Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • beencee

    senior tag

    Mivel most vette észre, hogy van ilyen topik is és mivel szép, őszi hétvége jön (nem tehetek róla, nekem ez a kedvenc évszakom), közzéteszem egy régi-régi receptemet, amit Erdélyben készítettem először egy szép lánynak. (Ezért az alapanyagoknál az erdélyi megnevezéseket használom)

    Romantikus hecsedlimártás vadsültekhez

    Hozzávalók:
    barnacukor,
    erdélyi hecsedlilekvár,
    áfonyalikőr (Saber Afináta),
    száraz, testes vörösbor (pl. Ménesi Kadarka, 1998., www,winepricess.ro),
    csubrica (más néven csombor, vagy borsikafű), szurokfű (oregano), só, bors, citrom leve,
    barnamártás,
    vörös cirmos, fehér rózsaszirmok (pl. Rosa Centifolia),
    rozmaringág.

    Egy kevés barna cukrot karamellizálunk, majd kipirítjuk benne a csubricát, szurokfüvet és
    rátesszük a hecsedlilekvárt és a vörösbort. Mikor jó besűrűsödött hozzáöntjük az áfonyalikőrt
    és a barnamártást. Összeforraljuk, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, esetleg citromlével,
    eloltjuk alatta a tüzet. Rászórjuk a megmosott rózsaszirmokat és mikor egy picit összeestek,
    mártásos edénybe öntjük. Cirmos, fehér rózsaszirommal, rozmaringággal díszítjük.
    Egy szép őszi estén őzsülthöz, vadrizzsel, olajon párolt erdélyi pritaminpaprikával kínáljuk.

    [Szerkesztve]

  • beencee

    senior tag

    válasz ngabor2 #790 üzenetére

    Rákerestem nálam:

    ---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.05

    Title: Lencsefőzelék
    Categories: Zöldségételek
    Yield: 4 személyre

    50 dkg lencse
    20 dkg szalonna
    1 fej vöröshagyma
    3 dl tejföl
    só, liszt

    A lencsét beáztatjuk néhány órára. Olajat hevítünk, és beletesszük a finomra vágott hagymát. Beletesszük a felszeletelt szalonnát, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét, kevés vízzel felöntjük, és csak nagyon enyhén sózzuk. Mellédobunk pár babérlevelet, és jó sok mustárt adunk hozzá. 40 perc után a lencséhez hozzákeverjük a tejfölös, lisztes habarást.

    -----

    Ja, a habarás: Tejfölbe kis liszt (mondjuk ebbe a 3dl-be 1ek, de attól is függ, mennyire szeretnék sűrűre), simára kevered benne egy kézi habverővel, villával, bármivel. Kiveszel egy kicsit a lencse levéből, összekevered a lisztes tejföllel ezt is simára (hőkiegyenlítés), majd az egészet vissza a főzelékbe, összekevered. Megvárod míg egyet rottyan, kész.

    [Szerkesztve]

  • beencee

    senior tag

    válasz rien #794 üzenetére

    Igen, ez a rántás, a habarás - de ez persze szubjektív - könnyebb, finomabb végeredményt ad.

    Én ezt fogom csinálni:

    ---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.05

    Title: Ördögrétes
    Categories: Sertésből készült ételek
    Yield: 4 személyre

    50 dkg vajastészta
    25 dkg májas hurka
    25 dkg véres hurka
    25 dkg kolbász
    1 db tojás
    50 dkg savanyú káposzta
    csombor

    A vajastésztát sarkosra kinyújtjuk, megkenjük tojással, rátesszük a sült véres és a májas hurkát, a tetejére pedig a kolbászt. Felhajtjuk a tésztát. A tetejét újra megkenjuk tojással, szép pirosra megsütjük.
    Olajban pirított, csomborral ízesített savanyú káposztával kínáljuk.

    -----

Új hozzászólás Aktív témák