Új hozzászólás Aktív témák

  • Aljasvip

    senior tag

    válasz KISDUCK #48882 üzenetére

    Had szálljak be a beszélgetésbe egy Ryzen Zen2 (7nm) tapasztalattal. Most egy 3600-at hajtok, asztali gépben, ami alap esetben 65W TDP. A Precision Boost algoritmus addig nyomja a turbót, amíg a hűtést elégségesnek érzi ehhez.

    Ez nálam az egyedi víz hűtés miatt azt jelenti, hogy benchmark alatt 70-72°C a proci, játék alatt 65° körül tetőzik. Ez így elsőre nekem is magas értékeknek tűnt, de... Ez ugyanaz a hűtés, ami a 95W R5 1600X-et 50°C alatt tartotta, tehát nem ott lesz a gond. A Zen 2 mag a 7nm miatt túl kicsi, és a kis kontakt felületen nem tudja elég hatékonyan leadni a hőt. Ezen lehet javítani, ha a hűtő optimális pontját eltolod a CCD fölé, de max 5°C-t.

    A feszültséget is a PB algoritmus vezérli, ugyanúgy a hűtésnek megfelelően. Kétféle eset áll fenn nálam: 1 mag terhelésére 1,45V-ig kúszik a terhelt mag feszültsége (a magot cserélgetni a rendszer), all core terhelésnél 1,3-1,4V között áll meg a feszkó - így elvileg nem degradálódik a szilikon, de cserébe nincs is olyan magas Boost.

    100W-ot szerintem simán benyelhet egy 8 magos CPU max terhelésen. A hőfokot 90 alatt kellett volna tartania mondjuk.

    Kíváncsi leszek mi lesz ha az Intel is szembesül a radikálisan lecsökkent die mérettel. Majd akkor eljut gondolom ez a sok infó az eddig főképp Intel-hez szokott reviewer közösséghez.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák