-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Engem egy ilyen otletért kitagadnának mehetnék a garázsba kávézni.
A Pharosnak nem az alján van az urítő ki lyuk? Vagy azt áttervezték?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
reset
senior tag
Farigcsáld csak nyugodtan....Én még csak az 1/3-adnál tartok. Ma irányfényt biztosító lámpát szereltem a fűszertartó polc bal felső sarkára - merthogy a daráló és a főző éppen alatta laknak. Azt mondtam az asszonynak, ő is hasznát fogja venni, amikor a rántani való szeletet panírozza. Átvilágít az a pult túl felére is
-
soldier2
őstag
Lehet, hogy viccnek szántad, de a megfelelő izmok erősödése elég rövid idő alatt bekövetkezik. Világos pörkölésű kávéknál az elején nem tudtam helyben tartani, most meg már könnyen megy akár 2-3 dupla darálása is. A másik trükk, hogy ha gyorsabban tekered, könnyebb forgatni, de többet kell tekerni. A világos pörkölésű kávét érdemes gyorsan tekerni.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
sóhaj
én tényleg nem akarok senkit meggyőzni, csak a magam szempontjai a kérdés. örülnék, ha jó lenne nekem is egy ilyen kézi, mert az őrlőművét nagyon szeretném, ezért nyilván drukkolok a dolognak (ennyit a csakazértisről...), de az én szememben teljesen extrém, amiket itt írtok. nem írom, hogy röhejes, de ha őszinte akarok lenni és megnézem magam egy reggel a hústűvel a kezemben, hát, de, röhejes. és egyébként nem is élvezem minden részét a folyamatnak, leginkább a darálás részét utálom. azt szeretném, amit a kávézókban, szépen kicsattogtatok egy púpos töltést a szűrőbe, elhúzom a tetejét az ujjammal és kész. ehhez képest esőtánc még az elektromos darálózás is otthon. gyűlölöm.
szóval nincs abszolút igazság, ami középen volna, neked minden bizonnyal tök jó lesz (ezért vetted), nekem meg minden bizonnyal nem (ezért nem vettem eddig sem és ezért reagálom a beírásaitokra azt, amit).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
A Pharos, ahogy a Mahlgut is komoly küzdősport. Én sielés alatt két kispárna között szorítottam a térdem közé. Fantasztikus espresso-kat ittam az elejétől a végéig. Egy Caravel is velem volt. Egy Golf-fal utaztunk 3 nem kicsi gyerekkel. Na Parci, ez a legnagyobb ütőkártya egy jó manuál őrlős kávéfanatikus kezében.
A HG1-el, csak az igazán fanatikusok utaznak. Azt igazából komfortosnak nevezném.
De back to pangó őrlemény. Azt mondtam, hogy totál felesleges a porszívózás (látatlanban) gumilabdázás után.
Kíváncsivá tettem magam. Hehe. Most szétszedem a lapoctörésem óta itthonragadt LSM-et. Ezzel 3 évig őröltem szintén (egyszerre újítottam fel 2 szetet) azoknak a vásárlóknak, akik nem akartak szemest. Az őrlés nem választható egy ideje, így felszabadult.
Jönnek hamarosan a képek.
[ Szerkesztve ]
-
-
hifis50
csendes tag
Kellően felhúztam a kávéhobbistákat ezzel a csodadarálónak induló valamivel, és nyilván jólesik, ha hivatkoztok rá. De egy kicsit komplikáltabb lett a dolog, mint ahogy az indulásnál látszott. Nem véletlen, hogy a használható mintadarab megszületése is húzódik, mint a rétestészta.
Ami változott ennyi idő után:
Megjelent egy konkurens, (Lyn Weber EG-1), ami jelentősen megnehezíti, hogy a Combatból életképes üzlet legyen.
A nagy Robur kés, amire ez a konstrukció épül, ennél a külső kés forgatása felállásnál a kézi hajtányos fordulatszám tartományban inkább filterkávéhoz jó. Presszóra kell a nagyobb fordulat. Így jött képbe a fordulatszám szabályozás.
Nagyobb fordulaton viszont már a centrifugális erő hatása beleszól a buliba. Ekkor már nem ürül ki olyan flottul a kávétörmelék. Kell 3 -4 rövid újraindíás, hogy eltávozzon minden őrlemény. Ezt lehet automatizálni, de ez mindenképpen egy nem túl elegáns bonyodalom a működésben.
Továbbá általában is igaz, hogy a szokásos 7 - 20g, vagyis 1 adag kávé sokkal lassabban darálódik, mint a szokásos belső kés forgatásánál.
Tehát ez egy nagyon egyedi konstrukció lesz, és ezért most még lehetetlen megjósolni, mi sül ki belőle.
De a tehetetlensége viszi az ügyet, ha lassan is, de 3db próbapéldány elkészül. Ezen dől el, hogy a használhatósága, de főleg az őrlemény minősége, "ízbéli képességei" érdemessé teszik-e, hogy folytassuk a projektet.
Nyárig ez kiderül. -
meander
tag
na én meg ezen a combba vágáson röhögtem fel... egyrészről szemléletes leírás, értem is de mégis olyan mint valami kávés akciófilm, ahol a comb megvágása árán is lefő a kofi
Nem szívózásból kérdezem, de miért nem raktok ezekre valami motort? Biztos ti is láttatok ilyen videókat... talán olcsóbban meglehetne egy ilyen csúcs őrlemény -
Kávé Kálmán
tag
A Caravel nekem is rejtély egyelőre. Idén használtam először intenzíven. Olvastam róla sokat. A home-barista-n többen emlegették, hogy művészet vele kávét elrontani. Ezt akkor én is hülyeségnek tartottam. Aztán szabi alatt kizárólag azt nyúztam és igen. Ha az ember az alapvető dolgokra odafigyel, akkor dúlván odaverős eszpresszókat tud húzni gyors egymásutánban. Nekem ez egyelőre nem állt össze, miért. A korai verziók kidolgozottsága szerintem megszégyenítő a mai otthoni gépek 95% nézve. A szépség, mint az ízlés persze szubjektív, de nekem ez minden idők legszebb "gépe".
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
A Cremináról nekem is sokáig az volt az érzésem, hogy egy játék. Ahhoz képest elég jól bírja, és eddig minden kávéval barát volt. Ma pedig tett egy döntő lépést a Ruandával való barátság felé. Eszem megáll ettől, de mikor a nagyon lassú lefolyást nem a durvábbra állítással korrigáltam (az nem volt jó, egy alulkivonatolt lőre lett) hanem fél grammal kevesebbet tettem a kosárba, hirtelen jó lett. Mintha annyira megduzzadt volna, hogy az zavart be, vagy nem tudom mi lehetett, de 18g töltet mellett mindig le kellett takaritanom a pultot és néha a falat is úgy spriccelt, 17,5g-al ment szépen. Nem lett tökéletes a lefolyás így sem, de messze a legjobb amit eddig sikerült húzni . Ma mérgemben hármat ittam, próbáltam szitálni, de már többször megállapítottam, hogy az a Hg-1-al nem barát. Úgy átszaladt a szitált őrleményen, mintha filternek daráltam volna - ki kellett dobni, az volt a negyedik kávé ma.
Deadzone: amint kinyitotta a zacskót, már ki is csapódott rá a pára. 1x fagyasztottam, a végeredmény nem győzött meg. Szelepes zacskóban egy classic cucc el kéne álljon egy hónapig.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Wolfy999
tag
Igen, volt szerencsém élőben is megcsodálni és kipróbálni a Pharos-Caravel duót. Nem katasztrófa a Pharos használata, a tekerését tényleg elcserélném a Hario-éra, ezzel egy pillanat alatt ledarálod a kávét. A kiürítése tényleg nem a legkényelmesebb, de szerintem egy kis gyakorlás után ez se lenne több idő, mint a Compak-ból kiimádkozni amit lehet. Talán ezen a téren még lehetne rajta fejleszteni, de nem megszokhatatlan így sem.
A Caravel meg egyszerűen cuki!!! Amilyen pici, olyan jó kávét készít. Játszósnak és utazósnak is príma. -
vendingo
veterán
-
Wolfy999
tag
Szerény egyszemélyes háztartásomban az egy főre jutó kávéfőző gépek száma háromra emelkedett, úgyhogy két gép is keresi új gazdáját.
Egy Fiorenzato Briccoletta E61 HX, Ábitól vettem itt a fórumon, ez 170-ért vihető.
A másik egy Simi által nagyon igényesen PID-elt és felújított Gaggia Baby, ezüst színű kocka Baby, Sestos PID-del. Neki legyen 65 az ára.
Mindkettőhöz jár nyitott és rendes kar is, IMS 200-as felsőszűrő. Mindkettő hiánytalan és szép állapotban van. A Baby-nek van egy apró hibája, a gözgomb megadta magát, így csak a PID-del lehet gőzölésre kapcsolni a kazánt.
Este talán lesz időm rendes hirdetéseket csinálni nekik. -
soldier2
őstag
Én is úgy szeretem a legjobban, de nekem baj van az ízlelőbimbóimmal, vagy az asszociáló képességem nem fejlődött ki rendesen. Nagyon szeretem, de nincs sem epres milka, sem traubi, csak a jó öreg Yirga íz
Parci: 2 napja megbontottam a Kalmár féle Costa Ricát - valóban van benne több mint amire emlékeztem, nagyon finomakat sikerült húzni, de marad a kedvenc a Salvador. Nem emlékszem, írtad-e de nálam elég kevés hővel az igazi, szinte a Plajoc CM tartományt kell céloznom, talán minimálisan fölé megyek, de nem sokkal (hőmérsékletet szándékosan nem írok). A Yirga viszont sok hőt kíván, alig bírom kellő mértékben felhúzni oda a Creminát (cserében többet tudnék egymás után csapolni ha kéne, mivel erre a szintre spontán is visszahűl. A Costa Rica már a másodikra is borogatást igényelne, de nincs rá szükség, egyedül iszom)
h1mpi: amit keresel, nem létezik. Már egy jobb kotyogósnak is kell a daráló, espressozni meg nem lehet daráló nélkül.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vendingo
veterán
"Most először érzem, hogy hardveresen elértem azt ami kell, nincs késztetésem újra, másra."
Ezt már én is sokszor éreztem, de sajna hamar elmúlt. Darálóból már nem nagyon van hova tovább, de a tökéletes kivonatoló eszköz még továbbra sincs meg. Még mindig a GB van, nem találtam semmi jót
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
jveres
csendes tag
Az én váltásom fő oka az ízlésbeli preferencia. Az Audi jobban bejön, mint a Merci Amikor összehasonlítottam a 2 gépet, a CT1 ízvilága közelebb állt hozzám.
Én a helyedben óvatosan bánnék ezzel a "hardveresen elértem, ami kell, nincs késztetésem másra" kijelentéssel. Nekem is volt ilyen érzésem és most meg... -
soldier2
őstag
Ha jól emlékszem, ugyanezt írtam anno a Cremináról, és épp ezért szeretik ezeket a gépeket akik szeretik (mások meg épp ezért nem). Nehezebb velük napról-napra ugyanazt húzni, odafigyelést igényel, és néha akkor sem sikerül, de sokkal ritkább a nagyon rossz kávé is. Nem mindenkinek való, de lehet szeretni. Vsz ugyanezért nem "unod" még. Mert főleg hőmérő nélkül mindig más, mindig van egy kérdés csapolás előtt, hogy milyen lesz? Lehet izgulni valamiért (nálam ez akkor is megvan, ha 10-ből 9x simán húzom ugyanazt - az érzékszerveim határain belül, lehet másnak nem lenne ugyanaz ami nekem igen)
Bazsee: azt hiszem Killerjohnak van K6-ja. Ő szereti, elégedett vele.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
"Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad?"
Uez. Nehany eve olvastam a home barista-n, hogy nagyon lamanak kell lenni vele, hogy eltold az eszpresszot. Lelkes onigazolasnak tartottam a tulajok reszerol. Aztan par honapja rajottem.
Megfejeljem a pozitiv tulajdonsagait? Most magammal hoztam Emmerichbe is. Vicces volt latni Ferihegyen a kezipoggyasz (!!!) atvilagitasakor a biztonsagiak arcat....
Sajnos fotot nem lohettunk a rontgen-keprol, pedig mindenfele sajtósnak hazudtuk magunkat...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
"A PID az Ascason a gyári termosztát helyén, a kazán közepén volt elhelyezve, így a pogácsára érkező vízhőhöz nem sok köze volt. A Bricoletta fejhőmérője már pontosabb képet ad, ott inkább a pontos berepülés a nagyobb kihívás."
ebből nem következik, amit állítasz, hogy csapolások között 1-2 fok eltérés lenne. a pid éppenséggel úgy tartja a hőfokot, mint a százas szög. teljesen mindegy, hogy szám szerint mit ír ki, ha 95 fokra állítod és csapolsz hármat, mindegyik ugyanazon a hőfokon készül (a kilépő vízhő meg lesz 95+x, ahol x egész szám. tökmindegy, hogy konkrétan mi). a bricoletta nem ilyen, az lottó , de aki kiismeri az e61-et, azzal is meg tudja csinálni jól.
"Ezekhez képest tényleg megbocsátóbb a Caravel és jutalmaz a Sidamonál gazdagon."
hogy ennek nem az az oka, hogy hőstabilabb a pid-es gépnél, az hétszentség. lehet, hogy inkább 4-5 baron készül a kofi vagy csapolás közben már nem esik úgy a hőfok, esetleg a kar miatti folyamatos nyomás, mittomén.
de odáig ne jussunk el még ebben a topikban sem, hogy a pid-es géppel az egymást követő csapolások között mindenféle hőlengés van (természetesen meg kell várni, amíg csapolás után újra hőstabil lesz a gép)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Párom lenne a legboldogabb, ha olyan szett lenne itthon, mint a tied.
Egyébként nem vetem el, csak még nem próbáltam. Jelenleg így is az őrléssel megy el a legtöbb időm, nem hiszem, hogy a Pharos többet venne el a reggelemből. Amúgy meg ha valaki nagyon ráér, arduinoval pár ezer forintból biztos megoldható a motorizáció is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fallout 76
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kupon kunyeráló
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Az EU szerint kartelleztek az indítóakkumulátorok piacán
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo (RC PRO)
- Eladó Nitro Venture TLS Snowboard Bakancs 46-os
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs