Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Tiszaaa #21998 üzenetére

    Előre-hátra-felülre-előre az ajánlott sorrend. Molexről hajtva állandóan maximumon fog járna a ventilátor, ha van lehetőség rá, mindenképpen érdemes alaplapról szabályozni.

    Pöttön: Ennél is aktuális lenne a kérdésem, hogy a proci bordára melyik a jobb, a sűrűbb, vagy ritkább lapátos?
    Az, amelyiknek nagyobb a statikus nyomása ;]

    ZrogNV: valószínűsítem, hogy nem kell abba a házba ennyi ventilátor, hacsak nem kazán GPU van benne (de ha az kazán, akkor a hűtése elnyom úgyis mindent). Előre kettő, felülre egy, hátulra egy bőven elegendő lehet. A ventilátorokat ne fix feszültségre kösd be, inkább Y splitterrel párosával az alaplapi csatlakozókra, és hagyd automatikus szabályozáson (a szabályozási profilt természetesen tudod hangolni). Saját tapasztalat alapján Shadow Rock Slim + Be Quiet Pure Wings 2 120 mm + 2×halk Silverstone 120mm + félpasszív táp mellett a HDD messze a leghangosabb komponens a gépben, nálad biztosan a VGA lesz (ha nem félpasszív az is).

    bifidus57: Ebből gondolom, hogy tudja a PWM szabályozást, ha a ventilátor is olyan.
    Rosszul következtettél, ez a PWM beállítás nem arra a PWM jelre vonatkozik, amely a ventilátort vezérli.

    Ventilátor esetében az első láb a földé, a második a tápfeszültségé, a harmadik a fordulatszám-visszajelzésé, a negyedik a PWM jelé. Jelen esetben a második lábra ír az alaplap kézikönyve szabályozást, azaz a feszültséget tudja állítani, ami feszültségalapú szabályozást jelent. A negyedik lábra ellenben VCC-t írnak, ami a tápfeszültség (és jelen esetben 5 volt) szinonimája, azaz ugyan köthetsz rá 4 pines ventilátort is, de az mindig 100%-os kitöltöttségű PWM jelet kap (azaz olyan utasítást, hogy pörögjön maximumon), szóval szó sincsen PWM-es vagy hibrid szabályozásról. Ezt azonban pár PWM-es ventilátor nem annyira szereti (mármint a 12 voltnál kisebb feszültséget a második lábon), ezért ide 3 pines ventilátort kell kötni.

    Sokszor a DC-DC konverziót (ahol feszültségalapú szabályozásnál 12 voltból kevesebbet állítanak elő) úgy oldják meg, hogy egy PWM jelet használva megszaggatják a 12 voltot, majd valamekkora kondenzátorral kisimítják, aminek a végeredménye egy 12 voltnál kisebb feszültség lesz. Az a beállítás a hőmérséklet -> ezen jelnél használt PWM kitöltési tényező függvényre vonatkozik.

    A helyzetet bonyolítja, hogy ugyanez a beállítás megtalálható valóban PWM-es szabályozású csatlakozóknál is, és ott tényleg azt a PWM jelet befolyásolja, amit a ventilátor kap, de itt most nem az az eset áll fenn.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák