-
GAMEPOD.hu
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
-
kozsy18
tag
Mondjuk igen, miért ne... Bár mennyire macera belőle kiszedni egy nedvesebb tésztát? Nem esik össze nagyon?
Idő közben kedvet kaptam hozzá, ezért összedobtam egy bigát:
400g Barilla tipo "0", 50% hidratáció, 0,7g Paneangeli liofilizált élesztő.
A készítmény 48 órát tölt a hűtőben, majd hidratáció 75%-ra, még 0,7g élesztő, 8g só. Buciba formázás, az egyik szépen megsütődik, a másik pedig hétfőn ebédre."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Hali!
A biga-s tészta előtt ezt a kalkulátort hasznaltam:
[French Guy Pizza Dough Proportions]Hajráf!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Éhes lettem igy estére ezért nem kelt eleget a buci... (de van még 2 a hűtőben).
A friss bazsalikom hiányát kérem elnézni: nem rég száradt el az ültetvény az északi nap "fényében".Tészta a 2 nappal korábban bekevert bigából készült 80g víz, 8g só és 0.6g élesztő hozzáadásával; gyurmázás, formázás és pihi
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Valóban brutál lágy lesz. Eddig nem volt problémám szakadással, szépen, egyenletesen nyúlt és volt tartása.
Korábban, nem ennél a receptnél szembesültem azzal, hogy a lapátra ragadt, míg megkentem és így szétnyitotta a közepét.
Próbáld még dagasztani, esetleg lisztet váltani, vagy ha nem ragaszkodsz a 65%-os hidratációhoz, engedd neki, hogy a gyurmazas során több lisztet vegyen fel."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
-
kozsy18
tag
Én vagom Alexet, nagyon jó, szórakoztató csatornája van, egy a youtuberek között még szerethetőek is nevezhető karaktere van (hátha nem lesz ebbol a kijelentésből hasonló beszélgetés, mint JH-rol a caféban ), a lelkesedése, kitartása és a mindenkori tématerület mélységeibe merülése becsülendő, noha parszor kacagva fogom a fejem egy-egy műszaki megoldásán, de ez is egyfajta szórakoztatás
A sutőmodja is tetszett, az eredmény tök szuper, de vannak fenntartásaim az így létrehozott szerkezet longevityjével (a cél itt is, hogy szórakoztató, látványos tartalom szülessék teljesült, nemúgy ha vett volna egy kulcsrakész célszerszámot)."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz fragola.6035 #93 üzenetére
Szuper, köszi szépen!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Köszi
Igen, ez Vito 300k-s bigas receptje. A képen látható tésztája 2 napig kapott még a biga után hűtőzést, sütés előtt pedig egy jó órát kelesztettem a sütőben felkapcsolt lámpával.McNamara válaszában szereplő link alatti Pizza Zónás eljárásból átemeltem a kitámasztott sütőajtót (kicsit félve, hogy lecsorognak a tekerőkapcsolók a frontpanelről, de nem történt gond).
A tésztához sem keveréskor sem formázáskor nem adok olívát, nyújtást követően a szélét lehelltnyire megkencézem vele és a feltétre szoktam pár cseppet pöttyinteni.
yazoo1:
Én általában tökrekszem arra, minél kevésbé feldolgozott páncélos paradicsomot használjak ~ hámozott egéz; (Cirio, Mutti) ebbe szeletelek édes koktélt, kevés víz, olívaolaj, ha van friss bazsalikom, só, bors, cukor ízlés szerint és egy csöppet botmixerrel összedolgozom. Passatat, sűrítményt egyáltalán nem próbáltam.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nem tudtam eddig erről a lehetőségről, de a Metroban lehet igényelni Gourmet kártyát, amivel minden P-Sz-V vásárolgatni.
Metro-Nyiltnapok"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz soldier2 #138 üzenetére
A sütés első felében kialakuló, még képlékenyen deformálható bőrt a tészta belsejében felszabaduló gázok terhelik. A bőrben kialakuló feszültség ha közelítjük a ellipszoid tészta alakját mondjuk egy virslivel és feltételezzük, hogy a belső nyomás a bőrt minden pontjában egységesen terheli, akkor tangenciális és meridián irányban eltérő feszültségek ébrednek. (St=2*Sm). Amennyiben két ilyen, teljesen egyforma tésztán bemetszést ejtünk hossz- és keresztirányban, akkor a hosszirányú nagyobb mértékben fog megnyílni.
Azért is gondolom, ez jelentős lehet a kovász alapú kenyereknél, mert általában nagyobb hidratációjú tésztából, több gázpotenciállal rendelkeznek.Mellette van egy olyan érzésem, a hajtogatások során kialakult szerkezet ezt valami módon befolyásolja (tészta anizotrópia ), így az jellemzőhöz viszonyítva más irányokba eltérő rugalmasságot mutat.
bl4ze:
Én KitchenCraft alu lapátot, fa nyéllel használok.krizmo_:
Szenzációsan néz ki, a szélét meg különösen irigylem . Hasonló előkészítést alkalmaztál, mint a kenyereknél?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Pizzához lehet, de kenyérhez már nem használnám a 0,8-at; lehajlik, ha nincs bordázva.
A KitchenCraft 1,5mm, alu, a nyélhez egy a végén lapolt csövet szegecseltek rá, ahol a lap lépcsősre van préselve, így nem kopik a szegecs feje és valamennyi merevséget ad az illesztésnél."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Sikerult a sütés idejét is eltalálni (természetesen egyszer van egy olyan érzésem, hogy mérni kéne, de hát...), a tészta pedig mára sokkal könyedebb lett:
2.5 napos bigabol 2 napig hűtőben, sütés előtt 3 óra a konyhaasztalon, ruhával letakarva."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Mammutban az Olaszbolt le van fosztva, egy darab "00"-s liszt maradt, se Caputo, se Barilla, se élesztő.
Ha esetleg valaki ezekért menne, lehet most érdemesebb megrendelni."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Kilós Artizan lisztet kaptam egyszer ajándékba egy cimborámtól, ami nem jutott el a sütésig, még a fiókban lukat rágott rá valami bögöly.
Akkor vásároltam be ebből a dobozból párat (amibe egyébkén pont nem fér bele 1 kg liszt, csak ha tömörítem...)."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz fragola.6035 #197 üzenetére
Én egyet mindenkepp vinnék! Kuldtem PM-et.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Mersant_le #231 üzenetére
Hoogyne!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Warloo93 #239 üzenetére
Vagány lett, jóétvágy'
Pénteken szerencsés módon a kezem ügyébe került egy jóféle kézműves pizzavazs', innen is köszönet a szervezésért fragolanak. Égetés után két sütésen vagyok túl vele, amiből kezd formalódni, hogy idővel jobb lesz, mint a kő, de jelenleg aláássa a sikerélményt az új liszt. Talán a holnapi jobban összeáll."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Üllői menetén a Zamaticban van 5stagioni 00 liszt. Vagyis hagytam párat...
Igyatok kávét is!"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Én idő közben elég messzire tűntem Budapesttől, de az új helyen örömmel fogadtam a 270-re alkalmas elektronyos kemansziét a pultban.
Már csak a pizzás motyómat kell leszállítania a költöztetőknek, addig a hétvégén próbálok egy kenyérkét a friss rozskovásszal meg valami szedett-vetett maradék liszttel, amit éppen össze tudtam csomagolni. Wish me the best of luck...[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Legutóbb nem tudtam szerezni Muttit, ezért "ha már úgyis mindegy" akkor Lidl-ben vettem fűszeres, aprított paradicsomkonzervet. Kapott egy kis cukrot, sót, borsot, olívaolajat és annyira hú de rossz sem lett a végére.
Mozzarella nálam általában Aldi vagy Lidl terméke.Ha pöpec, friss olasz holmira vágytok, akkor [Gastronomia Da Nandin]
vagy [Sarki Fűszeres] . Utóbbinál a mozzarella di bufal veszélyesen finom (ha van...)."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Kenyeres figura: [Foodgeek]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
-
kozsy18
tag
Elkeszult a rogtonzott kenyer a rendelkezesre allo eszkozokkel, alapanyagokkal:
400g Barilla tipo 00
100g 5stagioni tipo 00
100g TK Nagyi
400g viz
18 só
140g feher kovasz (nehany napos)
45g rozskovasz (kb 2 hetes)Lisztet, vizet osszekevergettem, allni hagytam 30 percet, majd jott a tobbi osszetevo, picit dagasztottam.
3x hajtottam 45 percenkent, buciba formáztam majd kelesztettem a hifin , vegul a hutoben, kosarban es zacskoban altattam.
A sutes, mivel a motyom meg nem erkezett meg, igy zajlott:
260 elomelegites, alul talban viz, fent egy ures tepsi, kozepen egy masikon a kenyer, 20 perc.
Viz es felso tepsi ki, 25 perc, es lekapcsolva, nyitott ajtonal 20 perc, pulton kb 30 pihi.Az az erzesem, hogy a vizet meg lehetne picit novelni, kovaszt erositeni, de kivancsi vagyok, ti mit lattok benne, hol/min varialjak?
Amt nem tettem: huto utan bemetszes es egybol suto. Erdemes varni annyit, hogy szobahomersekletre melegedjen a buci?
A bemetszest talan lehetne még eroszakosabb?[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nekem a tegnapi sütésem végül nem az alábbi lisztből kerekedett ki:
A kovászom nem futott fel annyira, hogy felhasználjam, így inkább megetettem, a kivett mennyiséget pedig mentés címén bekevertem egy adag öreg liszttel, amit a szekrényben találtam.
Ez a Lidl-ben kapható kenyér "keverék" (kb 200 g) és csak, hogy jól érezze magát adtam hozzá 100 g 5Stagi-t. Kb 130g meg nem érett kovász ment mellé és valami befogadható mennyiségű só, kb 67-70%-os víztartalommal.Az eredmény az Aldis keverék tényét figyelembe véve meglepett, egész vállalható kis buci lett beőle.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Hjujj, igen guszta. Ilyen eredmenyek es a jelenlegi lakashoz jaro terasz tenye mellett szamomra igazan csabito kategoriaba erett az Ooni.
Addig is, az eheti (egeszsegere) probalkozas utolso nevezoje:
24h-s Iacopelli fele biga alapra valamit elbajcintottam es a viztartalom nem lett patikai pontossagu. 5stagi 00-s liszt, Paneangeli eleszto (nem a pizzas, es nem is vagyok vele kibekulve), a kepen szereplo 3 napos hutozest kapott.Ugy vettem eszre, ez a liszt szereti a vizet magaban tudni, es ker is meg belole, kovetkezo adagot 72-73%-ra tervezem locsolni. Acellapot 270-re elomelegitett sutoben megpiritottam a cekásszal kozvetlenul lapatolas elott; resre nyitott ajtonal legkeveres es cekasszal egetés.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
A vas a legfelso rekeszbe rakott, fejjel lefele forditott racson van. Amennyire lehet, kozel tettem a cekaszhoz, igy gyakorlatilag epp, hogy elfer a pizza, ha nem fujodik sokat.
270, felso futes, legkeveres, ezen kb 1 percig suti, utana futoszal, amig elkeszul; vegig resre nyitott ajtonal. A tegnapi nalam villamgyorsan megvolt, kb 2-2,5 perc.Mar melegszik a suto egyebkent...
Ez a cucc szerintem a kulcsa a mostani adagnak, nagyon allat modon kelnek a bucik.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz mézespálinka #411 üzenetére
[Federico Italienische Lebensmittel Reutlingen]
Szerk.:otthon a metrot lenne erdemes megkukkantani, ha jol remlik van Caputo liszt, talan ez is. Ha nincs, majusban megyek haza, par darabot bedobok a kocsiba es teritem Bp-en.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Projektor topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Napelem
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Vallás
- További aktív témák...
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!