Hirdetés
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bestbuy játékok
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Xbox Series X|S
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- PlayStation 1 / 2
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
pete_21
addikt
Sziasztok!
Tudnatok javasolni nekem egy 9 cm-es ventit?
Elore kellene a hazamba, kozvetlen a hdd-kre fujja a levegot. Mit javasoltok, ami nem is hangos, es hut is azert?
Koszonom a valaszt! -
pete_21
addikt
Köszönöm a választ!
Megnéztem a gépemet, a jelenlegi ventikkel, így kicsit részletesebb adatokkal tudok szolgálni:
Az alaplapon a házaknak csak 3 pines csatlakozók vannak.
Ilyen házam van: Chieftec SH01-BBB.
Hátul egy ilyen 12 cm-es ventim van: AC 12 PWM. A venti ugyebár 4 pines. A kék kábel csatlakozója nincs rádugva az alzatra. Ez így jól van bekötve? (kicsit furán fogalmaztam, de remélem érthető )
A házban oldalt egy 9 cm-es, szintén AC venti van. Ezen nem sok infot találtam, az van ráírva, hogy 2000 RPM-es. És tényleg nagyon hangos. Új korában még halkabb volt, bár akkor sem volt éppen hangtalan. Ezt szeretném mindenképp cserélni, valami halkabbra.
Kipróbáltam, hogy lehúzom a hátsó 12 cm-es ventit, és azért halkabb lett a gép. Nem sokkal, de halkabb.
A kérdéseim: a hátsó 12 cm-es ventit érdemes lenne lecserélni? Ahogy olvasom, az AC-t ti sem preferáljátok. Márkásabb ventik halkabbak lehetnek ennél? Figyelembe véve azt is, hogy az alaplapomon csak 3 pines csatlakozók vannak...?
Illetve az mindegy, hogy 90 mm-es ventit rakok előre, vagy 92 mm-eset?
Tetszik az a venti, amit ajánlottál, de nagyon kevés helyen láttam csak. Azok közül is sok webshop.
Tudnál esetleg ajánlani valamit a PCX-ből? (nemsokára úgyis vennem kell SSD-t, és akkor már egy kalap alatt letudnám a ventikérdést is.)
Amit még tudni érdemes: elég régi gépem van már (kb 8 éves), de ez biztos látszik abból is, hogy csak 3 pines házventiknek van csatlakozó. Ezért nem szeretnék egy vagyont a ventikre költeni.
Köszönöm a segítséget! -
pete_21
addikt
Köszönöm a válaszod!
Nem is tudtam, hogy még a mai lapok sincsenek jól felszerelve 4 pin-es csatlakozókkal. Ez mondjuk elég gáz szerintem, 2015-ben már illene. Nem hiszem, hogy egetrengetően megdobná a gyártási költségeket...Igen, én is néztem, hogy egyedül a CPU_FAN 4 pines PWM-es. Azon Inteles hűtő van.
A lehetőségek közül én leginkább a másodikkal szimpatizálok. Nem szeretnék ezért vezérlőt venni, illetve a CPU hűtőt sem szívesen cserélném (nem azért, mert nem bízok más hűtőkben. Csak azért akarom meghagyni a CPU ventimet, mert minél olcsóbban meg szeretném úszni.).
Már csak megfelelő ventiket kell találnom. Mit javasoltok? Fontos a költséghatékonyság. Nem szeretnék nagyon sokat rákölteni erre a gépre, mert már tényleg elég öreg. Viszont a nagy zaj zavar, az első házventi (a 9 cm-es, 2000 RPM-es) tényleg nagyon zajos. Pedig nem vagyok nagyon háklis a gép zajára, de ez már zavaró. -
pete_21
addikt
Köszönöm a választ!
A Coolinkeket lehet kapni a PCX-nél, így inkább azokat választanám. Nemsokára úgyis mennem kell oda, így az pont jól jön, hogy a PCX-nél meg tudom venni a ventiket is.
Szerinted a 920, vagy a 921 legyen? Úgy látom, hogy az egyik 1100 rpm, másik pedig 1500 rpm-es. Melyiket javaslod előre, a winyókhoz?
(Azt tervezem, hogy csak egy SSD + egy HDD menne. Max 2 HDD az SSD mellett)
Illetve a hátsó 12 cm-es ventiről mi a véleményed? Érdemes lenne lecserélni valami csendesebb ventire? Vagy szabályozás nélkül nem lenne sokkal halkabb, mint az AC venti, ami most megy? -
pete_21
addikt
Sziasztok!
Gépvásárlás előtt állok, és néhány alaplapot kinéztem magamnak. Ami a legjobban tetszik:
Gigabyte GA-Z170-HD3P
Esetleg ez is jó lehet:
Gigabyte GA-H170-D3HPAz lenne a kérdésem, hogy jól látom, hogy ezek az alaplapok nem tudnak PWM-es szabályozást a házventiknél?
Illetve az Asus H170 PRO GAMING, és az Asrock Z170 Extreme4+ tud PWM-es szabályzást?
Több kritériumnak is csak a fent említett Gigabyte alaplapok feleltek meg, ezért legszívesebben közülük választanék. Ami megfelel minden kritériumnak, azok már 40k fölött vannak, és annyit nem szívesen költenék az alaplapra. Kérdés, hogy a Gigabyte alaplapok tényleg nem tudnak PWM-es szabályozást? Illetve van gyakorlati haszna a PWM-nek a feszültség alapúval szemben?
A választott gépházam valószínűleg Corsair 200R/300R lesz, és első körben a gyári ventiket használnám, ha nem túl hangosak. (Van egy olyan sejtésem, hogy ezek a gyári ventik úgysem tudnak PWM-et. )
Köszi a választ! -
pete_21
addikt
Köszönöm a választ!
Nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz, és a lábkiosztásnál minden gyártó máshogy nevezi az egyes tűket, de az nekem is feltűnt, hogy az Asus tűkiosztásából az jön le, hogy nem PWM-es, de a leírás szerint pedig tud PWM-et is.(#19379) Grózi: Neked is köszönöm a választ!
Ezek szerint a gyári ventiket cserélni kell majd. :/ Sokan írják, hogy nem hangosak, de akkor mégis. Ki mihez van szokva.
Gigát miért nem ajánlod? Rossz tapasztalatok?
Én az Asrockot próbálnám elkerülni, nem hallottam róla jókat. Gigáról, MSI-ről és Asusról már jobbakat hallottam. (persze tudom, hogy nem a márka a lényeg, hanem a márka+adott típus)
Hosszabb távra szeretnék gépet venni (most egy Core 2 Duo E8400-am van, a megjelenésétől kezdve), így Skylake+DDR4-ben gondolkodom.
Azt nem tudom, hogy szükségem van-e PWM-re. Ha PWM nélkül is meg tudom oldani, hogy megfelelő legyen a hűtés, és ne legyen hangos a gép, akkor elvagyok feszültség alapú szabályozással is.
i5-6500 a kiszemelt CPU. Az Asus H170 Pro Gaming tetszik, viszont nincs benne PCI foglalat. Van nekem egy Audigy 4 kártyám, amivel nagyon meg vagyok elégedve, és mindenhol azt olvasom, hogy az integrált audiok hatalmas visszalépésnek számítanak ehhez képest.
Tudsz valami jó alaplapot ajánlani?
Amik fontosak lennének:
-ATX méret
-PCI foglalat, hogy a hangkártyát tudjam használni
-legyen rajta USB 3.1 port (és Type C is jó lenne a jövőre nézve )
-lehetőleg 40k alatt legyen.Mit ajánlasz, ami jó választás lehet?
Köszönöm a segítséget még egyszer! -
pete_21
addikt
(#19381) dqdb és (#19384) Grózi: Köszönöm a választ mindkettőtöknek! Tehát akkor PWM nélkül, "csak" fesz alapú szabályozással is lesz jó hűtésem csendes működés mellett. Ez nem csak PWM-mel érhető el ezek szerint.
Az alaplapos topikban kezdtem a kérdezősködést néhány hete, és az igényeim alapján a Gigabyte GA-Z170-HD3P-t ajánlották, ez tűnt a legjobb választásnak. Ezen van PCI, és minden igényemet kielégíti (csak a PWM szabályozást nem, de ha azt mondjátok, hogy nem vesztek vele sokat, akkor nem gond). A hangkártyámat azért szeretném használni, mert igazából teljesen meg vagyok vele elégedve, és tényleg hallhatóan jobb a hangja, mint az integráltaknak (amikor megvettem a jelenlegi gépem, én is tettem egy próbát az integrálttal, és ég és föld a különbség. Persze azóta eltelt pár év, de ahogy hallom, nem sokat javultak a Realtek chipek minősége). A Creative tényleg nem a hosszú drivertámogatásról híres, de szerencsére évek óta van egy lelkes fejlesztő (Daniel K), aki kicsit módosítja a Creative programcsomagját, és a mai napig tökéletesen működik az Audigy 4 Windows 10-en is. Ráadásul friss drivert integrál a csomagba, tehát még naprakész is az illesztőcsomag, és tényleg tök jól megy. Így hangkártyára nem szeretnék költeni, mert ami ilyen minőséget tud produkálni, az 20k körül van, ha nem tévedek. Tehát nincs rá okom, hogy lecseréljem igazából.
Néztem olyan alaplapot, ahol jobb kártya van, de jellemzően ezek is SupremeFX-et tartalmaznak, ami még mindig el van maradva az Audigy-től. Ami komolyabb audioval rendelkezik, azért pedig nagy felárat kérnek, nekem az már nem éri meg.
Nem egyszerű a helyzetem, így, hogy a hangkártya is bekavar.
Ti mit ajánlanátok? Inkább hanyagoljam a PWM-et, mert nem vesztek vele sokat? Vagy inkább keressek másik alaplapot, amin nincs PCI, de PWM-es, és nézzek hozzá valami használható, de költséghatékony hangkártyát? (végösszegben valószínűleg ez több lenne) -
pete_21
addikt
Tehát akkor Te az Asus H170 Pro Gaming-et ajánlod? (ebben SupremeFX audio van)
Bár ha jól értelek Titeket, a Gigabyte Z170-HD3P-vel is jól járnék (az alaplapos topikban ezt ajánlották), és nem is a PWM miatt ajánlod az Asus lapot, hanem inkább a márka miatt, illetve a személyes tapasztalatok miatt? (bocsi, hogy ennyit kérdezősködök, nem akarom, hogy vásárlás után derüljön ki, hogy valamit nem jártam körbe, és ezért nem passzol valami valamihez ) -
pete_21
addikt
Lehet, hogy hülye kérdés, de mit értesz gyári progik alatt?
Én amikor a jelenlegi gépem vettem (lassan 8 éve), akkor desktop PC-hez igazából még semmilyen gyári programot nem kellett feltenni a drivereken kívül. Mostanra változott a helyzet? Ventiszabályozó és hasonló programokat most már érdemes feltenni a gyártótól?
Köszönöm a válaszaidat!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest