Új hozzászólás Aktív témák

  • DonJoee

    tag

    válasz viking19 #1115 üzenetére

    "Megnéztem mediában"......

    Ez régen (90-es évek eleje-közepe, sőt, előtte az "átkosban is") úgy volt, hogy a hozzáértő, (barna köpenyes :D ) bolti eladó kicsomagolta, kirakta polcra a bemutatóra szánt tévéket, majd a lehető legjobb tudása szerint beállította őket. Utána megnézhette és a látottak + pénztárca vastagsága alapján kiválaszthatta a kedves vevő, hogy melyiket is szeretné hazavinni.

    Ez a kétezres évek elejére úgy módosult, hogy a még mindig hozzáértő bolti eladó azokat a tévéket állította be igazán jól, amiből a bolt nagyobb forgalmat remélt/kívánt elérni. A többi csak "out of the box" ki volt csapva a polcra, nesze paraszt, nézzed, de xar... vedd inkább a "szebb képűt"!

    A 2010-es évek közepére aztán a jó vízvezeték szerelőkkel és szobafestőkkel együtt a hozzáértő műszaki bolti eladók is nyugatabbra helyezték át a székhelyüket (és lett belőlük odakint pizzasütő, hotel takarító, netán hozzánemértődemárnyugati vízvezeték szerelő és szobafestő, de ez egy másik sztori) és a mögöttük keletkező űrt mindenféle más szakterületről jövő, neadj'sten iskolapadból tegnap kiesett emberekkel töltötték be, akik szerencsés esetben töréskár nélkül ki tudnak csomagolni egy tévét, akinek meg van olyan ismerőse, aki hallott már olyan emberről, aki kapizsgálja, hogy létezik valami "bóti üzemmód" ezeknél a tévéknél, na az be is kapcsolja a szemkiverető, kontrasztot, fényerőket, szaturációt, maxra felba...csavaró bolti üzemmódot...
    És akkor ehhez jönnek még hozzá az ún. "termékfelelősök", a mindenféle sony-s meg lg-s meg samsungos fekete pólóban grasszáló, nézelődőket utcalány módjára leszólító "eladók".

    Szóval az, hogy a boltban kitéve milyen képet lát az ember egy tévén, manapság már nem sokat számít. Igen, gondolom a MM direkt erre kialakított, kissé elsötétített bemutató sarkában levő Sony meg Samsung cuccokat azért jól (jobban :DDD ) beállítják. Netán az itt említett cégektől kapnak is beállítási infókat, esetleg egy embert, aki kijön és belövi a kitett, milliós kütyüket.
    De ilyen szerintem a Hisense-nél nincs. Úgy látod, ahogy kivették a dobozból.
    Ezért manapság arra törekednek a cégek, hogy a tévéjük "out of the box" (alias OOTB)-élménye a lehető legjobb legyen. De hogy legyen a legjobb, ha minden tévét más és más környezetben, fényviszonyok között üzemelnek be? Szóval xar ügy ez még mindig. Próbálkozások vannak a drágább szegmensben: környezeti fény érzékelése, paraméterek ahhoz való igazítása stb. De minden valamit magára adó tulaj elsőnek ezt kapcsolja ki, mert a szoftver úgy sem találja el minden vevő ízlését, max a mérnökét, aki anno megalkotta ezt az egész fényérzékelős izét...

    Úgyhogy még mindig többet tudhatsz meg egy tévéről egy ilyen fórumból (hosszabb távú tapasztalatok), mint egy boltban, 10-15 percig előtte állva. (Ha ismerősnek van és elmész megnézni a beállított tévéjét, az más tészta.)
    Itt, ahogy néztem, mindenki úgy nyilatkozott, hogy a 8Q-s tévéje lever mindent (árkategóriájában). Senki sem méltatlankodott glóriákkal meg más képhibákkal kapcsolatban (ez ugye megint csak beállítás kérdése: visszaveszed a háttérvilágítás erejét...)

    Nekem egy 7500-as sorozatú tévém van, sima direct led, semmi FALD, egyszerre megy az összes háttérfény. Mégis úgy érzem, hogy ennyiért (180 alatt, 65") nem igazán tudtam volna jobb tévét venni. Most már így, többszöri "sima tévénézés" után sokkal többre tartom, mint holmi Nintendo konzolt kiszolgáló megjelenítő, de ez már a gyereké, hadd élvezze. :) Nyilván nem egy LG OLED, de nem is Orion meg Navon meg ég tudja milyen low level kategória. Olyan közepes. Nekem nagyon bejött. És ha lett volna rá keret, biztosan a 8QF-et vettem volna (65"-ban gondolkodtam).

    Bocs a hosszúért, de muszáj volt kiírni magamból, hogy manapság a "szaküzlet"-ből egyre inkább hiányzik a "szak"...

    "Vigyázzon, fegyverem van! Most otthon van, de van!" - Leslie Nielsen

Új hozzászólás Aktív témák