Új hozzászólás Aktív témák

  • Kammerer2

    kezdő

    válasz Malfroy #91696 üzenetére

    Köszi, hasznos, informatív.

    Stellaz válaszából (kinek mi a szórakoztató) is láthatod, hogy az "objektiven leírom mit hallok, (...) tehát ízlést nem viszek bele." törekvés nagyon helyes, de nem nagyon megvalósítható - különösen fülhallgatók terén. Nincs etalon készülék (különösen fülhallgatók terén), amely objektíve, abszolút értelemben semlegesnek, objektívnek tekinthető, és ugyanez igaz a hallásunkra(!) (...látásra, tapintásra...).Ezt persze te hamar megérezted, ezért is próbálsz tenni ellene a beszédedben - korlátozottan sikerülhet, de ez nem baj. Lásd, a "Nos, kialakult elég hamar egy stabil képem róla" kitételt: később valószínűleg kevésbé lesz stabil a képed róla, amikor majd többféle fülhallgató többféle hangzása lesz a fejedben összehasonlítási alapként - meg ez a fülhallgató más lejátszókkal (persze az is lehet, hogy "még stabilabb" lesz róla a képed).
    Ne félj a szubjektivitástól, ez itt egy eleve szubjektív műfaj, mindig csak más nemetalonokhoz tudunk hasonlítani ilyesféle készülékeket. Ha sokat visszaolvasol, láthatod, hogy a törzsgárda tagjai elég jól megismerték már egymás szubjektivitását ahhoz, hogy jól tudják azokat hasonlítani egymáséhoz és a sajátjukhoz. Ehhez persze szükséges, hogy az illetők jól ismerjék a saját szubjektivitásukat, amihez sok tapasztalat kell, te is jobban megismered és bátrabban felvállalod a saját szubjektivitásodat a témában, amikor majd több tapasztalatod lesz benne.

    Magad is látod, ha a fülhallgatókat nézzük, számosféle olyan hangolás van, amit a feltalálója kinevez referencia hangolásnak, mások ellenben okkal valamely irányba eltoltnak mondják, és egy másik, szintén eltolt hangolást neveznek ki referenciának. Például amit a fülhallgatóknál semlegesnek, lineárisnak szokás mondani, az a szobai hangsugárzók esetében prezenszesnek, világosnak minősül, és fordítva, a lineárisnak tekinteni szokott szobai hangsugárzó fülledt, sötét tónusú fülhallgatónak minősül - általában, mert ez is csak tendencia, nincs etalon, ellenben van kivétel bőven. (Etalonnak alapvetően az élő akusztikus hangverseny tekinthető a hangversenyteremben, de annak is - sok-sok paraméter mentén - számosféle ízlésválfaja van, és mindegyikre csak kevéssé, részlegesen tud hasonlítani hifi készülék, még a valós térben működő szobai hangsugárzó is, nemhogy a fülhallgató.)

    Az említett sok-sok paraméter általában egymás ellen játszik. Például amit most az Orivetiben (adott alkatrészekkel használva) mélyhangsúlyérzetnek írsz, az összefügg azzal, hogy más fülesekhez képest zártabbnak, tömörebbnek, "intimebbnek" érzed a terét - például esetleg az IE200-hoz képest, amely prezenszesebb, világosabb, és elsősorban emiatt tágabb a tere. Egymás ellen ható paraméterek ilyen-olyan ízlésbeli kompromisszuma - az adott minőségszinteken. Ne félj az ízlésedtől. Használd, fejezd ki.
    Hiszen kikerülhetetlen.

    ---------------------------------
    (Ezennel visszahúzódok a csendbe, csak kivételes ok miatt szólaltam meg.)

    [ Szerkesztve ]

    Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet!

Új hozzászólás Aktív témák