- Dragon Age: Origins
- Destiny 2 (Xbox One, PS4, PC)
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Test Drive Unlimited [FAQ, Ph! Játékosok listája és térkép az első hszben]
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- EAFC 24
- [SoP] Rövid előzetesn az Alien: Rogue Incursion (PS5/PSVR2, PC, MQ3)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Diablo IV
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz szszab #36041 üzenetére
Ha jól tudom Expolygonnál VTS szűrőket lehet beszerezni. Én most a Danettinél nézegetem a dupla és a szimpla IMS szűrőket. Ha esetleg van valakinek tapasztalata velük, én is szívesen fogadom.
Egyébként megérkezett fragolától az 58-as tamper, azóta a gyári dupla szűrővel kísérletezgetek. Tényleg kicsit elnézőbb, mint a szimpla, de ezt inkább a kávé ízére mondanám, mint sem a lefolyásra. Első két alkalommal összepacsáltam vele mindent. bacskait fórumtárs javaslata is bevált, több kávéval nem tapad fel a zaccpogácsa a felső szűrőre, illetve kevésbé hajlamos a csatornásodásra.
Bronz vízterítő is érkezett fragolától, azzal annyi a tapasztalatom eddig, hogy visszább kellett vennem PID-en a hőfokot, gondolom kevésbé hűti vissza a vizet, mint az alu változat.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #36049 üzenetére
Akkor lehet halasztom a szűrő beszerzését, egyelőre talán nem azon múlik még a végeredmény. IMS még éppen fájdalomküszöb alatt lett volna, 2 VST szűrő árából pedig kategóriát léphetnék daráló tekintetében, illetve töredékéből próbálhatok ki komolyabb kávékat.
-
-
Bazsee71
őstag
Lassan sikerül belőnöm a gépet a La Piazzához, így a kilós csomag végére, viszont ismét lenne kérdésem. Adott őrlő beállításon és kávé mennyiséggel 25-26s alatt pont lejön egy dupla ristretto. Ha 1 fokozatot emelek a CM702-esen, akkor viszont 20-22s alatt jön le a dupla espresso. Az őrlemény mennyiségével érdemes játszani?
Mikor a pogácsa sorozatosan feltapadt a felső szűrőre, akkor bacskait javaslatára növeltem a mennyiséget, és meg is szűnt ez a probléma. Most, hogy durvább őrléssel próbálkoztam, megint feltapadt, pedig a kávé mennyiségén nem változtattam. Lehetséges, hogy durvább szemcseméret esetén érdemes növelnem a mennyiséget?Egyébként milyen színű sötétedéstől lehet beszélni a kávé megégéséről? Ha teljesen fekete a felső szűrővel érintkező rész, vagy elég ha csak 1-2 árnyalattal sötétebb? Mióta beépítettem a bronz vízterítőt, azóta láthatóan sötétebb a felső réteg.
-
Bazsee71
őstag
Fogytán a La Piazza, PY meg majd ha Bp-en járok, úgyhogy vettem helyben (Brando) igen friss Etióp Djimmah-t. Remélem nem pénztári elütés volt, de 1.600,-Ft volt 0,5 kg. Amilyen pazarló vagyok még, ennek kimondottan örülök, de rendesen meglepett.
Ha valaki tud valami okossággal szolgálni előző hozzászólásomra, azt szívesen veszem.
-
Bazsee71
őstag
válasz vendingo #36238 üzenetére
Guglizok már fél órája, de nem találok sehol djimmah robustát. A Brando oldalán sem szerepel a forgalmazott robusta zöldkávék között, csak az arabicánál. Azt viszont mindenhol olvasom, hogy kimondottan csúnyák a szemek, szóval ez stimmel. Pörkölés is nagyon friss, még csomagolva sem volt, ott mérték ki nekem. Nem lehet, hogy azért fura az illata?
A nagy keresésben még azt is olvastam, hogy ennél a fajtánál a felületi nedvesség a minőség egyik jele. Na az is megvan, most már nagyon kíváncsi vagyok milyen íze lesz, de jó eséllyel csak hétfőn kerül a darálóba.
-
Bazsee71
őstag
Nagyon más ez a kávé, mint a La Piazza, illat és látvány szempontjából is szöges ellentéte. Sötétebb pörkölés, apróbb és inhomogénebb szemek, olajos felület, erős, "keményebb" illat. Mondjuk még tényleg nagyon friss. Hétfőn talán már jut hely neki a darálóban, most már nagyon kíváncsi vagyok. Örülnék, ha beválna, egyszerű lenne az élet egy helyben lévő pörkölő üzemmel.
Az új témához: Szegeden van ajánlható hely, ahol kóstolhatnék egy igazán jó espressot? Szombaton arra járok, nem ártana a referencia.
-
Bazsee71
őstag
Hát, így is a konyhánk felét foglalom a GC-kal és a darálóval, illetve még a szemcseméret-mennyiség-hőfok Bermuda-háromszögben bolyongok, egy újabb tényező végleg romba döntene. Majd pár év múlva költözés, ott elsütöm...
Csináltam képet mindkét kávémról ami itthon van, hogy legyen összehasonlítási alap (nem vagyok profi fotós, így csalhat a kép).
(#36260) prandris: köszönöm a tippet!
-
Bazsee71
őstag
Annyit megjegyzek, hogy kevésbé olajos, mint ami anno a Perté-től jött. Azt egyszer töltöttem a szuperautomatába, aztán teljes szétszedés, takarítás...
Hétfőn vagy kedden fogy ki a La Piazza a darálóból (hétvége kiesik, Szeged), amennyire tőlem telik, úgy be fogok számolni róla.
A Hét Kávézót jelölöm meg akkor tesztalanynak, köszönöm a válaszokat!
-
Bazsee71
őstag
válasz zolko74 #36285 üzenetére
Elég sötét pörkölés, én szuperautomatához használtam, ahhoz teljesen jó volt. Nemrég kértem otthonról próbára, de meglátva a szemeket nem töltöttem a darálóba. Mondjuk a Djimmah-nál szebb.
QuickMill-en elgondolkodtam az irodába, de szerencsére gyorsan elkelt.
(#36272) Ábi: ejj, ez de jól néz ki! Csábító az otthoni pörkölés, de előbb a GC-t és a daráló lelki világát kell kiismernem, legtöbbször még fogalmam sincs mi okozza az adott végeredményt. Na majd legközelebb úgy választok Brando-nál, hogy mindegy a fajta, csak világos pörkölés legyen.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Nos, megvolt tegnap a látogatás a Hét Kávézóban Szegeden. A Dock-ra már nem jutott idő, mert vagy 1,5 órát sikerült eltölteni a Hétben.
Kezdeném a kiszolgálással, mert az hibátlan volt és közvetlen. Hamar szóba került, hogy 3 hete próbálkozom otthon is, onnantól kezdve pedig dőltek az információk. Látszott, hogy nem kényszerből válaszol az úriember a kezdő kérdéseimre, hanem mert tényleg szereti amit csinál.
Mivel még nem volt közöm újhullámos kávéhoz, azzal kezdtem: Lucky Cap Rwanda espresso. Szokásommal ellentétben cukor nélkül fogyasztottam, kimondottan ízlett. Barátnőm ebből egy Latte-t kért (nagyon nem kávés), és magam is meglepődtem, hogy ő is cukor nélkül itta, igencsak ízlett neki. Szokatlan volt az ízvilág, eddig nem tudtam hova tenni a gyümölcsösséget egy kávéban, de bejött.
Aztán nem tudtam nem kipróbálni egy filteres kávét (korábban nem volt rá alkalmam), a választás az AeroPressre esett, már régóta piszkálja a fantáziám. Itt egy Gardellit (pontosabban nem jegyeztem meg) és egy Lucky Cap Mama Africa Yirgacheffet ajánlottak, illat alapján az utóbbit választottam. Az indok annyi volt, hogy soha nem gondoltam volna, hogy lehet ilyen gyümölcsös illata kávénak. Csukott szemmel biztos azt mondtam volna, hogy aszalt gyümölcsöt tolnak elém (én aszalt szilvát mondtam elsőre, de kis segítséggel valóban inkább epres jegyeket mutat). Amúgy illat alapján a Gardelli is nagyon vonzó volt. Egy szó mint száz, nagyon tetszett a filteres produktum is, teljesen más világ. Tervben volt, hogy a Gardellit is kipróbálom így, de ezután már kezdtem érezni a koffein hatását is, elég rendesen.
A végén még muszáj volt kipróbálnom egy klasszikus espresso-t, hogy az otthoni kávét is tudjam mihez viszonyítani. Egy Carraro blendből készítették, az elsőt ki sem adták, mert nem lett az igazi. Ami jól sikerült, az viszont igen jó volt. Ez volt az az ízvilág, amit most a La Piazzával otthon közelíteni tudtam már az utóbbi időben.
A klasszikot is cukor nélkül fogyasztottam, de az újhullámos így könnyebben csúszott. Egyelőre nem kötelezem el magam egyik irányba sem, de azt már most tudom, hogy a sötét Djimmah után egy világos pörkölést fogok keresni. Hasznos tapasztalás volt, legközelebb is biztos betérünk ide, köszönöm az ajánlásokat! -
Bazsee71
őstag
Múltkor már informálódtam itt szűrő témában, a konklúzió annyi volt, hogy van akiknek bejön az IMS, de sokan esküsznek a VST-re.
A napokban kicsit böngésztem még a fórumot, és megakadt a szemem a Renekán. Eddig azon voltam, hogy jó lesz az IMS 4.400,-ért, de ez nagyon piszkálja a fantáziám. Többnyire pozitívak a hozzászólások, de van ellenvélemény is. Viszont ha már fogcsikorgatva rászánom magam, akkor 10-ért ott a VST és az LM is. Igazából ez az utolsó láncszem a gépen, fragola jóvoltából már minden földi jóval el van látva a GC (PID, rézcső tuning, bronz vízterítő, ipari felső szűrő), illetve két hete már nyitott karral húzok. Ezt a választást elég ingoványos talajnak érzem, ezért szívesen fogadok minden tanácsot. Ha érdemes, akkor még egy jó dupla szűrőre rászánom magam, aztán idén már csak kávéra költhetek.
Ha minden igaz, akkor 3 hét múlva Bp, így paljoc-nál is szeretnék majd pár csomag kávét vásárolni, nagyon kíváncsivá tettetek.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Ma reggel volt az első próba, de csak egy húzásra volt időm, az meg nem sikerült túl fényesen. 27s alatt jött le egy szűk espresso, így kicsit keserű lett, de nem borzasztóan, majd durvítok az őrlésen.
Tejeskávéként végezte.Amit tapasztaltam, hogy nagyon nem akarja kiköpni a CM702-es, gondolom az olaj miatt, de talán ez magasabb fokozaton változni fog.
Valamelyik külföldi oldalon olvastam róla, hogy ha nem mosott, akkor van egy "gyógyszeres" íze. Ezt én úgy tudnám leírni, hogy ha tart valaki otthon gyógyszeres dobozt, abba beleszagolva lehet hasonló illatot érezni, ami a Djimmah-ban is felfedezhető. Csapolva ez csak nagyon minimálisan van jelen, meglepő módon ez nem is zavart. Még próbálkozom, aztán képességeimnek megfelelően igyekszem róla beszámolni. Majd rákérdezek azért, van-e világosabb pörkölésük.
Minden amit írok, az feltételekkel kezelendő, az ízérzékelésem nagyon gyenge (remélem ez majd azért idővel fejlődik). -
Bazsee71
őstag
Próbálgatom, de azért első lépésben a lefolyáson gyorsítok. Sajnos azt nem írtam le, hogy dupla szűrővel jött 27s alatt a szűk szimpla. Egyébként elképzelhetőnek tartom, hogy jó lesz majd a végeredmény, ha összejön egy jó húzás. De mostani álláspontom szerint a pörkölés tekintetében nem a sötét oldal felé kívánok tovább mozdulni.
-
Bazsee71
őstag
Láttam többen ajánlottak már itt ilyen mérleget. Megbízhatóak ezek a szerkezetek, megérnek ennyit?
Ha netán van valakinek felesleges darab hasonló paraméterekkel, megírhatja privátban.
-
Bazsee71
őstag
Na most már tudok kezdetleges tapasztalatot írni a Brandó Djimmah-ról. Eléggé vissza kellett vennem a hőfokot, elég keserű. La Piazzánál 93 °C alatt kezdett átcsapni savanyúba, ezzel eddig 90 °C-nál tartok PID szerint. Még mindig keserű, viszont lejjebb nem akarok menni, mert érezhetően veszít az egyéb ízeiből is. Szerintem cappuccinoként fogom fogyasztani. A daráló birkózik vele, elég rögösen potyog ki, a szűrőbe is eléggé tapad.
Most még csak a La Piazzát fogom emlegetni, mert azzal van 1kg-nyi tapasztalatom. Szóval ahhoz képest ami még feltűnt, hogy az elején hosszabban folyik feketén, és csak utána indul meg a crema (ez egyébként küllemre rendben van, cukrot is szépen tartja).Rá fogok kérdezni a Brandonál, hogy van-e világosabbra pörkölt SO arabicájuk. Egyébként elültetted a bogarat a fülemben a pörkölővel, majd lehet karácsonyra meglepem magam vele. Addig nem tartanám célszerűnek, egyelőre tapasztalatot kell gyűjtenem hozzáértők által pörkölt kávékkal, hogy utána a saját produktumról is véleményt tudjak alkotni. Jól láttam, hogy Gene CBR-101 típust használsz? Meg vagy vele elégedve?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #36620 üzenetére
Újra elolvasva gondolkodtam is, hogy megfordítom a példát, de akkor már így marad.
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #36681 üzenetére
#36537 hsz-tól olvasd el a következő 10-15-öt, pont ez volt a téma.
-
Bazsee71
őstag
Ha már helyben van a zöld kávé, elővettem a használaton kívüli popcorn készítőt. Ábi javaslatára - amit ezúton is köszönök - az első próbálkozás alanya Brasil Santos volt. Fantasztikus dolog ez a pörkölősdi, instant öröm. Igaz, legközelebb nem a lakásban csinálom, intenzív szellőztetés és szagelszívás mellett még most reggel is érezhető az esti füstölés.
Bal felül az alapanyag, majd olvasási irány szerint sorban az 1., 2. és 3. pörkölés. Elsőre kicsit sötét lett, a 2. és a 3. már kicsit világosabbra sikerült. Az illata valami szuper, holnap már ki is próbálom, vajon ízre mit produkál.
-
Bazsee71
őstag
válasz mester6 #36812 üzenetére
Köszi! Áttúrtam a fórumot is, láttam hogy elég sokan belevágtatok. Teljesen meg tudom érteni. A minőség - főleg az elején - biztosan messze elmarad a profiktól, de biztos vagyok benne, hogy az út minden lépése élmény lesz.
(#36814) killerjohn: Próbálom világosabbra pörkölni a kávét, így talán elégetni egyiket sem fogom. Legrosszabb esetben kicsit olaszosabb lesz a végeredmény. Ez a kis kezdeti "pörkölgetés" számomra nagy élmény volt, csak a zöld kávéba (helyben van forrás) meg egy hálós szűrőkosárba kellett invesztálnom (popcorn gép volt a polcon). Persze mellette folyamatosan kell a kontroll, ha jól alakul a délután, akkor ma pont megyek paljoc-hoz pár csomag kávéért.
(#36815) Keresztapper: Köszönöm, megfogadom a tanácsot! Ti hogy tároljátok a friss kávét? Egy jól zárható szelepes zacsim van (Pacificaffé), egyébként csak leragasztani tudom. Illetve műanyag doboz. Tervben van majd IKEA-s zárható tasak, de oda a mai bp-i körúton nem jutok el. Időnként ki kell engedni a keletkező gázt?
(#36821) Ábi: Elszívó alatt csináltam, legmagasabb fokozaton volt, illetve ablakot is nyitottam, hogy tudjon honnan húzni. Gyenge a készülék, sajnos kevés ehhez. De ez nem lesz probléma, menni fog a pörkölés.
Kíváncsiságból akkor majd húzok belőle egyet, úgyis bőven van most belőle. Az adaggal az első után elkezdtem lemenni, 5g-os lépésekben, következő alkalommal folytatom ezt a tendenciát. Csak sejtettem, hogy emiatt nem egyenletes a pörkölés, köszönöm a megerősítést! Már látom, hogy mi lesz a vége...[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #36828 üzenetére
és (#36830) adriankoooo: bacskait fórumtárs felajánlott egy adag paljoc tasakot, én pedig a környezetvédelem jegyében örömmel elfogadtam, ezúton is köszönöm.
(#36836) Agostino: nem tudom a képen milyen szerepel, de nekem Lidl-s SilverCrest márkájú van. A lényeg, hogy zárt legyen a "hőkezelő" tér" alja, illetve "légkeveréses" legyen. Olyan probléma még előfordulhat, hogy hővédelmi termosztát van a készülékben, olyankor azt ki kell iktatni. A Lidl-s nem tiltott le, így gondolom ebben nincs. Ha megírod privátban merre laksz, akkor megpróbálok segíteni zöldkávé ügyben.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
6 percig nem tart a folyamat, 4-5 közé tenném (1. reccs végén állítottam le). Két pörkölés között is hagytam neki időt hűlni, sajnos mégis látszik, hogy megindult a műanyag.
(#36857) Agostino: Igen, az enyém is így működik. Ha régi, akkor remélhetőleg abba sem került biztonsági termosztát. A vajolvasztó tálka a tetején éppen bírja, vízzel amúgy sem szívesen kínálnám a szerkezetet. Pont ott indult meg az anyag, ahol a tálka beül a fedélbe, ott még nedves ruhával sem tudok rajta segíteni. Szerintem ez a Lidl-s kicsit érzékenyebb darab, ezért benézek a műanyagoshoz, hogy ha van valami ellenállóbb anyaga, abból kicsit dolgozzon oda. Külcsín nem számít, csak ne olvadjon szét. A Tiszáig illetve a Balatonig bezárólag időnként megfordulok erre-arra, ha tudok segíteni zöldkávé ügyben, keress nyugodtan.
Egyébként sikerült paljochoz beugrani, hoztam egy Choco Madnesst és egy Spicy Italyt. 0,5 kg kávéért elraboltam vagy negyed óráját. Már nagyon kíváncsi vagyok rájuk, talán végre sikerül valami jót is kicsikarni a GC-ből. Egyébként azt mondta a mester, hogy saját tapasztalata alapján a popcornos megoldással nem az igazi a pörkölés. Én arra tippelek, hogy túl gyors a folyamat. De attól még nagyon élvezetes.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #36864 üzenetére
Ejjha, így már elég komoly a szerkezet. Első körben csak annyira gondoltam, hogy külön kapcsolnám a fűtőelemet, így egyből lehetne hűteni is vele, mind a kávét, mind a készüléket. Édesapám hobbi szinten foglalkozik mikroelektronikával, rá is kérdezek ilyet össze tud-e hozni, van-e alkatrész.
A műanyag fedél nélkül szerintem még a nappalimban is pelyva lenne. Ha csak a kis tálkát levettem róla, már nyomta is kifelé.
(#36868): A venti külön szabályzójával akkor végül mit szabályoztál?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Atya ég...
És csináltak egy teljesen házilag épített "pörkölő gépet" is. Eszem megáll.
Korábban gondolkoztam már egy 60 napos ingyenes Arduino tanfolyamon, lehet itt az ideje belevágni.
-
Bazsee71
őstag
válasz Bear16 #36962 üzenetére
Szégyenlem, de kaposváriként a helyi kávézókat még nem próbáltam végig. A Kossuth tér és a Fő utca sarkán van a Stühmer, erről írt a Kávékorzó.
Illetve ami még eszembe jut, de nem ismerem, az az Egykávézó. Nincs infóm, hogy miből főznek, egy espressoról közölt képet találtam az oldalukon, az nem tűnik az igazinak.Más:
Reggel megvolt az első próba a PY-féle Choco Madness-szel. Egy húzásra volt időm, és biztosan jól álltak a csillagok, mert ilyen jól elsőre még egyik sem sikerült. Nyitott karral csak az elején volt egy apró spricc. Brutál crema (csak kissé sötétbarna), szép lefolyás 26s alatt. Még csak 1g-os mérlegem van, de kb. megvolt az 1:2 arány is. Pogácsa egyben, könnyen távozott a szűrőből. Egyedül a hőfokot kell majd visszavennem, mert kicsit keserű lett, de az elmúlt hetek legihatóbb produktuma volt. Sajnos a következő próbálkozásra már csak holnap lesz alkalmam, de kíváncsian várom.Egyébként tegnap tettem egy próbát a saját pörkölésű Santos-szal, hogy ne közvetlenül a sötét Djimmah után kerüljön a darálóba a CM. Különösebben véleményt még nem alkotnék róla, mert 30s alatt jött le egy ristretto. Nem lett borzalmas, meg is ittam, lesz ebből még szerintem jó kávé. Főleg, hogy Keresztapper segítségének köszönhetően beszerzés alatt vannak az eszközök a popcorn készítő szabályozásához...
-
Bazsee71
őstag
A fűtőszál szabályozásához EZT az alkatrészt rendeltem meg.
A napokban szedem szét a gépet, hogy megnézzem mik a motor paraméterei, majd ahhoz is rendelek még egy tápot és egy szabályzót (ezek még pontosításra szorulnak).
Majd ezek - mint Keresztapper képén látható volt - bekerülnek egy régi számítógép tápegységbe (helyi bontóban 1000,- Ft). A fűtőszál elé teszek egy kapcsolót, hogy egyből le tudjam lőni mikor hűtésre váltok, illetve majd próbálom (vagyis édesapámat megkérem ) úgy bekötni, hogy a ventilátor nélkül be se kapcsoljon (nehogy elégjen). Hőmérséklet ellenőrzésére IKEA-s húshőmérő lesz.
Kapcsolási rajzokat, leírásokat ezeket találtam: leírás 1, leírás 2
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #36982 üzenetére
Köszi a biztatást, mindenképp beszámolok. Kíváncsi leszek az így elérhető eredményre. Két dologra gondolok, hogy miért nem hozza egy rendes pörkölő minőségét:
1. Túl magas hőmérséklet, ami miatt túl gyorsan lezajlik a folyamat. Ez a módosítással kiküszöbölhető lesz.
2. A túl gyorsan áramló levegő miatt más a hőleadás, emiatt másképp zajlik le a folyamat.Remélem csak az előbbi, mert úgy tervezem, hogy akkor megépítem a nagyobbik arduino-s változatot, apróbb módosításokkal. Az a baj, hogy fogékony vagyok az ilyen barkácsolós dolgokra, az arduino-ba pedig egyébként is terveztem belevágni (épületfelügyeleti rendszerek kapcsán).
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #36985 üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy utólag mindig megbánom. Ágyból sem találtam az elképzelésemnek megfelelőt, így inkább megcsináltam magam. Aztán a felénél már bosszankodtam miatta, hogy mennyi időt, energiát elvitt.
Mondjuk ez az arduino feladat annyiban más, hogy itt minden ki van már találva, még a tételes anyaglistát is közzétették. -
Bazsee71
őstag
Ismerkedek a Choco Madness-szel, az első tapasztalatok alapján egészen más, mint az eddigi kávéim. Viszont továbbra is dilemmázok 1-2 dolgon. Először is, a húzás itt megtekinthető.
Most a videó kedvéért táncolt kicsit a kávé, illetve bemutatta mi az a csatornásodás (első két próbálkozásnál persze nem produkálta magát). Ez most 91 °C-os PID beállítás mellett jött le, a crema színe a videó végén csalóka, valójában inkább az üvegpohár oldalnézetében láthatóhoz közelít az árnyalat, még egy kicsit sötétebb is annál.
Próbálok feljebb menni a hőmérséklettel, mert itt még szerintem savanykásabb, mint lennie kéne, de még is érzek egy kis kesernyés ízt benne. Már 91-nél is mint ha égett (sötétebb) lenne a pogácsa teteje. Felső szűrő cseréje óta tapasztalom ezt, sejtésem szerint ez adja a kis keserűséget. Kb. 16-17g-ot töltök a gyári 14g-os szűrőbe. Létezik, hogy túl sok az őrlemény, jobban rászorul a szűrőre, és ezért ég meg? A nyitott karhoz kaptam egy böszme szűrőt, nem is tudom az mennyit nyelne el, esetleg próbáljam meg azzal is?
Egyébként így is bejön a kávé, füstös-étcsokis utóízt hagy a számban. Legalábbis remélem, hogy jóra asszociálok.
Az már csak grátisz kérdés, hogy mitől lehet az, hogy néha az előlapra merőlegesen szorul meg kellően a kar, néha meg nem tudom addig elforgatni. Ez előfordul a duplával, és a vakszűrővel is.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #37057 üzenetére
Ígérem legközelebb nem írok litániát, csak abban segítsetek, hogy az expolys nyitott karhoz adott böszme szűrőbe vajon hány grammot töltsek, illetve érdemes-e azzal próbálkozni? Valamint, hogy egyáltalán van-e bármi alapja a felvetésemnek. Nem akarom pazarolni a Choco Madnesst, ha már "naked pörkölve...."
Szemügyre vettem a dupla és a böszme szűrő perforációját, utóbbi minőségibbnek tűnik egy hajszállal.
-
Bazsee71
őstag
válasz ronin s8 #37094 üzenetére
Nagyon köszönöm neked, joltinak, és soldier2-nek is a tanácsot és a biztatást.
Tegnap 22g-ot töltöttem a nagy szűrőbe, nem volt vészes, de nem is az igazi. Akkor finomítok az őrlésen, csökkentem a mennyiséget, és kevésbé fekszek rá a tamperre. WDT-t mindig alkalmazom, fogpiszkálóval. Egyébként a fazekat fogom használni, mert először láttam mintázatot a cremán. Sajnos csak kedden kerülök újra a gépem közelébe.
bacskait fórumtársnak pedig itt szeretném megköszönni a nagy csomag PY tasakot, még a postát is ő állta. Nem egy kávéval tartozom.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Kezdőként csak azt tudom javasolni, hogy a PID alap feltétel legyen. Lesz bőven változó a hőfokon kívül is. Egyébként kis bojleres gépnél is el lehet érni jó hőstabilitást rézcső tuninggal, de ahogy látom készen szeretnéd megvenni a konstrukciót.
soldier2-vel egyet tudok érteni, főleg, hogy én pl. nem szívesen dekkolnék még azért is percekig a gép mellett, hogy elcsípjem az ideális hőfokot.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Érdekességképpen:
Írtam a CyberElectronics-nak az egyedi építésű pörkölőjükkel kapcsolatban, volt pár kérdésem. Meglepetésemre gyorsan, és magyarul jött a válasz.Egyébként a kocka el van vetve, úton vannak kínából az alkatrészek, megint mibe vágtam bele...
Pár módosítással kívánom megépíteni, remélhetőleg 3-4 hét múlva bele is tudok vágni, talán nyárra lesz végeredmény. Addig is átépítem a popcorn készítőt, hogy közben is legyen mivel szórakozni.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- Eladó Nitro Venture TLS Snowboard Bakancs 46-os
- Dji mini 4 pro FMC RC-2 tàv garanciás
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen