Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JoinR
őstag
válasz vizimento #74284 üzenetére
Attól is függ, mennyi ideig volt túlmerítve. Rákötheted 3.7V-ra kis áramerősséggel, aztán ha felveszi és megtartja, akkor még lehet jó. A kapacitása valszeg töredéke lesz.
Nekem is lenne egy kérdésem:
Arduin Nanóról szeretnék LEDeket vezérelni. Mivel egy PINre 4-5 LED is kerülne, ezért gondolom már külső tápot kéne kapniuk - legalábbis az Arduino nagyobb áramú kimenetét. Melyik a legolcsóbb tranzisztor (MOSFET?), ami megteszi?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz vizimento #74904 üzenetére
Szigorúan DC! Ami nálam járt ott a hálózati fesz volt egyenirányítva simítva majd egy IGBT-vel (ez volt cserés) pwm szabályozva. Nincs eldeformálódva valamelyik kommutátor szelet? Ahol többet mérsz, nem lötyög a tekercsvég a kommutátorban? Nincs elszíneződés valahol? Hirtelen több ötletem nincs, sajnos csak egyszer láttam én is ilyet, kb nulla a tapasztalatom.
Még valami, szénkefék rendben? Nem szorulnak?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz vizimento #74906 üzenetére
Nincs egy 24 voltos tápegységed? Arról már el kell induljon, sorba kötve egy mutatós műszert látszik ha egyenetlen az áram felvétel. Ha el sem indul, vagy csak segítséggel akkor valami nem ok a motorral. Ha szépen jár akkor vezérlő lesz a ludas. Írtad hogy erőtlen és darabos, üresen is vagy csak terhelve?
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz vizimento #74904 üzenetére
Így néz ki a tekercselés síkba kiterítve, remélem érthető:
A kommutátorszeletetekre több tekercsvég csatlakozik és valamelyik tekercs szakadt.
Ez gyakran a kommutátornál fordul elő, régen forrasztva, manapság préselve vannak a tekercsvégek.
Ha nem itt a hiba akkor sajnos a tekercsen belül pattant el a tekercselőhuzal és ezt csak a forgórész teljes újratekercselésével lehet javítani. -
őstag
válasz vizimento #79670 üzenetére
1) Az az otthoni körülményektől függ Ez nagyban függ az ismereteidtől, felszereltségedtől. A léptetőmotor meghajtása, főleg ebben a méretben nem evidens dolog. Ez egy bipoláris motor ha jól látom, és a linken látszik alatta egy elektronika is, amiben valószínűleg enkóder és meghajtás is van. Ha ez az elektronika nincs meg, akkor egy sima léptetőmotor meghajtó megmozdítja bipoláris módban.
2) Mekkora terheléssel? Milyen magas fordulaton? Mennyire kell egyenletesnek lennie? Pontosan mire szeretnéd használni?Ez a motor (és úgy általában a reluktancia motorok) nem állandó fordulatú mozgásra vannak kitalálva, hanem pozíció vagy nyomatékszabályozásra. Persze nem elhanyagolható tulajdonság a minél egyenletesebb járás sem, de elsősorban a pozíció (lépésszám) elérése és tartása a cél. Emiatt általában alacsony fordulatra vannak tervezve, és minél egyszerűbb a meghajtásuk, annál inkább lüktető eközben a mozgásuk.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
-
-
MODERÁTOR
válasz vizimento #89265 üzenetére
Valami hasonló szervómotor lehet, de igen, ahogy előttem is írták, a színek felsorolása helyett hasznosabb lett volna, ha a rajta látható feliratokat fotózod le.
-
DuplaZso
aktív tag
válasz vizimento #89268 üzenetére
Nem. A fordulatszámot a vezérlő fogja meghatározni, nem a marticán lévő felirat.
És pár egyéb dolog is, amivel úgy tűnik, nem vagy tisztában.Egyáltalán : van feladat, amire használni akarod, vagy csak találtál egy gombot az utcán, és kabátot képzelsz köré elméletben, amihez tőlünk vársz szabásmintát ?
-
DuplaZso
aktív tag
válasz vizimento #89278 üzenetére
Igen, az egy jópofa, univerzális vezérlő. Viszont csak most néztem, hogy annak a léptetőmotornak az alján ott van ám egy komplett elektronika, lehet érdemes volna turkálni egy kicsit a neten, hogy milyen jeleket/feszt fogad. Lehet, hogy egyszerű eszközökkel szóra lehet bírni.
-
mezis
félisten
válasz vizimento #92054 üzenetére
Közelebbről talán a felirat is olvasható lenne.
Színe, mérete alapján induktivitásnak tippelem. ? Menetzárlatos lett?
Szokás az ilyennel parallel elkót is kötni.
Egy DC - DC feszültségváltó áramkörében lehet, vagyis még lehet ott az áramkörben nagyobb teljesítményű elektronika (MOS-FET?) is.[ Szerkesztve ]
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz vizimento #92059 üzenetére
Lehet, hogy méretazonos társaival együtt (ha igaz), szintén R15 azaz 0,15 μH, de még az is lehet, ha kiforrasztod és méred, nagyjából ennyit fog mutatni, mert esetleg még mindig működne, csak itt más a hiba oka.
De ezért kell mérni a hozzá tartozó MOSFET-et is, meg persze ilyen égett tekercs sem egészséges már.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- SSD kibeszélő
- Xbox Series X|S
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ukrajnai háború
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- LEGO klub
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP ProDesk 600 G5 SFF számítógép, CPU: i7-9700, 16 GB RAM, 512GB SSD, Win10/11 PRO, telepítve
- 31.5" 2K QHD AORUS FI32Q G-Sync Super Speed (SS) IPS Panel 170Hz HDR400 + HLG Valós 1ms Garancia
- Hibátlan Lenovo Thinkpad X270 (I7-7500U, 16GB/256GB, 12,5 FHD) eladó!
- -50% Bontatlan Lenovo Yoga Slim 7i Pro Prémium Fémházas Ultrabook 14" i5-1240P 16/512 2,2K
- Samsung Galaxy Watch 6 Classic ezüst 47mm bluetooth okosóra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest