-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #27651 üzenetére
Jut eszembe, barátom Illy kapszulást vett, tanácsomra. Haveri kör, rokonság, hozzáértő megmondók álla a padlón! Nespresso és egyebek után más dimenzió. A kapszulák ára meg valami akció miatt 85 és 125 Ft között.
Szerintem 2-3 év és mindenki ilyet akar majd..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #28268 üzenetére
de, persze, ez a hx miatt van így. mondjuk az e61 fej is megér egy misét, külön életet él, 4,5 kiló, valahogy, ha nulláról építenék otthoni kávégépet, eszembe sem jutna használni.
amúgy nem nagy nyűg a használata a bfc-nek, sőt, egyszerű. kellett kicsit olvasgatnom, hogy felfogjam, hogy egy hosszabb csapolás után hosszabban is kell várni a fejre stb.
de a gyakorlatban ez ma már úgy néz ki, hogy ha kész a kofi, akkor hűtőcsapolok, ameddig kell, aztán megvárom, míg beáll a fej, aztán mehet. és a száraz, tökéletes pogi kárpótol bőven, mert azért az a vízterítés sokkal szebb, mint amiket eddig használtam (bár mintha az audrey-é is frankó lett volna).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #28358 üzenetére
Kinézetre nem tetszett, és az anyaghasználat sem fogott meg. Ezen kívül nem tudok semmilyen hátrányról, valszeg egy ideig nagyon jól működik. Alumíniumnak tűnt néhány része, ami egy ilyen kategóriánál szerintem nem elég jó. A réz, vagy bronz időtállóbb és meggyőzőbb.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
paljoc
tag
válasz soldier2 #28408 üzenetére
A catler viszont a t3 rendszerevel olcsobb mint barmelyik e61 gep, tehat otthonra a t3 technika egyaltalan nem elerhetetlen annak, akinek az e61 sem az.
Mas kerdes a tartossag, az enyemen az opv ma pl. rendetlenkedett, par csapolasnal ossze-vissza merte a nyomast, valami nem volt kerek.
Plusz ami hajmereszto, 30 ezer egy plusz kar vagy nyitott kar hozza. Ezt speciel agyrem kategorianak tartom. :-( -
-
paljoc
tag
válasz soldier2 #28427 üzenetére
Ezt maximálisan elfogadom, a vásárlásnál a használhatóság vagy bármely kiragadott tulajdonság csak egy szempont a sok közül, esetenként nem is a legfontosabb, ezer dologtól függ mit vesz az ember. Én sem véletlenül hajtok egy ezer éves Lanciát, nyilván egy pár éves Golfot, Astrat vagy Kia-t vagy tulajdonképpen szinte bármit racionálisabb lett volna venni 10 éve, de az is tuti hogy már egyik sem lenne meg azok közül, míg erre a benzintemetőre a mai napig jólesően pillantok, mikor kitolom mellőle a robogót és elindulok a valahova. :-)))
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz soldier2 #28654 üzenetére
Tari a MESTER Attila szerint nagyon hasonló a Cremina belseje, mint a Pavoni... de majd ideér és mond pontosat... ő neki volt mind2, párhuzamosan is! elvileg a Cremina előnye továbbá, h hamar bemelegszik... (majdnem olyan hamar, mint egy Pavoni! ha jól emlékszem, talán negyed órát mondott...) mindenesetre ő a Pavonit hagyta meg (és persze a QM-eket! ) és a Creminát adta el. Laczkó Gábor aka KávéKalmár (aka Kávé Kálmán) is igencsak benne van a Cremina-Pavoni témában! (volt is itt Svájcban az Olympia manufaktúrában! én most itt dolgozom mellette pár km-re, de összeegyeztetni még nem sikerült egy üzemlátogatást... )
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #28659 üzenetére
"Nehezen tudom elképzelni, hogy azzal a karocskával megfelelő nyomást tudna kifejteni a készülék, de azért rákeresek, hátha találok valami használhatót. Bár ez inkább a kisebb karos gépeknek lehet alternatívája"
Már linkeltem egyszer a nyomásprofilozós Creminá-ról a home video-mat. Amikor a 2-3 napos kávét uazzal az őrlőbeállítással akartam elkészíteni mint a tíz napost, 16 barig kellett tolni, hogy elinduljon egyáltalán a lefolyás. 16 bar. Különösebb porbléma nélkül. A caravel-t valszeg egy kicsit megviselné. De ez a hollandus Wouter gyerek elég perv kávébolond. Nincs ott hiba egy szál se.
Amúgy meg manométert is fölösleges volt igazából a Creminára akasztanom, hiszen azonos finomságú/elosztású/tömörítettségű, de arányaiban más (magasabb!!!) kávépárnán nyomod át a vizet. Innét világos, hogy totál egy ligában játszanak a kiskarosok (nyomás szempontjából) a pumpásokkal (és akkor nagyon jóindulatú voltam). Minden egyéb tekintetben utcahosszal verik azokat (vigyázat cinizmus!!! :-)).
Alább a behőmérőzött Cremina grafikonja. 15 perec alatt simán üzemkész (ahogy a Pavoni is).
[ Módosította: radi8tor ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #28680 üzenetére
4 helyre tuztem szenzort es logoltam a homersekleteket. Bojler, dugattyu folott, dugattyuter, fej. Azoknak a gorbeit latod. 15 perc alatt uzemkesz egy aktualis cremina modell. A 67-es egy kicsit ennel is gyorsabb. Ezen a meresen azt neztem, hogy mennyire vesziti el a "fejet" 3 egymast koveto huzaskor.
-
tariattila
veterán
válasz soldier2 #28687 üzenetére
igaz van egy unikális rugós-karos gépem is de a manual karos szerintem jobban használható...
a karoddal abszolút Te szabályozol mindent... a rugósnál meg a rugó ereje adott... (őrleményfinomságra érzékeny nagyon)
a Creminát simán szabályozhatod, van benne nyomáskapcsoló és egyéb filléres pimpelésre is van módod (fej-bojler szeparálása a kívánt vastagságú szigetelés beiktatásával)
szerintem a cremina az otthoni űbergép
(!szerintem!) -
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #28700 üzenetére
Hűtőcsapolás eleve nem játszik ezeknél, mert pl. egy Pavoninál ez inkább fűtőcsapolás lenne. Ez a gond is vele, hogy a fejen áthaladó forró víz tovább melegíti a rendszert, és a második shot már túl forró is lehet. Erre találták ki a vizes törölközőt. Azt körbetekered a nyakán, és ezzel hűtöd. Nyílván nagy rutinnal ki lehet tapasztalni, mennyire hűtsd, de ez alapból a feelingről szól, nem a "mindig minden ugyanúgy" elvről...
Arra tényleg PID-es pumpás gépet kell beszerezni.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #28790 üzenetére
Hát megsürgetni azt nem lehet. Emlékszel, nálam se működött. mondjuk, ott én voltam a hibás, mert előre meg kelltt volna kérdeznem, melyik kávéból szeretnél. Le volt véve a kazánnyomás robustához, ezért volt mindhárom kávé hőhiányos - és a nyomás felvitele után se állt be vagy 15 perig.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Askformore
senior tag
válasz soldier2 #28902 üzenetére
Mivel hosszú távra kerestem kávét elérhető áron, ezért az 1000 Ft körüli szegmensben kutakodtam, drágábbat nem tudnék megvenni hosszú távon. Amiket kóstoltam: Tchibo Milano Style, Tchibo Sicilia Style (ezek ízlettek), Dallmayr Prodomo, Segafredo Emozioni, Segafredo Costa Rica, Segafredo Perú, Tchibo Family, Dauwe Egberts Karaván, illetve valamelyik Omniát is.. ezek közül vicces, de szerintem az Auchanos a legjobb, kíváncsi lennék a ti véleményetekre is, akik jobban benne vannak a témában!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #29002 üzenetére
jelentem, a száz félrehajigált műanyag tamperutánzataimból az egyik jó! már izzik a sestos. ha jól látom, fragola úgy lőtte be, hogy alulról közelítsen, nem túl agresszív reakcióval (én is így lőném be).
nah, tapasztalatok:
1. nincs valakinek sestos pid-hez leírása? (auf englisch)2. az első shot olyan lett, amilyen, nem beszélünk róla. nóra azzal vigasztalt, miszerint "egy étteremben is ilyet kapok". mondtam neki, hogy első shot, bármi ér, nem vagyok elkenődve, de egyébként meg soha többet ne vigasztaljon így
3. a második shotnál már volt mire támaszkodni. beletuszkoltam 16 grammot a szűrőbe, pid-et fél fokkal lehúztam, őrleményt extra finomra állítottam, eljártam az esőtáncot és bumm. korrekt lett. krema mondjuk kevesebb, mint a silvanóval (második shot, semmi jelentősége). látszik, hogy ebbe a gyári (?) duplaszűrőbe nem megy több, így is szépen kirajzolta a felsőszűrő mintázatát. a vicctamper olyan, amilyen, de a szűkebb, mélyebb kosár sokkal ellenállóbbnak tűnik első blikkre a csatornásodással szemben (az ims 20 grammos még izgalmasabb lesz). a vízterítés is ronda szemre, mégis, ilyen hosszan nem tartott a tigriscsíkos lefolyás az 58-as gépekkel ezzel a kávéval. de érdemi tapasztalat akkor lesz, ha lesz rendes szűrő, tamper, felsőszűrő, sőt, felsőszűrő csavar.
4. a gép elég hamar bemelegszik, 15-20 perc után hőstabilnak tűnik. a csészemelegítő így, hogy a gőzbojler alszik, csak langyos, hurrá. azt sem bánom, hogy nem kell 1,5 liter vizet felfűteni mindenképp. a fej a műanyag burkolat miatt nem éget meg. a fél liter vizek pancsolása elmúlt, 5-10 fokos "tarzan" hőlengések megszűntek, egy tartály víz napokig elég. ez a része nyilván tetszik.
5. a rohadt előáztatás persze, hogy csak az automata programokkal működik, manuális csapolásnál nem csinálja , ez így annyi, mint halottnak a puszi (tudom, ulkánál nem kell előáztatás. szerettem volna azért).
egyelőre ennyi.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
válasz soldier2 #29014 üzenetére
Biztos odaver a DC de a designernek rácsaptam volna szivesen mikor rajzolta a masinát.
Főleg a műa. burkolat ami skandallum, de amúgy sem az én világom. Nem elég dzsottós.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Szyszko
tag
válasz soldier2 #29072 üzenetére
Ajánlásodra megkerestem az említett videót. Ha jól sejtem a videóban KávéKálmán fórumtárs lehet (bár ez csak tipp) Hát nem semmi cuccokkal van felszerelve, jó látni ha valakinek ennyire a szenvedélye valami, főleg a kávé
Gratulálok neki[ Szerkesztve ]
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29113 üzenetére
@szyszko: Kösz :-).
"Kézi daralók (a Mahlgut viszont a videó alapján csalódás, eléggé maga alá piszkított. Hiába, még mindig a Hg One a kézi daralók királynője . "
Cáfolom. Én voltam hüle. 20 őrlésből egyszer nem cseppentettem vizet a babokra, így annál az őrlésnél az elektrosztatikus töltöttség esése után volt egy kis potyadék. Szerencsétlen módon a szerkesztő pont ezt editálta be. Fogtam a fejem én is. Amúgy meg elég visszás, hogy kéziőrlőknél az elektromosságról kell beszéljünk. A HG-1 cseppentés nélkül ugyanilyen tisztátalan :-). A különbség mindössze annyi, hogy a MG-1 nagyobb küzdelem árán őröl ugyanolyan jól. Én legalábbis a húzások optikája, és az eszpresszók íze alapján nem tudok különbséget tenni. A HG-1 egy cirkáló Mahlgut-hoz képest. És ha lehet mondani ezt egy kézidarálóról, komfortosabb vele az őrlés.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29123 üzenetére
Kétségtelen, h a Pharos a legjobb vétel, ha lehet kapni. 1,5 évig nem lehetett. Doug és Barb még a levelekre sem válaszolt az idő alatt, amíg Tajvan és Idaho között ingáztak a Lido gyártása miatt. A Pharos totál el volt hanyagolva. Gondolom, néha az öregnek a ZZ-Top-ba is be kellett ugrania helyettesíteni. Totál stressz lehet az élete. Kész csoda, hogy nem csomóban hullik a szakálla.
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #29130 üzenetére
na, kezdjük újra...
paráról szó sincs, optimalizálni szeretném a gépet. eléggé máshogy viselkedik egy "sok vas + pid" gép így első blikkre, mint egy "kevés vas + pid". ez utóbbinál nem is baj, hogy a pid elkezd ezerrel fűteni csapolás közben, mert hamar veszti a hőt az egész rendszer. a dc-nél viszont baj, mert a fél méh-telep a fejben van, és ugyan a bejövő hideg víz miatt a szonda azt látja, hogy brutálisan esik a hőfok, de igazából ha semmit sem csinálna, csapolás után akkor is jól visszapattanna és csak egy-két fokot esne a fej (vagy annyit sem). ehhez képest a fűtőszál kb. 5 mp után elkezd folyamatosan fűteni a csapolás végéig, és több kárt csinál, mint hasznot.
nyilván nem tragédia, az ember kivárja, amíg újra hőstabil lesz a fej, de ha ki lehetne lőni a pid-et, sokkal gyorsabban regenerálódna a fej. ennyi, semmi extra. paraméterezéssel amúgy nem hiszem, hogy ezt meg tudom oldani, mert annyira más a helyzet (ilyenkor 30-40+ mp-ig ne fűtsön, máskor viszont fűtsön).
de a megoldás talán egy kapcsoló lenne, ami a pid-et vagy a pid csatlakozását a fűtőszálhoz lelövi. amúgy a silvanón van ilyen, ha átkapcsolod, akkor csapolni tudsz, megy a szivattyú, de a pid (és így a fűtés) nem játszik. anno kimértük SiD-del és már ott is emelkedő hőfokú kilépő víz volt a csapolás alatt (bekapcsolt pid-del).
röviden ennyi. szerintem megéri egyszer majd megcsinálni. ráadásul így bojlert tölteni is lehet anélkül, hogy szétégne a fűtőszál.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Nokia 3210 - felélni az örökséget
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Wuthering Waves
- Monitorkalibráló eszközök
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ukrajnai háború
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen