-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
válasz hunspikey #19300 üzenetére
ha nincs megégve, és túl töménynek érzed, akkor a lehetőségek:
1) gyorsabb lefolyás (előbb megállitva), de ez elég proli
2) kevesebb kávé, finomabb őrlés, hogy ugyanaz a mennyiség jöjjön le, hátránya hogy nem tudod szintbe hozni tömörités előtt
3) MÁSIK KÁVÉ!!!!milyen kávéról is van szó?
-
And06
aktív tag
válasz hunspikey #19325 üzenetére
milyen gépparkod is van?
15k-ba szinte minden belefér. azt kéne előbb tisztázni, milyen izeket szeretnél, ugyanis a bitangjó ezt még nem definiálja
friss kávét rendelj mindenképp, pl casino mocca, paljoc, kapuczinertől. a casmonál újhullámos cuccok vannak csak, lehet nem azzal kéne kezdeni. -
And06
aktív tag
válasz Agostino #19457 üzenetére
kezdjük a kályhától,
1) kéne tudni hogy milyen idős a kávé. ha >3 hónap, akkor döglött, nincs min csodálkozni.
2) világos(nem sötét) pörkölésü 100%A kávénak sosem lesz olyan cremaja mint egy olasz pörkölésü robusztabombának.
3) az őrlőt/hőfokot minden kávéhoz külön be kell lőni. teljesen normális, hogy más beállitás kell. ha világos és vékony a crema, akkor kevés a hő és/vagy gyors a lefolyás. -
-
-
And06
aktív tag
válasz norral #19560 üzenetére
Blaze nem véletlenül ajánlotta, neki is olyan van. Viszont páran befürödtek vele innen is.
Ha attól eltekintünk, hogy nem mazzer és nem 15 kiló, akkor a funkciói a homebaristák álma szerintem. Ellenben vannak aggasztó példák, és valljuk be, ez nem örökkévalóságra van terveze, ha épp nem xarik be rövidúton akkor sem. -
And06
aktív tag
válasz hunspikey #19629 üzenetére
mindenestől értendő.
van azonban egy új, crema mennyiséget kiküszöbölő módszer is. Külföldi fórumokról indul, a lényege, hogy a felhasznált őrlemény tömegét hasonlitja az elkészült ital tömegéhez. Ennek több előnye is van, egyrészt az adott kávé ahogy öregszik, a crema mennyisége úgy csökken általában, másrészt nyitott karral több crema marad, apróságok. Illetve újhullámos kávéknál a crema:kávé arány nagyon más mint a klasszikus vonalon.
Az arányok:
espresso: 1:2
ristretto: 1:1
lungo 1:3 és felette.Természetesen ezek csak viszonyszámok, nem kell grammra pontosan érteni.
Példa: 18g őrlemény -> 36g ital, eszpresso
18g őrlemény, 20g ital, ristretto.A dolog nagy előnye, hogy a crema mennyiségét kiküszöböli a képletből. Nekem általában 1:1,6 arány jön be, ami már inkább ristretto mint espresso.
-
-
And06
aktív tag
a kapszulában a legnagyobb előny, hogy irdatlan nagyot kaszál rajta a gyártó
viccet félretéve, annyi az előnye hogy gombnyomásra jön a kávé, és nem piszkitja össze az asztalt. a legjobb is maximum éppen iható eszpresszót csinál.linkeld be melyik gép ESE podos, nehogy senseot vegyél, mert annál lentebb nincsen nagyon hogy müködik őrölt kávéval a PODos gép?
meg esetleg kiszámolhatod, hogy mennyi idő alatt térül meg egy rendes gép+őrlő ára. Biztos vagyok benne, hogy 1 év alatt visszahozza az árát.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz -HajTömeg- #19734 üzenetére
kemény, egy korsónyi latte
-
And06
aktív tag
válasz mester6 #19788 üzenetére
nem azért a 20fillérért, de az elfogadott "ökölszabály", hogy a kávé mennyisége befolyásolja az eredményt. azaz egy 14grammos dupla 2 felé folyatva más eredményt ad mint egy 7grammos szimpla. szándékosan irtam mást, mert nem minden esetben jobb ha "vastagabb" az eredmény. múltkor én is húztam az LM szimplával 9grammos szimplákat. önmagában fogyasztva jó is, de amint átváltottam duplára (18g), egyből jobb lett.
az meg az én privát véleményem, hogy (kisgépen biztosan) 7grammból szinte lehetetlen jó kávét főzni, 8-9g minimum kell. ja, és nem kihivást keresünk sokan, hanem jó kávét -
And06
aktív tag
válasz mester6 #19792 üzenetére
én elfogyasztom a duplát is simán.
most arról volt szó, hogy a több őrlemény jobb eredményt ad-e, és szerintem (meg sokan mások szerint) igen.még eszembe jutott valami. a mosolygásról csak annyit, hogy több újhullámos kávézóban láttam, hogy ~18grammot tesznek a szürőbe, és mérlegen mérik az eredményt. sőt, szimpla szürőt sem használnak, ha szimplát kérsz, a felét másik csészébe folyatják, és megissza a barista, vagy megy a lefolyóba. (ennek mondjuk más oka is van, pl hogy az őrlőt nem akarják állitgatni) szóval nem kell leirni aki duplát húz többnyire.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #19799 üzenetére
nekem van ilyen tölcsérem! valóban sokkal jobb vele, előtte nem is használtam a szimplát, mert számomra nem volt úgy értékelhető az eredmény.
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #19859 üzenetére
gyári kés rendelés engem is érdekelne. úgy a postaköltség is eloszlik!
-
And06
aktív tag
válasz -HajTömeg- #19880 üzenetére
azt mondjuk nem értem, hogy szinte az összes külföldi videóban elpazarolnak egy szimplányi őrleményt, miközben kis odafigyeléssel minimalizálható a veszteség.
-
And06
aktív tag
válasz Eyesis #19893 üzenetére
a pogácsa már jobb lett, azonban nekem nem tetszik, hogy amikor üresen inditod a pumpát akkor lő a viz. esőcsepp szerüen kéne jönnie. mindenképp csináld meg amit Jolti mondott. Karbantartás: tersonetes vakszürőzés hetente, citromsavas átmosás havonta (vagy akár 2 hetente) kötelező!
-
And06
aktív tag
figyelem, a hozzászólást konstruktivnak kritikának, vagy méginkább vitainditónak szánom.
a pontrendszer szerintem nem tükrözi a kávék közötti sorrendet. Erre a legjobb példa ez a keverék, szöveges leirás alapján faék egyszerü, ám abból jóféle blend, jó áron. Ez elég a majd 25-26os összpontszámhoz! Mig egy 100%A világos pörkölés eleve elvérezne a creman-testen, még ha 9 pontot kap az izre, akkor is egélba jön ki jóesetben ezzel, márpedig nem egy kategória a kettő. Továbbá, csak az izt figyelembe véve, 7 pont egy jó bárkávé. 9 pont felett még nemigen láttam. Ezt figyelembe véve, mit kapna mondjuk egy bármilyen kézmüves újhullámos SO? 10 pontot? 9? egyik sem tükrözi a valóságot, mivel izre utcahosszat vernek ezekre a bárkávékra, legalábbis az én mércémmel. -
And06
aktív tag
hát ezaz! még annyit sem kap. pedig szerintem nem egy ligában játszik egy alap bár blend egy kis pörkölőben készült friss SOval! ártól tekintsünk el, de ott sem.
belenéztem ebbe a tesztbe. Izre majd 8 pont. valószüleg, a szöveges leirás alapján, ha ez 8 pont, akkor a másik max 6 nálam.ui: a 9-10 pontot izre értettem. az a max, egy prémium kávénak annyit kéne kapnia, vagy nem éri meg az árát.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
ha szerinted egy majd 12k/kg és egy 3k/kg-s kávé között 1 pont különbség kell, hogy legyen izben, feltételezve, hogy mind2 jó a saját árkategóriájában, az elég gáz. Vagyis a jelenlegi pontrendszer azt mondja, hogy a lucky cap yrga egy túlárazott kávé. minimálissal többet ad 4szeres áron. csak tudnám akkor miért vesznek sokan ehhez hasonló kis mennyiségben pörkölt kávékat? csödbe kéne menjen az összes kis pörkölő rövidúton.
ezen a fórumon vetettem fel észrevételeimet, mivel ide is minden alkalommal szorgosan belinkeled az adott heti tesztet
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
erről van szó! a pontok nincsenek összhangban a szöveges értékeléssel. én is azt szoktam olvasni, a pontokra utólag rápillantok. de igy kvázi nem használható a pontrendszer sem sorrend felállitására, sem keresésre.
nem érdekes ki hozta létre ezt a rendszert, a lényeg, hogy hogy lehetne javitani rajta, hogy értelme is legyen! -
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs