak megfelelően, és olyan lesz a hab mint a kávézókban. Kelleni fog egy rendes habosító edény idővel, nekem az nélkül a kezdetekkor nem sikerült. Már egy kicsit jobban megy, bár latte artból még csak a teleholdat tudom kiönteni (mivel én csak espressot iszom, így gyakorlásra nincs sok esély)
Külön köszönet Joltinak, eme hiánypótló alkotásért: [link]
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Peti...(16v)
tag
-
soldier2
őstag
válasz Silent77 #26086 üzenetére
Tehát leginkább akkor folyik, mikor az opv-njön vissza a víz? (ezt inkábbahozzáértőktől kérdezném,gyanítom, hogy te nem tudod a választ).
Adarálóban lévő fémlemez vsz a tárcsák közül kijövő kávé lassítása a szerepe de ezt is csak gyanítom.Adriankooo: mert a panarello végén 3 lyuk van, és leginkább nagy buborékos hab lesz, míg ha leveszed akkor szép, sima mikrohab.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Peti...(16v)
tag
válasz Silent77 #26086 üzenetére
Nem lehet azt a fémlapocskát egyszerűen kiszerelni?
Ezeknek a kis darálóknak (meg a nagyoknak is...) mind vannak ilyen rejtett "hibái", de a kávés társadalom előbb-utóbb megoldja ezeket a gyártó helyett Az Iberitalhoz is kijött már néhány tuning, pl. csőr kireszelése, fokozatkijelzés, csendesítés, a Lux-hoz fokozatmentesítés. Az Ascaso-t is kapirgálni meg püfölni kellett, hogy mindent kiadjon és még úgy is maradt benne valamennyi őrlemény. -
simi.esp.28
csendes tag
válasz Silent77 #26086 üzenetére
Sanszos, hogy a víztartály tömítésénél megy el a víz, csak így lehet vizes ott a tartály és a gép között.
De persze bármi lehet, érdemes lenne valahogy megfigyelni, hogy honnan jön a víz.Ez a víztartály tömítés amúgy könnyen beszerezhető, sok automatában is ilyen van.
-
-
And06
aktív tag
válasz Silent77 #26086 üzenetére
fú, na ez gáz, persze az árat is figyelembe kell venni, de akkor is kicsit soknak tünik. ennyi nem maradt az iberitalban, ott a csőr peremén volt egy 2mm magas akadály, amin egy hústüvel vagy kiskanállal át lehetett kotorni a garatban álló őrleményt.
ha van ötleted, hogy lehetne megoldani, szerintem sokak örülnének neki. -
Surda-
őstag
válasz Silent77 #26102 üzenetére
Nézd,én a 702-ről tudok beszélni,ebben is benne maradna jópár gramm.
Darálás után ráütök kettőt a tetejére és kijön minden, minimális marad benne, nem tudom elképzelni,hogy a 802-vel ez ne működne.
Ha tejeskávét csinálsz,ne felejts el minden kávé után légteleníteni.
Gőzgomb benyom, a tetején lévőt kinyitod,mintha gőzölni akarnál,pumpa elindít és addig vársz,míg már csak víz jön a gőzcsövön, akkor eltávozott minden gőz.
Gőzgomb kikapcs, gőzt elzár, pumpa leállít .[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen